De zaak van Gypsy Rose Blanchard


Een liefkozende moeder die voor haar doodzieke kind zorgt. De ultieme daad van liefde en het perfecte voorbeeld van hoe een goede moeder-dochter band eruit hoort te zien. Toch is niets zoals het lijkt in deze zaak. Op 14 juni 2015 wordt Dee Dee door messteken om het leven gebracht. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Gypsy Rose, die in 1991 werd geboren, was nog maar een baby toen Dee Dee al beweerde dat haar dochter leed aan slaapapneu. Toen Gypsy acht jaar oud was, beschreef Dee Dee haar als lijdend aan leukemie en spierdystrofie. Hiervoor zou ze een rolstoel en een voedingssonde nodig hebben. De lijst van medische problemen die Dee Dee haar dochter toekende zou nog verder uitgebreid worden met epileptische aanvallen, astma, gehoorverlies en zichtverlies. Door Dee Dee's toedoen kreeg Gypsy een hele reeks medicijnen voorgeschreven en moest ze slapen met behulp van een beademingsmachine. Ze onderging ook meerdere operaties aan haar ogen en moest haar speekselklieren laten verwijderen. Toen Gypsy’s tanden op een gegeven moment begonnen te rotten werden deze eruit getrokken.

De waarheid was echter dat Gypsy wél kon lopen, geen sonde nodig had en geen kanker had. Haar hoofd was alleen kaal omdat haar moeder haar haar had afgeschoren. Deskundigen geloven dat Dee Dee een geestesziekte had die bekend staat als het Münchhausen-by-proxysyndroom, waardoor ze de slechte gezondheid van haar dochter verzon om aandacht en sympathie te krijgen. Medische tests toonden dan ook vaak tegenstrijdige resultaten met betrekking tot Gypsy’s diagnoses. Wanneer dokters de klachten van Gypsy in twijfel trokken ging Dee Dee simpelweg naar een andere dokter.

Veel verzorgers gingen mee in wat Dee Dee wilde. Ze had een verpleegstersopleiding gehad, waardoor ze symptomen nauwkeurig kon beschrijven. Soms gaf ze Gypsy zelfs medicijnen om bepaalde aandoeningen na te bootsen. Toen Gypsy oud genoeg was om te praten, instrueerde Dee Dee haar om geen informatie te geven tijdens hun doktersafspraken - zij was altijd degene die Gypsy's valse medische geschiedenis vertelde.

Dee Dee vertelde Gypsy's vader, Rod Blanchard, dat hun dochter een chromosomale afwijking had die tot haar gezondheidsproblemen had geleid. Hij complimenteerde Dee Dee voor haar toegewijde zorg. Toen enkele familieleden van Dee Dee merkten dat Gypsy geen rolstoel nodig leek te hebben en vragen begonnen te stellen, besloot Dee Dee met Gypsy te vertrekken. Dee Dee beweerde slachtoffer te zijn geworden van de orkaan Katrina, dus kregen zij en Gypsy hulp om in 2005 van Louisiana naar Missouri te verhuizen. Daar bleef Dee Dee haar dochter naar doktersafspraken meenemen. De orkaan Katrina verschafte tevens een excuus voor het ontbreken van medische dossiers.

In 2008 verhuisden Gypsy en Dee Dee naar een nieuw huis in Springfield, Missouri. Deze was gebouwd door Habitat for Humanity. Gypsy en Dee Dee ontvingen veel giften zoals door liefdadigheid gesponsorde concertkaartjes en een dagje naar Disney World. Toen Gypsy veertien jaar oud was, bezocht ze een neuroloog in Missouri, die geloofde dat ze slachtoffer was van het Münchhausen-by-proxysyndroom. Deze arts meldde haar geval echter nooit bij de autoriteiten. In latere interviews verklaarde hij van mening te zijn dat er niet genoeg bewijs was om op dat moment over te gaan tot actie. In 2009 werd een anonieme melding gedaan bij de autoriteiten dat Dee Dee's verhaal over Gypsy's kwalen geen medische basis had. Dit resulteerde in twee bezoeken van maatschappelijk werkers aan hun huis in Missouri, maar Dee Dee overtuigde hen ervan dat er niets aan de hand was.

Toen Gypsy ouder werd, begon Dee Dee te liegen over haar leeftijd. Ze ging zelfs zo ver dat ze de data op Gypsy's geboorteakte veranderde om haar dochter jonger te laten lijken. Gypsy werd echter steeds moeilijker te controleren voor Dee Dee. In 2011 probeerde Gypsy weg te komen van haar moeder door met een man mee te gaan die ze had ontmoet op een sciencefictionconventie. Dee Dee spoorde hen echter al snel op via gemeenschappelijke vrienden. Ze overtuigde de man ervan dat Gypsy minderjarig was, hoewel ze op dat moment 19 was. Volgens Gypsy heeft Dee Dee haar computer vernield en haar op bed vastgebonden nadat ze thuis waren gekomen. Gypsy heeft ook verklaard dat haar moeder haar soms sloeg en haar ontzegde van eten.

Uiteindelijk lukte het Gypsy om weer online te komen. Ze werd lid van een christelijke datingsite, waar ze Nicholas Godejohn ontmoette. Ze vertelde hem de waarheid over de gruwelijkheden van haar moeder en vroeg hem uiteindelijk om Dee Dee te vermoorden zodat ze samen konden zijn. In juni 2015 kwam hij naar haar huis en stak Dee Dee met zeventien messteken neer terwijl Gypsy, met haar handen over haar oren, in de badkamer wachtte. Gypsy en Godejohn vluchtten naar Godejohns huis in Wisconsin, waar ze minder dan 48 uur na de moord door de politie werden gevonden. Gypsy had toen al twee keer gepost op het Facebook-account, die ze deelde met haar moeder, met het bericht: "Die bitch is dood!" Later legde ze uit dat ze de berichten plaatste omdat ze wilde dat het lichaam van haar moeder werd ontdekt.

Na de moord op Dee Dee vroegen veel mensen die Gypsy kenden zich af waarom ze zo ver was gegaan om haar moeder te vermoorden. Gypsy kon gewoon lopen dus waarom had ze Dee Dee's leugens niet ontmaskerd door in het openbaar op te staan uit haar rolstoel? Maar Gypsy was geconditioneerd om te denken dat niemand haar zou geloven. Ze legde uit: "Ik kon niet zomaar uit de rolstoel springen omdat ik bang was en ik niet wist wat mijn moeder zou doen. Ik had niemand die ik kon vertrouwen."

Omdat Gypsy's medische dossiers het misbruik documenteerden waaraan ze was blootgesteld, was haar advocaat in staat om een deal te sluiten voor de aanklacht die ze kreeg voor Dee Dee's dood; in 2016 pleitte Gypsy schuldig aan tweedegraads moord. Ze werd veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf, maar komt vanaf 2024 al in aanmerking voor voorwaardelijke vrijlating. Godejohn werd in 2018 schuldig bevonden aan moord in de eerste graad en werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

Vandaag de dag is Gypsy gezond. Ze heeft gezegd dat ze meer vrijheid heeft in de gevangenis dan dat ze ooit in het leven met haar moeder had. Maar toen Dr. Phil haar vroeg of ze blij was dat haar moeder dood was, zei ze: "Ik ben blij dat ik uit die situatie ben, maar ik ben niet blij dat ze dood is."

Bronnen:

‘Gypsy Rose Blanchard’: dader of slachtoffer?


https://www.hln.be/buitenland/gypsy-moest-jarenlang-ziektes-veinzen-van-moeder-dee-dee-tot-ze-er-genoeg-van-had-haar-ex-vriendje-staat-nu-terecht-voor-brutale-moord~a598ece5/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
https://www.biography.com/news/gypsy-rose-blanchard-mother-dee-dee-murder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *