Drie spraakmakende Leidse moordzaken


Het zal jullie misschien verbazen, maar ook in Leiden vinden er af en toe lugubere moorden plaats. Soms gaat het om één slachtoffer, soms om een hele reeks. Van de ene zaak is de dader bekend, terwijl er van de andere zaak tot op de dag van vandaag nog weinig duidelijk is. In dit artikel gaan we drie bekende en spraakmakende Leidse moordzaken bespreken.

‘Goeie Mie’
We gaan behoorlijk wat jaren terug in de tijd. De tijd waarin Maria Catharina Swanenburg, ook wel bekend als ‘Goeie Mie’, niet bescheiden omging met vergif. Haar daden deden haar bijnaam geen eer aan. De hele buurt zag Maria als een lieve vrouw met een goede ziel. Ze paste op kinderen in de buurt en deed voor buurtbewoners de was. Op deze manier kreeg ze door de jaren heen dan ook de bijnaam ‘Goeie Mie’, maar niks was minder waar. Hoe goed Maria ook leek, zo kwaad waren haar daden. Mie bezat niet veel geld en woonde in één van de armere buurten van Leiden. Ze hielp de buurtbewoners geregeld en kreeg op deze manier vaak de kans om bij hun voedsel in de buurt te komen. Tussen de jaren 1864 en 1883 kwamen er behoorlijk wat mensen op bijzondere wijze om het leven. Ze werden plots ziek en kwamen even later te overlijden. Soms ging het zelfs om hele gezinnen. De schuldige hieraan was Mie, die een zeer giftige stof genaamd arsenicum in hun voedsel stopte. In de beginjaren had niemand iets door, maar na een tijdje viel het mensen op dat Mie wel erg vaak bij de begrafenisverzekering betrokken was. De dood van deze mensen leverde Mie geld op. Na een huiszoeking werd Mie gearresteerd. Tijdens de ondervraging bekende ze de eerste paar moorden. Alle buurtbewoners stonden er versteld van. De zaak bleek zelfs nog veel omvangrijker. Uiteindelijk bleek dat Mie wel 65 mensen had vergiftigd, waarvan er 23 zijn komen te overlijden. ‘Goeie Mie’ werd opgepakt en spendeerde de rest van haar leven in een vrouwengevangenis in Gorinchem.

De balpenmoord
De tweede zaak die we gaan bespreken is de balpenmoord. Deze zaak vond plaats in 1991 en gaat om een vrouw van 53 jaar die dood in haar huis werd aangetroffen door haar zoon. In eerste instantie was de doodsoorzaak niet direct duidelijk. Er was namelijk vanaf de buitenkant vrij weinig aan de vrouw te zien. Later werd er tijdens de autopsie iets merkwaardigs ontdekt. In de schedel van de vrouw bevond zich namelijk een pen, die de schedel had doordrongen via het oog. De pen had dusdanige hersenschade aangericht dat de vrouw vrijwel direct kwam te overlijden. Naast deze bijzondere doodsoorzaak, is er nog iets anders merkwaardigs aan deze zaak. Het is namelijk tot op de dag van vandaag niet zeker hoe de pen haar hoofd heeft weten te doorboren. Er zijn twee scenario’s waarover wordt gespeculeerd. Sommigen geloven dat er sprake was van een ongeluk, een zogeheten valtrauma. De vrouw zou op zo’n ongelukkige manier zijn gevallen dat de pen in zijn geheel de schedel heeft weten te doorboren. Anderen denken echter eerder aan een moord. De dader zou de pen met een kruisboog hebben afgevuurd en deze zou zo in het hoofd van de vrouw terecht zijn gekomen. De negentienjarige zoon van de vrouw werd hiervan verdacht. Hij zou in een gesprek bij de psychotherapeut hebben bekend de pen met een kruisboog in het hoofd van zijn moeder te hebben geschoten. Er volgde een rechtszaak, waar de zoon schuldig werd bevonden voor de moord op zijn moeder. Echter werd hij in hoger beroep weer vrijgesproken. Onderzoek zou namelijk aantonen dat het niet mogelijk is om een pen op deze manier met een kruisboog door iemands hoofd te schieten. Het zou dus wel een valtrauma moeten zijn. Velen twijfelen echter nog steeds over wat er nou echt gebeurd zou zijn in deze zaak. Een ding is wel zeker: de zoon zou nooit meer veroordeeld kunnen worden voor de moord op zijn moeder, vanwege het ne bis in idem-beginsel.

De coldcase van Hans Schonewille
Het is een zaak die nooit is opgelost. Het is de zaak rondom de dood van Hans Schonewille. In de nacht van 10 op 11 juni 1999 werd Hans doodgeschoten en achtergelaten op een parkeerplaats in Aarlanderveen. Hij was die avond met zijn auto op pad gegaan. Deze werd diezelfde avond brandend teruggevonden in Leiderdorp. Dat er sprake is van een misdrijf is één ding dat zeker is. Hans was een bekend figuur in Leiden. Hij verkeerde al een lange tijd in de stad en vond zijn weg binnen de horecawereld. De meeste mensen kenden hem als ‘de indiaan’. De dood van Hans heeft veel impact op de familie, vrienden en bewoners van Leiden. Met name de onzekerheid over wat er nou precies heeft plaatsgevonden is van grote impact voor de familie. Hans schijnt zich af en toe begeven te hebben in de verkeerde kringen en zou niet altijd alles op een even legale manier hebben geregeld. De politie is er dan ook van overtuigd dat er mensen zijn die meer weten over de moord op Hans Schonewille. Er wordt een beloning van 30.000 euro uitgereikt aan de persoon met de gouden tip over deze zaak, maar tot dusver is er nog weinig bekend over de mogelijk dader.

Bronnen:

‘Goeie Mie’ (1839-1915) – Gifmengster uit Leiden

Aflevering 18 – De Balpenmoord


https://www.blikopdewereld.nl/rechtspraak/strafrecht-in-historie/1225-20-casus-de-balpenmoord-deel-1
https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/dossiers/2016/06-cck-den-haag-hans-schonewille/de-zaak.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *