Tanja Groen: nooit meer naar huis na een avondje bij haar studentenvereniging


De naam Tanja Groen is voor iedere student Criminologie waarschijnlijk wel een bekende naam. In 1993 verdween zij terwijl ze in de nacht naar haar studentenkamer terug fietste. Mede dankzij Peter R. de Vries heeft de zaak veel bekendheid gekregen, niet alleen in Nederland maar ook in onze buurlanden. De details van haar zaak zijn voor velen van ons echter niet bekend. 31 augustus 2022 was het 29 jaar geleden dat Tanja verdween.

Tanja Groen werd op 23 juni 1975 geboren in Schagen, Noord-Holland. Op haar achttiende verhuisde zij naar een kamer in Gronsveld omdat zij in Maastricht ging studeren. De avond van 31 augustus 1993 belt Tanja haar moeder om te zeggen dat ze op vrijdag naar huis zou komen. Daarna gaat ze naar een feest van de Maastrichtse studentenvereniging Circumflex, ter gelegenheid van de introductieweek. Normaal zou zij met haar huisgenoot naar dit feest zijn gefietst, maar hij voelde zich, net als Tanja, niet helemaal lekker, dus besloot hij terug naar zijn ouders te gaan in plaats van naar het feest. Rond middernacht besluit Tanja terug naar huis te gaan. Nadat zij hier weg fietst, ziet niemand haar nog terug.

Het duurt een aantal dagen voordat de verdwijning van Tanja wordt opgemerkt; haar vrienden denken dat ze bij haar ouders is, terwijl haar ouders denken dat ze nog in Maastricht is. Pas op 3 september, de vrijdag dat Tanja naar haar ouders zou gaan, wordt haar afwezigheid ontdekt. Haar moeder gaat om 14:00 naar het station om haar daar op te halen, maar ze komt daar nooit aan. De onrust groeit als haar ouders later in de middag gebeld worden door een studiegenoot, met de vraag of Tanja thuis in Schagen is. Nog diezelfde middag nemen zij contact op met de politie in Schagen en Maastricht.

Zondag 5 september is er een grote zoektocht door politie, familie, studenten en buurtbewoners. Dankzij de dagen die al voorbij zijn gegaan sinds haar verdwijning en de zware regenval, blijkt het onmogelijk te zijn om sporen te vinden. De politie focust zich daarom op mogelijke daders, waarbij specifiek wordt gekeken naar zedendelinquenten die in de buurt wonen. Verschillenden van hen worden ondervraagt, maar er komt geen arrestatie.

Er is nooit een enkel spoor van Tanja teruggevonden. Alles wat zij bij zich had, is verdwenen; haar fiets, bankpas, OV, tas, kleding en sleutels. In 2012 werd er in de Maas een fiets gevonden waarvan gedacht werd dat deze van Tanja zou zijn geweest, maar dit werd al snel ontkracht.

De belangrijkste verdachte die in beeld is geweest bij politie, is Willem Smulders. Hij werd veroordeeld voor de moord van een 35-jarige vrouw en is bij verschillende zedenmisdrijven in beeld geweest. In zijn auto werden profielafdrukken gevonden. Het is nooit bevestigd of ontkracht dat deze afdrukken overeenkomen met de banden van Tanja’s fiets. Verder blijkt dat de familie Groen en Willem Smulders vakantie vierden op dezelfde camping, waardoor het waarschijnlijk is dat zij op hetzelfde moment op deze camping hebben gestaan. Het meest overtuigende bewijs tegen Smulders, zijn zijn eigen woorden. In de verhoren die hij over de tijd heeft ondergaan, heeft hij uitspraken gedaan als: “Ik kan nu geen ‘ja’ meer zeggen, omdat ik al die tijd tegen mijn vrouw en kinderen ‘nee’ heb gezegd.” En: “Op alle vragen die jullie stellen, kan ik antwoord geven. Soms denk ik: Wim, leegpompen. Schop het eruit. Ik weet zeker dat jullie nooit zo’n verdachte hebben gehad als ik.” Hij heeft echter nooit een bekentenis afgelegd en er is ook nooit bewijs tegen hem gevonden. Inmiddels is Willem Smulders overleden.

De ouders van Tanja Groen hopen er ooit nog achter te kunnen komen wat er met hun dochter gebeurd is. Hun grootste angst is om te overlijden, zonder dit te weten te komen. Met behulp van eerst Peter R. de Vries en later zijn dochter werd er een miljoen euro opgehaald voor de gouden tip over Tanja, maar ook dit heeft helaas tot niets geleid. Het is dus nog steeds belangrijk om over Tanja te blijven praten, haar zaak in het nieuws te houden en te blijven zoeken naar antwoorden.

Bronnen:

Tanja Groen verdween in de donkere nacht

Tanja Groen

Tanja Groen


https://www.linda.nl/nieuws/ouders-tanja-groen-tv-special-tijd-voor-max/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *