De Hengelose kerstmoord


Voor veel mensen is Kerst een van de gezelligste dagen van het jaar. Voor de familie van de 27 jarige Chantal de Vries was het echter een nachtmerrie. Chantal was in de nacht van 24 op 25 december op weg naar huis na een lange avond gewerkt te hebben. Daar kwam zij echter nooit aan. Chantal werd slachtoffer van Wim V. en hoewel hij zelf zegt geen idee te hebben waarom hij Chantal die nacht van het leven beroofde, vertelt het bewijs tegen hem een heel ander verhaal.

Chantal werkte in een café in het centrum van Hengelo. Na een lange werkdag loopt zij rond half 2 terug naar haar auto die een klein stukje buiten het stadscentrum geparkeerd staat. Vanaf het centrum van Hengelo wordt Chantal 7 minuten lang gevolgd door Wim V. Op het moment dat Chantal aankomt bij haar auto en haar tassen hierin zet, wordt zij vastgegrepen door V. Hij steekt haar zeven keer in de borst en hals. Chantal overlijdt aan haar verwondingen op de grond van parkeerplaats ‘De Hampshire’. Tijdens dit incident wordt V. betrapt door een ooggetuige. V. valt vervolgens ook de ooggetuige aan en drukt zijn duimen in diens ogen. Hierna probeert V. te vluchten, maar kort daarna wordt V. aangehouden nadat hij zelf naar de politie gebeld heeft.

Wim V. verklaard zelf dat hij zich niet meer alles rondom de moord kan herinneren. Hij zegt wel dat hij Chantal heeft gedood, maar geeft aan dat hij alles nog maar vaag weet. Dit wijdt hij aan zijn geheugen. Hij verklaart dat hij vaak dingen vergeet en dat zijn geheugen niet heel goed is. Hij geeft aan nog te weten dat hij haar eenmalig in het gebied rond haar borst heeft gestoken. Verder kan hij zich ook nog maar vaag herinneren dat hij naast haar lichaam zat en dat de getuige eraan kwam. V. zegt ook niet te weten waarom hij Chantal van het leven beroofde. Hij zegt dat hij Chantal niet kende en dat hij dus niet weet waarom hij haar heeft vermoord. V. was ten tijde van de moord ook onder invloed van een flinke hoeveelheid alcohol.

De bewijsstukken in de zaak laten echter een heel ander verhaal zien dan dat wat Wim V. heeft verklaard. Op het levenloze lichaam van Chantal zijn maar liefst zeven messteken aangetroffen en dus niet maar één zoals V. beweert. Ook lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat V. zomaar iemand besloot te vermoorden die nacht. In december 2018 las V. een aantal verdachte artikelen. Dit is precies een jaar voordat Wim V. Chantal van het leven beroofde. Een van de artikelen die hij las had de titel “De meest bloederige kerstmoorden”. Dit artikel bevatte een opsomming van dertig moorden die tijdens de feestdagen zijn gepleegd. Een ander artikel dat hij las ging over de moord op een Rotterdamse studente. De moord op Chantal de Vries toont een aantal gelijkenissen met deze moordzaak. De Rotterdamse studente werd net als Chantal meermaals gestoken en de dader van deze moord zegt ook dat hij zich niet alles meer weet te herinneren van de moord. Deze verklaring leidde er in die moordzaak toe dat de verdachte een relatief lage celstraf kreeg voor zijn daden.

Psychiaters achten het ook onwaarschijnlijk dat V. zich de gebeurtenis zo slecht kan herinneren. Mensen weten zelfs in situaties waarin zij extreem veel stress hebben ervaren nog wel in hoofdlijnen wat er is gebeurd. Een psychiater die urenlang met V. sprak achtte het dan ook onwaarschijnlijk dat V. vrijwel niets meer wist van hoe hij Chantal doodstak.

Andere bewijsstukken in deze zaak waren camerabeelden uit de binnenstad van Hengelo en verklaringen van getuigen. Op basis hiervan heeft een rechercheteam de moord ook weten te reconstrueren. Daarnaast is het mes waarmee Wim V. Chantal stak vlakbij de moordplaats in het water gevonden.

Het leek het OM allemaal zeer onwaarschijnlijk dat er geen samenhang is tussen iemand die informatie zoekt over kerstmoorden en dat diegene vervolgens zelf iemand om het leven brengt tijdens Kerst. De rechtbank is hierin meegegaan en ook het feit dat Wim V. Chantal 7 minuten lang heeft gevolgd en dus 7 minuten lang de tijd had om zichzelf te bedenken maakt dat de rechtbank tot de conclusie is gekomen dat Wim V. schuldig is aan moord op Chantal de Vries. Wim V. heeft hier 18 jaar gevangenisstraf voor opgelegd gekregen. V. was niet bereid om goed mee te werken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Dit maakte het lastig maakte om vast te stellen aan welke stoornissen V. nu eigenlijk leidt. Wel is vastgesteld dat V. in ieder geval wel aan een bepaalde stoornis leidt. Dit is vastgesteld op basis van het vroegere gedrag van V. en zijn lange geschiedenis met psychische problemen. Ook geeft hij aan wel psychische hulp te willen. Hierom heeft de rechtbank naast de gevangenisstraf ook nog tbs met dwangverpleging opgelegd. De kans dat Wim V. opnieuw de fout in zal gaan zonder dat hij psychische hulp krijgt, wordt namelijk hoog geacht.

Bronnen:
https://www.ad.nl/almelo/kerstmoord-hengelo-wim-v-28-legt-bekentenis-af-ja-ik-heb-haar-gedood~a1576914/
https://www.ad.nl/hengelo/wim-v-28-wil-tbs-voor-moord-op-chantal-de-vries-in-hengelo-maar-hij-speelt-een-gevaarlijk-spel~a8d1bd6d/
https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Overijssel/Nieuws/Paginas/18-jaar-cel-en-tbs-voor-kerstmoord-Hengelo.aspx
https://www.rtvoost.nl/nieuws/1510061/Rechtbank-velt-vonnis-in-lugubere-Hengelose-kerstmoord
https://www.tubantia.nl/hengelo/hengelose-kerstmoord-voor-de-rechter-wellicht-een-tel-in-27-jaar-is-chantal-noodlottig-geworden~affa3df0/
https://www.tubantia.nl/hengelo/liep-hengeloer-wim-v-28-al-een-jaar-rond-met-het-plan-voor-een-moord-met-kerst~aee89136/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *