De beste hertentamen tips


De meeste tentamens zijn achter de rug en alleen de herkansingen moeten nog gemaakt worden. Maar hoe overleef je de hertentamens als je vrienden en studiegenoten al vakantie hebben? Hier een rijtje tips om deze periode door te komen!

Handige apps
De technologie van tegenwoordig kan afleidend zijn als je moet focussen, maar het biedt ook oplossingen voor studieproblemen. Apps als ‘Plantie’ of ‘Forest’ helpen bij concentratie; laat digitale bomen groeien door te studeren. ‘Quizlet’ is handig om flashcards te maken en ‘Notion’ kan helpen bij organiseren, zowel voor je studie als in je persoonlijke leven.

Brainfoods
Een goede studiesessie is niet compleet zonder eten. Maar wist je dat bepaalde soorten eten je kunnen helpen bij de studie? Neem bijvoorbeeld bessen; bessen bevatten veel antioxidanten, die je scherp kunnen houden. Hetzelfde geldt voor bramen, aardbeien en frambozen. Ook eieren kunnen voordelen bieden. Ze bevatten namelijk vitamines die concentratie kunnen bevorderen. Noten bevorderen de toevoer van zuurstof naar de hersenen, waardoor je alerter bent en informatie beter opgeslagen wordt.

Concentratie
Oké, je hebt de nodige apps en goed eten, maar je kunt je nog steeds niet concentreren. Wat nu? Daarvoor zijn vele oplossingen te bedenken, maar het is passen en meten welke precies voor jou werkt. Zorg in ieder geval dat je genoeg slaap krijgt, zo’n 7 – 9 uur per nacht. Zorg dat dit patroon regelmatig is. Zorg ook dat je een kladboekje of blaadje in de buurt hebt. Wanneer je dan iets bedenkt, bijvoorbeeld welke boodschappen je allemaal moet halen, kun je deze opschrijven zodat deze niet in je hoofd blijven zweven. Daarnaast is het belangrijk waar je studeert. De UB is een perfecte plek, maar niet iedereen kan hier iedere dag naar toe of voelt zich hier op zijn gemak. Zorg in ieder geval dat je niet in bed studeert; hierdoor zien je hersenen steeds minder onderscheid tussen een plek om te slapen en een plek om te studeren.

Vraag om hulp
Soms moet je onder ogen komen dat je niet altijd alles alleen kunt. Hoewel je studiegenoten misschien vakantie hebben, zullen ze waarschijnlijk even goed bereid zijn om je een onderwerp uit te leggen wat je niet goed snapt. Wees niet bang om hun vakantie te verstoren en vraag er naar! Of vraag ze je tussen bepaalde tijden niet te appen, zodat je niet afgeleid raakt.

Maak lijstjes
Lijstjes zijn je beste vriend. Maak een lijst met alle onderwerpen die je moet kennen voor een vak en streep één voor één af wat je al kent. Zo kun je goed bijhouden hoe ver je bent en heb je goed overzicht over hoeveel je nog moet doen. Het werkt ook mentaal in je voordeel; door het goede gevoel dat je krijgt wanneer je weer een onderwerp af kunt strepen, motiveert om verder te gaan. Weet je niet goed hoe je zo’n lijstje moet maken? Kijk naar de titels van de hoorcolleges of de inhoudsopgave van het boek.

Leer omgedraaid
De eerste weken van een vak blijven meestal het beste hangen, omdat je dan vaak nog het meeste motivatie hebt om op te letten. Bij het leren voor een herkansing kan het daarom werken om bij de laatste weken te beginnen. Dit is vaak ook de stof waar het meeste naar gevraagd wordt op een tentamen.

De 5 minuten regel
Als je geen zin hebt om iets te doen, maak dan een deal met jezelf; 5 minuten studeren, dan mag je stoppen. Als je eenmaal bezig bent, is er grote kans dat je na die 5 minuten gewoon doorgaat! En zo niet, ben je er toch weer 5 minuten bezig geweest. Dat is meer dan dat je niets had gedaan.

Bronnen:
https://www.charlottelabee.com/brainfood-top-eet-je-brein-slim-en-gezond/
https://www.integrand.nl/tips-en-advies/intekrant/handige-lijstjes/Brainfood#:~:text=Pinda's%2C%20cashews%2C%20pistache%20noten.,blijft%20en%20informatie%20beter%20opslaat.

Deze 10 tips helpen je om je concentratie te verbeteren


https://www.folia.nl/actueel/112949/dit-zijn-de-10-beste-wetenschappelijk-onderbouwde-studietips
https://www.studiemeesters.nl/studietips/snel-studeren-6-slimme-studie-hacks-die-echt-werken/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *