Ridouan Taghi en het Marengoproces


Op 12 januari 2017 te Utrecht wordt een dode man gevonden bij een flat. Het slachtoffer blijkt Hakim Changachi te zijn. Terwijl de politie een onderzoek opstart naar de dood van Changachi, krijgen ze een melding van een brandende auto een stukje verderop. Het ging om een vermoedelijke vluchtauto, die geregeld was door Nabil B.

Nabil komt door deze liquidatie diep in de problemen, want de doodgeschoten persoon blijkt de verkeerde te zijn. Het doelwit was namelijk iemand anders, maar de schutters hebben hem waarschijnlijk verwisseld met Hakim Changachi. Door deze vergismoord wordt Nabil B. bang en laat hij zich vrijwillig oppakken door de politie. In ruil voor bescherming en strafvermindering was Nabil bereid verklaringen af te leggen over een reeks liquidaties, over zowel zijn eigen betrokkenheid bij de moorden als die van Ridouan Taghi. Dit leidde tot een doorbraak in het onderzoek van het strafproces Marengo.

Ridouan Taghi - achtergrondinformatie
Ridouan Taghi werd geboren op 20 december 1977 in Beni Salmane, een gebied in het noorden van Marokko. Als kind is Taghi samen met zijn familie verhuisd naar Vianen, waar hij op het schoolplein hasj verkocht, die zijn familie uit Marokko importeerde. Taghi werd steeds groter binnen de hasjhandel en nam op den duur de smokkelroute (hasjlijn) van zijn familie over. Via dergelijke smokkelroutes kwam de hasj van Marokko naar Spanje. Vanuit Spanje werd de hasj gedistribueerd naar de rest van Europa. Taghi begon pas echt groot geld te verdienen op het moment dat de hasj werd ingeruild voor cocaïne. En om hierbij een beeld te schetsen: een goed geslaagd transport van bijvoorbeeld 1200 kilo stond gelijk aan de waarde van tientallen miljoenen euro’s.

Strafzaak Marengo
In het proces ‘Marengo’ staat Ridouan Taghi samen met maar liefst zestien andere verdachten terecht voor verschillende moorden en pogingen tot moord. In het proces noemt de Officier van Justitie dertien moordopdrachten, waarvan er volgens hen zes daadwerkelijk zijn uitgevoerd. In het strafdossier komt dan ook het beeld naar voren van een ‘geoliede moordmachine’. Ridouan Taghi en Saïd R. worden ervan verdacht leiding te hebben gegeven aan deze organisatie.

Taghi en zijn rechterhand Saïd zouden samen een heel netwerk van criminelen aansturen. Volgens het OM zijn de verschillende verdachten ingezet om zo efficiënt mogelijk moorden te plegen. Er was hierbij een vaste verdeling van rollen van chauffeurs, moordmakelaars, spotters en schutters.

De naam voor het proces ‘Marengo’ is een door een computer gekozen naam. Het verwijst naar de textielstof Marengo en het heeft dus eigenlijk niks met de zaak te maken. Deze willekeurige naam wordt gebruikt om het proces neutraal te houden.

De rechtszaak Marengo vindt plaats in de rechtbank Amsterdam en gedeeltelijk formeel ook bij de rechtbank Midden- Nederland. De inhoudelijke behandeling van de zaak is op 22 maart 2021 begonnen. Deze wordt in maart 2022 voortgezet met verschillende zittingen. De strafzaak omvat 11 deelonderzoeken. Een aantal van deze verdenkingen zijn: de moord op Abderrahim Belhadj, gepleegd op 8 mei 2016 wegens praten over Taghi; de moord op de bloggende ex-crimineel Martin Kok, gepleegd op 8 december 2016 en de moord op Ronald Bakker gepleegd op 9 september 2015.

Taghi werd internationaal gezocht en stond op vele internationale opsporingslijsten. In december 2019 is hij in Dubai aangehouden en overgedragen aan Nederland. Hij verblijft in de extra beveiligde gevangenis in Vught.

Bewijs
Het OM heeft twee heel belangrijke bewijsstukken in handen: namelijk alles wat kroongetuige Nabil B. tijdens verhoren heeft verteld én heel veel PGP-berichten. PGP staat voor Pretty Good Privacy. Dit is een bepaalde software waarmee versleutelde berichten verstuurd kunnen worden, logischerwijs dus erg populair bij menig crimineel.

Door het kraken van deze zogeheten PGP-berichten krijgt de politie miljoenen berichten van criminelen in handen. Volgens justitie zitten daar ook veel berichten tussen van Taghi en zijn groep. Volgens Andy Kraag, hoofd Landelijke Recherche, werd in deze berichten zeer expliciet over liquidaties gesproken. Deze berichten zijn van groot belang voor justitie in de strafzaak Marengo. Echter vindt Taghi’s verdediging de berichten zeer onbruikbaar. Inez Weski, advocate van Taghi, claimt dat dergelijke berichten uit een enorme grabbelton komen die ooit in beslag is genomen en vervolgens zijn door het OM slechts een aantal berichten hier uitgehaald. Volgens Weski is het belangrijk dat alle berichten naar buiten komen en niet alleen de berichten die slecht uitpakken voor de verdachten. De volledige communicatie naar buiten brengen is volgens haar cruciaal.

Bronnen:
https://www.om.nl/onderwerpen/strafzaak-marengo
https://www.gelderlander.nl/utrecht/hoe-ridouan-taghi-uit-vianen-de-meest-gezochte-man-van-nederland-werd~a8aee3de/
https://www.rechtspraak.nl/Bekende-rechtszaken/Marengo#d7ce87d9-add5-4991-80c0-af41c0862d9f0fd6cbf4-a3f1-4c20-afbd-f9e62b0f5c2a9
https://www.ad.nl/binnenland/waarom-heet-het-onderzoek-naar-taghi-en-zijn-bende-eigenlijk-marengo~a6ef1c02/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
https://app.nos.nl/onderwereld/?graph=strafzaken&profiel=vSaidR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *