Vierdubbele moord in studentenhuis Idaho


Op 13 november 2022 zijn Ethan Chapin, Madison Mogen, Xaxa Kernodle en Kaylee Goncalves om het leven gebracht. De studenten woonden samen in het huis waar het misdrijf plaatsvond. Ethan en Xana waren een stel, Ethan bleef de nacht slapen. In deze nacht sliepen nog twee andere huisgenoten in de woning. Deze studenten zijn geen slachtoffer geworden van het misdrijf.

Madison en Kaylee waren de betreffende nacht de stad in geweest en zijn op beeld vastgelegd bij een food truck rond 1:41. Om 1.56 zijn Madison en Kaylee richting huis gegaan. Ethan en Xana waren eveneens de avond uit geweest. Zij waren rond 1.45 richting huis gegaan. De twee huisgenoten die het misdrijf overleefd hebben, waren rond 1 uur thuis. 

De dader is tussen 3:00 en 4:00 het huis binnengedrongen en heeft de 4 studenten met een mes om het leven gebracht. In een latere verklaring wordt duidelijk dat één van de huisgenoten die het misdrijf heeft overleefd de dader die nacht heeft gezien. De huisgenoot hoorde geluid en wilde gaan kijken. Toen ze haar deur van haar kamer opende liep de dader, gehuld in zwarte kleding en een masker, langs haar heen naar buiten. Ze was in shock en heeft zichzelf in haar kamer opgesloten.

In de late ochtend (11:58) van 13 november werd 911 gebeld door een telefoon van één van de huisgenoten met de melding dat er een persoon buiten bewustzijn was. Vanwege het grote tijdgat tussen het moment dat één van de huisgenoten de dader in het huis heeft gezien en het moment dat 911 gebeld werd, is er veel gespeculeerd over de rol van deze huisgenoot. De politie heeft echter laten weten dat dit waarschijnlijk te maken had met de shock waarin de huisgenoot verkeerde of andere redenen voor de huisgenoot om niet eerder te gaan kijken. De huisgenoot valt buiten verdenking.

Wekenlang na het misdrijf lijkt de politie geen dader op het spoor te zijn. Op 7 december gaat er een bericht uit met betrekking tot het traceren van een witte Hyundai. De Hyundai is op de avond van de moord in de omgeving van de plaats delict gesignaleerd.  De Hyundai staat geregistreerd op de naam van Bryan Kohlberger en er is beeldmateriaal dat hij in de betreffende auto stapt. De auto is in een langere periode voor de datum van de moorden meerdere keren in de omgeving van de studentenwoning gezien. Daarnaast is de auto 13 november op een tijdstip voor de moorden op een autoweg richting het studentenhuis gezien en na de moorden is de auto eveneens gesignaleerd in de omgeving. Daarnaast zijn de gps gegevens afkomstig van de telefoon van Kohlberger belastend. Zijn telefoon was tussen 2:47 en 4:48 uitgeschakeld. Dit komt overeen met het tijdvak waarin de studenten om het leven zijn gebracht. Ten derde is er DNA aangetroffen op de hoes/schede van een mes dat onder het lichaam van één van de neergestoken studenten werd gevonden. Dit DNA komt overeen met DNA dat gevonden is in het afval bij Kohberger zijn ouderlijk huis in Pennsylvania. 

Op 30 december wordt uiteindelijk PhD student Bryan Christopher Kohberger gearresteerd. De rechtszaak heeft 5 januari plaatsgevonden. De vier moorden op de studenten en het binnendringen van een woning worden hem ten laste gelegd. Er is tot dusver geen motief bekend.

Bronnen: 

https://www.cbsnews.com/news/idaho-murders-update-university-of-idaho-college-students-investigation-bryan-kohberger/

https://www.foxnews.com/us/university-idaho-murders-timeline-what-know-slaughter-four-students

https://abcnews.go.com/US/idaho-murders-suspect-bryan-kohberger-arrives-idaho-face/story?id=96177551

https://www.theguardian.com/us-news/2023/jan/05/idaho-student-killings-suspect-dna-knife-court-records

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *