De ‘super’ gevangenis in El Salvador


President Nayib Bukele van het Midden-Amerikaanse El Salvador heeft een nieuw middel in de strijd tegen drugsbendes. In de media en op Twitter pronkt hij met de pas gebouwde super gevangenis die uiteindelijk meer dan 40.000 mensen vast kan houden.

De nieuwe gevangenis is de grootste van zijn soort in Noord- en Zuid-Amerika. Bezoekers hoeven de gevangenen niet te verwachten, net als matrassen om op te slapen. Ze moeten hun cel, twee gootstenen en twee wc's met tientallen andere gevangenen gaan delen en als ze zich misdragen zijn er kleine cellen zonder licht voor ze beschikbaar.

Oorlog tegen drugsbendes

Bukele verklaarde vorig jaar de oorlog aan drugsbendes. De noodtoestand werd uitgeroepen waardoor het makkelijker is geworden om mensen die verdacht worden van betrokkenheid bij drugsbendes te arresteren. Over het afgelopen jaar heeft de regering bijna 70.000 mensen gearresteerd.

El Salvador staat bekend om haar hoge geweldspercentage. In 2015 vonden 103 moorden per 100.000 inwoners plaats. Dat maakte het land het meest gewelddadige land van het Westelijke Halfrond. In 2018 scoorde El Salvador lager. Toen vonden er 52 moorden per 100.000 inwoners plaats.

Mensenrechtenorganisaties

Eind februari werden de eerste gevangenen het complex in geparadeerd. De aankomst van de tweeduizend verdachte bendeleden werd groot uitgemeten in de media. Foto's van de internationale nieuwsorganisatie Reuters laten zien hoe ze in strakke formaties hutje mutje en geboeid naast elkaar zitten. Allemaal in niets anders dan een witte onderbroek, kaalgeschoren en omringd door bewakers in oproer uitrusting.

De recente maatregelen die Bukele genomen heeft vallen goed bij de bevolking van El Salvador. Mensenrechtenorganisaties zetten echter hun vraagtekens bij de situatie. Doordat de noodtoestand uitgeroepen is, is er geen arrestatiebevel meer nodig om iemand op te pakken. Dat zit volgens de organisaties de mensenrechten van de arrestanten in de weg. De kans op het oppakken van onschuldige mensen is volgens hen nu groter. Daarnaast geven de nieuwe maatregelen de politie en regering de mogelijkheid om telefoons af te tappen. Ook hebben gevangenen geen recht meer op een advocaat.

Hoe de gevangenis uit gaat pakken is nog niet duidelijk. Voorlopig lijkt het effect te hebben. Er zijn de afgelopen tijd minder gewelddadige incidenten geweest. Een grote gevangenis waarbij 40.000 mensen dicht op elkaar komen te leven is echter geen formule voor rust.

Bronnen:

https://www.aljazeera.com/gallery/2023/2/27/photos-inside-el-salvadors-new-mega-prison-for-gangster

https://www.bbc.com/news/world-latin-america-64770716

https://apnews.com/article/politics-crime-caribbean-nayib-bukele-el-salvador-7bcd686097e9e22a0fbf0e3abe2e3e13

https://www.cbc.ca/radio/asithappens/el-salvador-mega-prison-1.6763364 https://unsplash.com/photos/uWYedErgXgU

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *