Ontsnappen uit een gevangenis? Je moet het maar kunnen!


Iedereen kan zich wel een duidelijk beeld voor de geest halen wanneer er gesproken wordt over gevangenisontsnappingen. Denk maar aan de films waarin een tunnel wordt gegraven met een lepel of een helikopter die op de binnenplaats van de gevangenis landt. Maar welke gevangenisontsnappingen hebben plaatsgevonden en waren deze succesvol? Achter elk ontsnappingsplan zit veel tijd en moeite om het perfect te plannen, maar er zijn altijd kleine factoren die niet te controleren vallen. De Alibi heeft een aantal beroemde en grappige gevangenisontsnappingen op een rij gezet die niet altijd tot een goed eind zijn gekomen.

El Chapo
Joaquin Guzman, ook wel bekend als El Chapo, was de baas van het Sinaloa-kartel en ontsnapte in 2015 uit een zwaarbeveiligde gevangenis op geniale wijze. Al eerder was El Chapo ontsnapt uit een gevangenis door het omkopen van gevangenisbewakers om hem middels een waskar uit de gevangenis te halen. Maar dit nieuwe ontsnappingsplan was een stuk uitgebreider en kostte veel meer moeite. Zo was hij sinds een maand na zijn arrestatie in 2014 al bezig met het uitwerken van zijn ontsnappingsplan. Hij ontsnapte middels een motor met zuurstofflessen die vastgebonden was aan een rails langs een tunnel van wel zeker 1,6 kilometer lang. De tunnel was voorzien van een trap en ventilatie. De tunnel kwam uit in een huis dat in aanbouw was dicht bij de gevangenis. Voor het plannen van deze ontsnapping heeft El Chapo meerdere gevangenisbewakers moeten omkopen, wat hem vijftig miljoen dollar gekost zou hebben. Hij heeft daarnaast ook mijningenieurs van zijn drugskartel ingezet om 3250 ton aarde te verwijderen richting de gevangenis om hier een tunnel van te kunnen maken. Om deze tunnel te bereiken moest El Chapo een diepe schacht in de gevangenisdouche in zijn cel beklimmen. De vrijheid die hij terugveroverd had na deze gevangenisontsnapping bleek echter niet van lange duur. Zo werd hij na zes maanden weer opgepakt bij een inval in een motel in Mexico.

Drag queen
Ronaldo Silva was wel op een hele speciale manier uit een gevangenis in Brazilië ontsnapt. Hij is namelijk aangekleed in vrouwenkleding zo de gevangenis uitgelopen. Hij had zijn vrouw gevraagd om haar kleding mee te nemen tijdens een bezoek. Nadat hij de kleren had ontvangen, scheerde hij zijn armen en benen, zette hij een pruik op en gebruikte hij make-up om zich zo goed mogelijk te vermommen. Wanneer hij klaar was met zijn transformatie liep hij gemakkelijk langs de bewakers en hadden ze niet door dat een man zich onder de vrouwelijke verschijning bevond. Nog geen 45 minuten later werd Ronaldo Silva opgepakt aangezien een politieagent een ‘vrouw’ nogal lomp en raar zag lopen op hakken. Het is nog een raadsel waarom Ronaldo Silva zijn vermomming niet had uitgedaan nadat hij uit de gevangenis was ontsnapt. Deze keuze leidde echter wel tot zijn terugkeer naar de gevangenis. Zijn vrouw stelde dat ze niet begreep waarom Ronaldo haar kleding wilde, maar hier werden vraagtekens bij geplaatst door de gevangenisdirecteur.

Great escape tunnel
Deze gevangenisontsnapping staat eigenlijk bekend als een legende. Uit het krijgsgevangenenkamp Stalag Luft III in Polen zijn in totaal 76 geallieerde piloten ontsnapt in de Tweede Wereldoorlog. Deze ontsnapping was mogelijk door een 111 meter lange tunnel met de naam ‘Harry’. In het begin werkten zeshonderd gevangenen op hetzelfde moment aan drie tunnels, genaamd ‘Tom’, ‘Dick’ en ‘Harry’. Deze tunnels waren over het algemeen slechts zestig centimeter breed. Er waren bedplanken gebruikt om instorting van de tunnel te voorkomen en er was zelfs een ventilatieschacht gebouwd middels gebruikte melkpoedercontainers. Ondanks alle moeite die in de tunnel gestoken was, konden maar 76 geallieerde piloten ontsnappen. Van deze groep konden maar drie personen Groot-Brittannië bereiken. De andere 73 personen werden opgepakt door de nazi’s waarvan zelfs vijftig werden geëxecuteerd door de woede van Adolf Hitler om de ontsnappingspoging.

Rafael Valadeo
Rafael Valadeo staat bekend als één van de domste criminelen uit Brazilië. Hij probeerde samen met drie andere gevangenen uit de gevangenis in Ceres te ontsnappen. Samen sloegen ze een groot gat in de muur door een pijp uit de douche te gebruiken. De eerste gevangene lukte het om door het gat te komen, maar toen was het de beurt aan Rafael Valadeo. Hij kreeg het niet voor elkaar om zich door het gat te wurmen en hier waren de andere gevangenen, die na hem aan de beurt waren, niet zo blij mee. Zij werden namelijk verhinderd op hun weg naar vrijheid. Hierdoor begonnen ze Rafael te duwen in de hoop hem zo uit het gat te krijgen, maar tevergeefs lukte dit niet. Rafael begon te schreeuwen waardoor de gevangenisbewakers de gevangenen gevonden hadden. De brandweer moest ter plaatse komen om hem te bevrijden en dit lukte, waarna hij echter wel met een gebroken rib naar het ziekenhuis werd gebracht.

Bronnen:
https://nl.achadinha.net/15-weird-rules-target-employees-have-to-follow
https://www.parool.nl/nieuws/ontsnapte-drugsbaron-geniet-van-zijn-vrijheid~bcaa1b2b/

The Great Escape Tunnel


https://www.huffingtonpost.co.uk/2012/04/06/drag-disguise-ronalda-silva-prison-escape-high-heels_n_1408437.html
https://www.ad.nl/bizar/gevangene-te-dik-om-te-ontsnappen-door-gat-in-muur~ab371323/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *