Aardbevingen in Turkije en Syrië


 

Op 6 februari 2023 vond om 04.17 lokale tijd de eerste aardbeving plaats in Turkije, dicht bij de grens van Syrië. Vijftien minuten later vond een naschok plaats van 6,7 op de schaal van Richter. Later in de ochtend, rond 11.30, vond nog een aardbeving plaats van 7,8 op de schaal van Richter in de provincie Kahramanmaraş. Sinds de zware aardbevingen vonden meerdere naschokken plaats met sommige een kracht van 5,4. Hierna vond ook nog een andere aardbeving plaats met een kracht van 5,2.

Sinds de natuurramp zijn er ruim 50.000 mensen om het leven gekomen en tienduizenden mensen gewond geraakt in Turkije en Syrië. Nog veel meer mensen zijn hun huis kwijtgeraakt. De aardbeving in Turkije is hierom de ergste sinds 1939.

De zoekacties naar overlevenden zijn in volle gang en op sommige plekken lopen ze langzaam ten einde. Hiernaast komen tonnen aan hulpgoederen aan in het getroffen gebied, maar de verdeling verloopt moeizaam. Volgens Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib en actievoorzitter van Giro555, is het moeilijk om de continue instroom van spullen op de goede plekken te krijgen. Dit verschilt wel per plek. In de stad Gaziantep zijn namelijk vier grote centra opgezet in evenementenhallen die deels gebruikt worden om mensen op te vangen en deels om alle spullen die binnenkomen te verdelen. Dit is anders in bijvoorbeeld Antakya, waar de verdelingscentra als een soort openluchtmarkt zijn opgesteld waar dan alle spullen liggen. Ook in Syrië gaat het moeizaam. Door de versplinterde politieke situatie in het land is het leveren van noodhulp ingewikkeld. Er is slechts één grensovergang tussen Turkije en Syrië goedgekeurd voor internationale hulp, maar deze was afgesloten door aardbeving schade. Deze schade is gelukkig hersteld, waardoor hulpverleners en hulpgoederen richting Syrië kunnen.

Ook al is de aardbeving voorbij, slachtoffers en betrokkenen kampen nog steeds met de gevolgen ervan. Als je op enige manier wil helpen kan je geld doneren via:  https://giro555.nl/ . Verdere informatie kan gevonden worden op unicef.nl, unhcr.nl of giro555.nl.

Bronnen: 

https://www.parool.nl/nieuws/dit-weten-we-tot-nu-toe-over-de-zware-aardbevingen-in-turkije-en-syrie~bddd0013/ 

https://www.unicef.nl/ons-werk/noodhulp/aardbeving-in-syrie-en-turkije 

https://www.unhcr.org/nl/ 

https://www.standaard.be/cnt/dmf20230213_96626787 

https://nos.nl/collectie/13922/artikel/2463467-verspreiding-hulpgoederen-rampgebied-verloopt-moeizaam-enorme-operatie 

https://giro555.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *