De spontane en humoristische Guido Oosterling


Zou je jezelf kunnen voorstellen?
‘Ik ben Guido, 20 jaar oud. Ik ben Commissaris Activiteiten van het Negentiende Bestuur der Corpus Delicti. Ik kom oorspronkelijk uit Tiel, maar ik woon nu al ruim een jaar in Leiden. Het is wel écht mijn stad geworden. Ik vind het heel leuk hier! Ik ga nog wel redelijk vaak terug naar mijn ouders en ik werk nog in Tiel, in een restaurantje. Ik werk vaak in het weekend of in de zomer, en dan werk ik wat meer. Daarnaast ben ik een groot Ajax-fan. Dus dat komt ook wel vaak terug in mijn leven, alleen dit jaar iets minder. De wedstrijden zijn namelijk vaak tijdens activiteiten van CoDe, dus dat is soms wel een beetje jammer.’

Wat houdt jouw functie nu precies in?
‘Als Commissaris Activiteiten houd je je eigenlijk bezig met vier tot vijf commissies. Je hebt sowieso de BoeF. Dat is natuurlijk de meest informele commissie. Je bent dan eigenlijk het gezicht van de borrels en feesten. Daarnaast ben je dan ook coördinator van het A-Team. Deze commissie is een soort mix tussen informeel en formeel. En de andere commissies verdelen we onderling. Dit jaar heb ik er nog drie bij, namelijk: de SPIOn, Illegala en de CoPS. Iedereen denkt altijd dat ik alleen maar aan het zuipen ben, maar ik heb er ook formele activiteiten tussen zitten, haha.’

Wat vind je het leukste aan je functie?
‘Dit vind ik een lastige vraag, want ik heb natuurlijk vijf commissies en iedere commissie heeft wel iets leuks. Als ik bijvoorbeeld een feest heb georganiseerd met de BoeF, dan neem ik een stapje terug en dan denk ik: wow, dit is wel heel vet wat ik samen met mijn commissie heb neergezet! Met de Illegala werk je eigenlijk maanden naar iets toe en dan wordt het denk ik pas echt vet als je ziet dat het is gelukt en hopelijk gaat dat 13 mei ook zo zijn. Juist die afwisseling tussen formele en informele commissies vind ik heel erg leuk. En ook vooral het samenwerken met andere bestuursleden. Ook buiten CoDe, met bijvoorbeeld Joan van Grotius, vind ik heel leuk. Eigenlijk vind ik alles leuk!’

Wat vind je het minst leuke aan je bestuursjaar?
‘Ik heb soms wel van die dagen dat ik super druk ben. Laatst hadden we bijvoorbeeld een vergadering die zes uur duurde en dan kom je uit die vergadering en dan zie je allemaal berichtjes van dingen die niet goed zijn gegaan of nog geregeld moeten worden. Dan denk ik vaak: ik wil gewoon in bed liggen en even iets anders doen. Gelukkig is er ook wel genoeg ruimte om dingen in je privéleven te doen. Iets meer vrije tijd zou ik wel willen, maar ik heb hier zelf voor gekozen en het is het zeker wel waard.’

Wat was voor jou de reden om voor een bestuursjaar te gaan? En heb je ook op deze functie gesolliciteerd?
‘Vorig jaar, in ongeveer februari, ging ik voor het eerst hospiteren in Leiden. De hospi was heel leuk, maar ik had niet verwacht dat ik de kamer zou krijgen. Uiteindelijk bleek ik het wel te zijn geworden en ik had al nagedacht: stel ik krijg de kamer, dan lijkt het mij wel leuk om iets in de richting van een bestuursjaar te gaan doen, omdat ik nog niet echt een grote kring had in Leiden. Een bestuursjaar leek me dan wel vet, omdat mijn hele leven dan in een paar maanden zou veranderen. Ik kan het iedereen aanraden! Wat betreft mijn functie heb ik wel echt gesolliciteerd voor Commissaris Activiteiten, omdat het gewoon heel erg bij mij past. Ik heb vorig jaar namelijk ook in de BoeF gezeten.’

Wat doe je zoal naast je bestuurstaken?
‘In het weekend ga ik vaak naar mijn ouders als ik in Leiden niets te doen heb. Verder werk ik vaak nog 1 á 2 keer per week in Tiel en ik heb daar ook een super leuke vriendengroep. Dus die probeer ik ook nog zoveel mogelijk te zien. Ik ga niet ieder weekend naar Tiel, want mijn huis is ook heel actief. Morgen (zaterdag 2 april) ga ik samen met Robbin naar de voetbalwedstrijd tussen Groningen en Ajax. Hij is voor Groningen en ik ben voor Ajax. Dit soort dingen vind ik ook heel erg leuk om te doen!’

Waar keek je het meeste tegenop aan het begin van je bestuursjaar?
‘Eigenlijk komt er maar één ding in me op: de SPIOn-reis en die moet nog komen, haha. Feesten organiseren heb ik super veel gedaan, ook al op de basisschool en de middelbare. Ik was altijd al echt een organisator. Een reis organiseren is wel echt iets nieuws. Gelukkig doe ik het samen met Laura en de commissie is ook super actief en heel leuk. We hebben echt iets vets neergezet! Ik lig er niet meer wakker van, haha.’

Hoe bevalt het om samen met Robbin in een bestuur vol vrouwen te zitten?
‘Er werd nog aan mij gevraag of ik het erg zou vinden om met alleen vrouwen in een bestuur te zitten, maar dat maakte me echt niet uit. Ik heb ook een gemengde vriendengroep en dat vind ik juist leuk. Maar ik moet zeggen: er zijn soms momenten dat ik blij ben dat er ook een gast bij zit. Zo was er laatst bijvoorbeeld een wedstrijd van Ajax in de Champions League tijdens een CoDe-activiteit en die meiden dachten echt: moet je daar nou echt voor thuis blijven? Toen zei Robbin gelukkig dat ze mij lekker moesten laten gaan. Hij begrijpt mij en dat is we echt heel nice.’

Wat zou je na het afronden van je studie graag willen bereiken? En heb je nog een droomberoep?
‘Ik heb me dit jaar goed kunnen oriënteren want als bestuur moet je overal bij zijn. Maar ik heb nog steeds niet een heel duidelijk beeld van wat ik precies wil doen. Het enige wat ik wel weet, is dat het me niet uitmaakt hoeveel een baan betaald, als ik het maar leuk vind en gelukkig ben. Vroeger wist ik zeker dat ik ijscoman wilde worden, maar sindsdien heb ik eigenlijk niet iets gehad wat ik super graag wil worden. Recherche lijkt me wel vet, maar dat is wel een erg lange weg die je dan moet afleggen. Het leek me ook altijd wel leuk om acteur of profvoetballer te worden, maar ik kan geen bal raakschieten dus die kunnen we afstrepen, haha.’

Wat wil je volgend jaar gaan doen? En heb je nog leuke zomerplannen?
‘Ik ga het lekker rustig aan doen. Lekker bijkomen en alles laten bezinken wat er dit jaar is gebeurd. Ik ga bijvoorbeeld samen met mijn huisgenootje naar Ed Sheeran. Dat wordt mijn eerste concert ooit. Eind augustus ga ik naar Curaçao en daar heb ik ook heel veel zin in! Lekker niets doen en op het strand liggen. Volgend jaar wil ik graag mijn bachelor afronden. Ik moet nog 50 studiepunten halen, dus dat moet wel te doen zijn. Hopelijk heb ik ook meer tijd voor mijn huis, sporten en vrienden. Ik denk wel dat ik in een soort gat ga vallen, omdat ik opeens veel minder te doen heb. We hebben wel afgesproken met het Bestuur om elkaar nog heel veel te gaan zien volgend jaar. We hebben het al gehad om op een vaste dag af te spreken iedere week. We zijn elkaar nog lang niet zat!’

Dillema’s

Zou je liever meedoen aan Lang Leve de Liefde of aan Expeditie Robinson?
‘Allebei niet haha. Het is wel heel grappig, mijn zus heeft meegedaan aan Lang Leve De Liefde. Het was geen succes, want na 24 uur was het weer klaar. Ik denk dat ik veel te ongemakkelijk zou zijn voor al die camera’s en dan ook nog op date. Aan Expeditie Robinson zou ik wel graag mee willen doen, maar ik denk echt dat ik wel zou moeten wennen. Ik ben best wel gesteld op hygiëne en privacy. Dat is dan allemaal weg. Maar ik ben wel heel fanatiek. Ik zou met die spellen enzo ook super graag willen winnen. Ja zonder twijfel eigenlijk. Ik zou toch wel voor Expeditie Robinson gaan!’

Nooit meer drinken of nooit meer regelen op een feestje?
Dan zou ik toch gaan voor nooit meer regelen. Dat zou wel jammer zijn natuurlijk, maar als je bijvoorbeeld een relatie hebt zou ik toch niet gaan regelen. Als je nog mag drinken, dan heb je alsnog lol op je feestje met je biertje in je hand.’

Als je niest komt er yoghurt uit je neus of als je in de lift staat met iemand anders moet je heel dicht op diegene gaan staan?
‘Dan zou ik altijd de trap nemen… Nee, dan zou ik liever dicht op iemand moeten staan in de lift, want niezen komt altijd op random momenten. Het is sowieso al gênant en als je dan in een serieuze situatie zit en er komt ineens allemaal wit spul uit je neus, dan lijkt me dat echt verschrikkelijk ongemakkelijk. Dan liever dicht op iemand staan in de lift. Je kan nog altijd uitleggen dat het moet voor een dilemma.’

Altijd flink aangeschoten zijn tijdens tentamens of nooit meer mogen drinken?
‘Dan zou ik gaan voor nooit meer mogen drinken. Nee wacht even… Het ding is, aangeschoten zijn tijdens tentamens is wel bad, want dan is mijn geheugen ook niet meer heel goed. Maar nooit meer drinken is wel heftig, maar aan de andere kant ook wel goed voor je, haha. Lekker gezond. Ik ga toch voor altijd aangeschoten zijn tijdens tentamens. De afgelopen twee jaar had ik altijd een soort Dry January, maar dan in een random maand. Dit jaar gaat dat gewoon bijna niet, je bent op zo ontzettend veel borrels aanwezig. Om niet te drinken moet je dan echt een ruggengraat hebben, maar die heb ik niet, haha.’

Wil je nog graag iets toevoegen aan het interview?
‘Ja, de groetjes aan mijn Bestuur!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *