3x recepten voor lekkernijen tijdens de feestdagen


December staat weer voor de deur met alle bijbehorende feestdagen. Als eerste vieren we binnenkort de verjaardag van Sinterklaas, een tijdje later is Kerstmis aan de beurt en tenslotte sluiten we het jaar knallend af tijdens Oud en Nieuw! Om deze mooie feestdagen te vieren met wat lekkers, staan er hier 3 recepten voor jullie klaar: voor elke feestdag een passende lekkernij. Schoen gezet, cadeautjes onder de boom, champagne klaar en bakken maar!

Sinterklaas: kruidnoten

Als wij Sinterklaas zeggen, dan zeggen jullie: kruidnoten! Er was dan ook geen twijfel over mogelijk dat dit het eerste recept zou gaan worden. In de winkels zijn tegenwoordig steeds meer smaken verkrijgbaar van deze lekkernij, maar zelf kruidnoten bakken is natuurlijk het allerleukste. Wisten jullie trouwens dat er een groot verschil bestaat tussen kruidnoten en pepernoten? Veel mensen noemen de ‘noot’ uit dit recept namelijk pepernoten, terwijl dit toch echt kruidnoten zijn. Het kleine knapperige kleine ronde koekje met speculaaskruiden is een kruidnoot, terwijl een pepernoot een zacht taai taai-achtig brokje is met anijssmaak. Is dat ook weer duidelijk, nu naar het recept!

Ingrediënten (voor ongeveer 10 kleine porties):

 • 250 gram zelfrijzend bakmeel (of 250 gram bloem + half zakje bakpoeder)
 • 150 gram (ongezouten) boter
 • 125 gram donkere basterdsuiker
 • 2 eetlepels speculaaskruiden
 • 1 snuf zout
 • 4 eetlepels melk

Eventueel:

 • Chocoladeglazuur

Keukengerei:

 • Bakpapier

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Kneed alle ingrediënten, behalve de melk, door elkaar. Voeg dan lepel voor lepel de melk toe, totdat het beslag een soepel deeg wordt.
 2. Deel het deeg in 4 even grote stukken en maak hiervan 4 lange rolletjes van ongeveer 1 centimeter dik. Snijd deze weer in stukjes van 1 centimeter en rol ieder tot een balletje. Deze balletjes leg je op de bakplaat met bakpapier waar je ze een beetje plat drukt.
 3. Bak de kruidnoten in de oven ongeveer 15 minuten gaar en lichtbruin. Dit herhaal je totdat alle kruidnoten gebakken zijn. Als ze uit de oven komen, moeten de kruidnoten zo’n 15 minuten helemaal afkoelen. Fan van chocolade kruidnoten? Wij ook! Bestrijk eventueel de (afgekoelde) kruidnoten met een laagje chocoladeglazuur om net dat extraatje toe te voegen.

Kerstmis: Kerstkoekjes 

Tijdens Kerstmis worden jij en je familie/vrienden/huisgenoten/commissieleden (😊) natuurlijk helemaal gelukkig van Kerstkoekjes! Daarom als tweede recept deze feestelijke koekjes waardoor je helemaal in de Kerststemming kan komen. Je kan ze na het bereiden ook nog eens in de Kerstboom hangen (als je het tenminste kan weerstaan om ze niet in één keer op te eten). Zet die Kerst Playlist alvast aan tijdens het bakken & Merry Christmas!

Ingrediënten (voor ongeveer 50 kleine koekjes):

 • 250 gram zelfrijzend bakmeel (of 250 gram bloem + half zakje bakpoeder)
 • 125 gram donkere basterdsuiker
 • 100 gram (ongezouten) boter
 • 4 eetlepels melk
 • 2 eetlepels speculaaskruiden
 • Snuf zout

Versiering:

 • Glazuur: poedersuiker + water (om het glazuur te kleuren gebruik je vruchtensap, limonadesiroop, cacao of kurkuma)

Of natuurlijk kant en klare glazuur!

 • Smarties/M&M’s/sprinkles: wat je maar wil!
 • Indien je de koekjes wil ophangen: dun touw/lint

Keukengerei:

 • (Kerst)koekvormpjes (bijvoorbeeld deze)
 • Deegroller
 • Bakpapier
 • Spuitzak/plastic zakje

Bereiding:

 • Doe alle ingrediënten in een kom en kneed ze door elkaar. Het deeg is goed zodra je er een bal van kunt vormen. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast. Verwarm aan het einde de oven voor op 170 graden.
 • Rol het deeg uit tot ongeveer een halve centimeter dik en steek de vormpjes uit het deeg. Leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat (niet de dicht op elkaar: de koekjes gaan uitzetten). Met de restjes deeg herhaal je deze stap totdat het deeg op is.
 • Bak de koekjes in 15-20 minuten gaar. Als ze uit de oven komen, zijn ze nog een beetje zacht. Indien je de koekjes wil gaan ophangen, is dit het moment om de gaatjes voor de touwtjes/lintjes te maken: prik hiervoor voorzichtig met een satéprikker/vork een klein gaatje aan de bovenkant van het koekje. Laat ze vervolgens goed afkoelen en uitharden.
 • Tijd om te versieren! (Niet zo creatief? Google voor wat inspiratie!) Voor het glazuur meng je poedersuiker met een beetje water totdat het de juiste structuur heeft (vuistregel: 100 gram poedersuiker met 1 eetlepel water). Dit glazuur kun je kleuren met kleurstof of ‘natuurlijke’ producten. In plaats van water kun je namelijk vruchtensap of limonadesiroop gebruiken. Ook kun je poeders als cacao en kurkuma toevoegen voor een mooie kleur. Natuurlijk kan je ook gewoon kant en klare glazuur gebruiken. Om het aan te brengen, giet je het glazuur in een spuitzak (of een plastic zakje waarvan je het puntje afknipt) om het aan te brengen op het koekje. Decoraties als Smarties/M&M’s/Sprinkles plak je ook vast met het glazuur.
  Indien je de koekjes wil ophangen, voeg je het touwtje/lintje door het gaatje wanneer de koekjes en het glazuur helemaal zijn uitgehard.

Oud en Nieuw: oliebollen

Om het jaar, en tevens dit artikel mee af te sluiten, kunnen de oliebollen niet ontbreken. Een oliebol hoort namelijk bij het goed afsluiten van het oude jaar en het nog beter starten van het nieuwe jaar. Rond deze periode staan er genoeg kramen waar je de beste oliebollen kunt halen, de een nog lekkerder dan de ander. Maar wil je nou echt een goede indruk maken tijdens Oud en Nieuw, dan bak je ze zelf middels dit recept! Volgens ervaren oliebolbakkers zijn er nog wel een aantal dingen om rekening mee te houden. Zo moet de omgevingstemperatuur tijdens het oliebollen bakken lekker warm zijn, de oliebollen niet te vet worden en de olie om in te bakken niet oud zijn. 

Ingrediënten (voor ongeveer 4 porties):

 • 500 ml melk
 • 50 gram (ongezouten) boter 
 • 1 zakje gedroogde gist
 • 1 ei
 • 500 gram bloem 
 • 1 snuf zout
 • Zonnebloemolie

Eventueel:

 • 125 gram rozijnen
 • 75 gram krenten
 • 1 (Jonagold) appel
 • Poedersuiker

Bereiding:

 • Verwarm de melk tot handwarm en smelt hierin de boter. Los vervolgens al roerend de gist en het ei hier doorheen. Voeg dan dit mengsel toe aan de bloem met het zout en blijf ondertussen goed roeren tot een glad beslag.
 • Wil je een deel van de oliebollen maken met rozijnen, krenten en appel? Wel dan de rozijnen en krenten eerst ongeveer 30 minuten in warm water. Schil ondertussen de appel en snijd in kleine blokjes. Meng daarna de rozijnen, krenten en de appel door ongeveer de helft van het beslag. 
 • Laat het beslag ongeveer 30 minuten rijzen onder een vochtige doek of plastic op een warme plek. Verwarm aan het einde de olie voor tot 180 graden.
 • Om het beslag makkelijker uit de kom te scheppen, doe je de (ijs)lepel eerst in de olie: zo komt er een laagje vet omheen en gaat het scheppen makkelijker. Laat de oliebollen 5 tot 6 minuten frituren in een laag olie en leg deze vervolgens op een papiertje om uit te lekken. Tot slot kun je de oliebollen eventueel bestrooien met poedersuiker.

Bronnen:

https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R511914/kruidnoten-pepernoten

https://vegarecepten.com/kerstkoekjes-bakken/?fbclid=IwAR2LENtIUsiR1Jsb8VVm3YcLUs8uBN8KHMwQV8B1Egu4QdKZ67vXZ324fM

https://www.24kitchen.nl/recepten/oliebollen-recept-maken?fbclid=IwAR0_GBCJXaF6zMij8oDtabw0nD8pybHdfq8JJhssPdES6ulPkDpIZx6yg1Y

https://www.bol.com/nl/nl/p/6x-kerst-thema-koekvormpjes-uitsteek-vormpjes-koekjes-bakken-vormpjes-kerst-thema-kerstkoekjes/9200000117160103/?bltgh=mqoLKc-XTrYhC3XwJkNNqg.2_12.13.ProductImage

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *