Een aanslag die de hele samenleving schokte


“Als iets één keer gebeurt, is dat een incident. Als het in korte tijd een tweede keer plaatsvindt, is dat heel toevallig. Als het drie keer gebeurt, is er sprake van een patroon en als een vierde geval vrijwel identiek is, dan is het ronduit verdacht’’. Dit is een uitspraak waarbij iedereen direct denkt aan de bekende misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Een misdaadverslaggever die bij veel grote zaken een belangrijke rol gespeeld heeft, zoals bij de Puttense moordzaak, Nicky Verstappen en Tanja Groen. In zijn laatste zaak was hij de vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. in het Marengoproces… Helaas heeft hij deze zaak nooit kunnen afronden door een aanslag op zijn leven op 6 juli. Maar wat is er precies gebeurd en wie zit achter deze verschrikkelijke daad?

De aanslag
Peter R. de Vries was op dinsdag 6 juli 2021 te gast bij RTL Boulevard om te praten over de zaak rondom de dood van kapper Seif Ahmed. Na het programma liep hij naar zijn auto waarna hij op de Lange Leidsedwarsstraat volgens getuigen vier of vijf keer werd beschoten. De schoten waren volgens de politie van dichtbij gelost en één van deze kogels ging door zijn hoofd. De ambulance kwam ter plaatse en reanimeerde hem direct, waarna hij zwaargewond met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Deze opeenvolgende dagen in het ziekenhuis bevond hij zich in een kritieke en onzekere toestand, waarin Peter R. de Vries op het randje van leven en dood balanceerde. Ondanks al zijn vechten, is hij helaas negen dagen later op 15 juli overleden.

Verdachten
Op dezelfde avond van de aanslag heeft de politie drie verdachten aangehouden. Van één van de aangehouden verdachten bleek al snel dat hij niks met de aanslag op Peter R. de Vries te maken had, waardoor hij de volgende ochtend werd vrijgelaten. De andere twee verdachten reden in een auto die tot stilstand werd gebracht op de A4 in de buurt van Leidschendam. Deze aanhouding was mogelijk door het gebruik van het Automatic Number Plate Recognition-systeem. Via dit systeem krijgt de politie een signaal binnen als een specifiek nummerbord door één van de camera’s, die boven snelwegen hangt, herkend is. Op deze manier kon de vluchtauto wel zeker een uur na de aanslag staande gehouden worden in Leidschendam. Deze verdachten waren Kamil E. uit Maurik en Delano G. uit Rotterdam. Delano G. verbleef te zijner tijd soms ook in Tiel. Maurik en Tiel zijn plaatsen die erg bekend zijn in het criminele milieu rondom Ridouan Taghi. Hierdoor kunnen deze plaatsen als een sterke aanwijzing gezien worden dat de aanslag vanuit Ridouan Taghi komt. Delano G. zou verdacht zijn als schutter van de aanslag en Kamil E. zou de vluchtauto bestuurd hebben. Volgens het OM zou De Vries in de week voor 6 juli in de gaten gehouden zijn. Uit camerabeelden is gebleken dat Kamil E. De Vries achtervolgd heeft toen hij na een andere uitzending van RTL Boulevard via dezelfde weg naar zijn auto liep. Kamil E. geeft aan dat hij op 23 juni inderdaad in Amsterdam geweest is, maar dat hij daar niet was om De Vries te achtervolgen. Ook wordt door het OM gesteld dat Kamil E. op 28 juni in Amsterdam was aangezien op camerabeelden een persoon te zien is die De Vries volgt en aandachtig in de parkeergarage kijkt waar De Vries altijd zijn auto parkeert. Kamil E. ontkent deze persoon te zijn en zegt dit te kunnen bewijzen door middel van beelden die gemaakt zijn op het bezoek bij zijn moeder in Tiel op die datum. Echter, wanneer de politie de SD-kaart in beslag neemt met de zogenaamde beelden, blijkt dat de inhoud gewist is. De reden hiervoor is bij het OM nog onbekend. Ook zou mogelijk een derde anonieme persoon betrokken zijn bij de aanslag die met de twee verdachten gecommuniceerd heeft via digitale berichten.

De rechtszaak
De rechtszaak die volgt tegen Kamil E. en Delano G. wordt ‘Iraklia’ genoemd. Het OM is in de rechtszaak van mening dat Peter R. de Vries is neergeschoten door zijn werk als vertrouwenspersoon van de kroongetuige, Nabil B., in het Marengoproces. Peter R. de Vries trad in de voetsporen van Derk Wiersum, die eerst de verdediging voerde voor Nabil B. Echter, op 18 september 2019 werd Wiersum dichtbij zijn huis in Amsterdam neergeschoten. Deze aanslag had een groot effect op de Nederlandse samenleving en werd dan ook gezien als een aanslag op de rechtsstaat. Sinds deze moord viel er een schaduw over de opvolgende advocaat/vertrouwenspersoon van de kroongetuige. De vraag die dan ook naar boven kwam na de aanslag was of Peter R. de Vries niet beter beveiligd had moeten worden op 6 juli, wetende wat gebeurd is met Derk Wiersum. In de wandelgangen werd al gefluisterd dat het zijn van de vertrouwenspersoon van Nabil B. zijn ondergang zou worden. Naast de woonplaatsen waar de verdachten verbleven en het risico op het zijn van de vertrouwenspersoon van de kroongetuige is er nog een aanwijzing dat de aanslag op Peter R. de Vries verbonden is met Ridouan Taghi. De verdachte Delano G. is een neef van Jaouad W. die gezien wordt als de baas van één van de moordbendes van Taghi. Op 18 oktober 2021 vond de eerste pro-formazitting plaats, waarna de tweede zitting volgde op 6 december 2021. Hoe de rechtszaak verder zal verlopen moet nog blijken.

Gevolgen
Niet alleen deze aanslag, maar ook de aanslag op Derk Wiersum hebben de samenleving erg geschokt. Deze aanslagen hebben ook beide het Marengoproces erg onder druk gezet. De rechtszittingen worden beschermd met strenge veiligheidsmaatregelen. Daarnaast is de misdaadjournalistiek al voor een lange periode het doelwit van het criminele circuit. Zo hebben al eerder verschillende aanslagen plaatsgevonden tegen De Telegraaf en Panorama en werd misdaadblogger Martin Kok met een vuurwapen vermoord. Ook heeft John van den Heuvel al voor een lange tijd zware beveiliging. De dood van Peter R. de Vries sloeg in als een bom. Zo wordt door verschillende journalisten gesteld dat deze aanslagen de journalistiek recht in het hart hebben geraakt. De misdaadjournalistiek zal door het verlies van Peter R. de Vries nooit meer hetzelfde zijn.

Geweld tegen advocaten
De drempel bij criminelen om geweld te gebruiken tegen advocaten en vertrouwenspersonen ligt steeds lager en wanneer ze dan geweld gebruiken, wordt dit ook steeds zwaarder. Verschillende advocaten trekken dan ook aan de bel bij de overheid om te voorkomen dat zo’n aanslag als op Peter R. de Vries of Derk Wiersum zich ooit nog eens zal herhalen. Peter Schouten en Onno de Jong, de twee advocaten van Nabil B., vinden dat de urgentie bij de overheid steeds minder wordt om in te grijpen bij dit geweld tegen advocatuur en noemen dit zorgwekkend. Sommige mensen zijn van mening dat de aanslag op De Vries niet voorkomen had kunnen worden, maar Schouten en De Jong vinden dit niet terecht. Verschillende maatregelen hadden genomen kunnen worden om dit te voorkomen. Advocaten en vertrouwenspersonen die betrokken zijn bij zulke complexe criminele strafzaken staan immers op een dodenlijst. Het risico dat zij lopen om zware criminaliteit te bestrijden is immens hoog en hier dient rekening mee gehouden te worden. Het geweld tegen zulke personen is dus iets wat steeds intensiever en met hogere frequentie plaatsvindt en waar in de toekomst beter op geanticipeerd moet worden.

Bronnen:
https://www.parool.nl/amsterdam/dit-weten-we-over-de-aanslag-op-peter-r-de-vries~b602fe01/
https://www.nu.nl/peter-r-de-vries/6171594/verdachte-zou-peter-r-de-vries-al-langer-voor-aanslag-hebben-gevolgd.html
https://www.nu.nl/peter-r-de-vries/6162741/proces-van-start-wat-weten-we-nu-over-de-moord-op-peter-r-de-vries.html
https://www.ad.nl/binnenland/misdaadverslaggever-peter-r-de-vries-64-overleden-na-aanslag~afc9b8db/
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5276513/zelfs-na-de-moord-op-peter-r-neemt-de-urgentie-af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *