Missing White Woman Syndrome


30 mei 2005, de nacht waarin Natalee Holloway verdween. Holloway was een jonge witte vrouw uit Mountain Brook, Alabama (VS) die vermist raakte na een avondje stappen op Aruba. De zaak kreeg veel aandacht van de media in de Verenigde Staten. Doordat Natalee zo geliefd werd door de media, konden haar ouders veel invloed uitoefenen in de politiek. De destijds Amerikaanse president Bush begon zich er mee te bemoeien en de staat Alabama riep zelfs op tot een boycot van toerisme naar Aruba. Op datzelfde moment werden er maar liefst 1200 andere personen vermist in Alabama. Echter werd enkel de vermissing van Natalee Holloway, als jonge witte vrouw, uitvoerig besproken in de media. Dit leidde tot forse kritiek in de berichtgeving. In 2004 werd de term ‘Missing White Woman Syndrome’ bedacht door nieuwslezeres Gwen Ifill om dit fenomeen een naam te kunnen geven.

Het ‘Missing White Woman Syndrome’ (MWWS) is ook wel bekend onder de naam ‘Missing Pretty Girl Syndrome’. Deze term duikt vaak op bij vermissingszaken van witte jonge vrouwen. Er wordt namelijk gesteld dat er veel meer media-aandacht gaat naar de verdwijning van een witte vrouw, dan dat er door de media aandacht wordt besteed aan de verdwijning van een niet-witte vrouw of een man.

Criminoloog Zach Sommers stelt dat er disproportioneel veel aandacht gaat naar vermiste witte vrouwen in vergelijking met vermiste niet-witte vrouwen. Doordat er zo veel aandacht wordt gegeven aan verdwijningen van witte vrouwen met een hoge sociaaleconomische status, die passen binnen het traditionele schoonheidsideaal, wordt er gesuggereerd dat verdwijningen van niet-witte vrouwen er niet tot nauwelijks toedoen. Sommers denkt dat het verschijnsel MWWS deels te verklaren is doordat wij zijn opgegroeid met het idee van ‘een jonkvrouw in nood’. Dit is het idee dat een jonge vrouw of een meisje gered moet worden, zoals in de sprookjes Sneeuwwitje en Assepoester.

Neem bijvoorbeeld de zaak Petito, waarbij de jonge witte vrouw Gaby Petito op mysterieuze wijze verdween. Deze zaak kreeg zo onwijs veel media-aandacht dat Gaby zelfs op den duur de naam ‘America’s Daughter’ kreeg. Op de plek waar Petito’s lichaam werd gevonden, in Wyoming, verdwenen er tussen 2011 en 2020 maar liefst 710 mensen van de inheemse bevolking. Niet één van deze vermiste personen kreeg soortgelijke aandacht van de media als bij de zaak Petito. Deze bias is natuurlijk enorm schrijnend voor de families van vermiste personen die, zonder succes, aandacht willen voor de verdwijning van hun dierbare. Uiteraard wil ik hiermee niet impliceren dat we geen aandacht meer moeten geven aan zaken zoals Gaby Petito. Vanzelfsprekend zou er alles aan gedaan moeten worden om dergelijke vermissingszaken op te lossen. We zouden alleen onze horizon moeten verbreden op dit vlak en, op zijn minst proberen, iedereen evenveel media-aandacht te geven. Ongeacht geslacht, leeftijd of afkomst.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Missing_white_woman_syndrome
Missing White Woman Syndrome, Brut America op Youtube
https://nl.wikipedia.org/wiki/Verdwijning_van_Natalee_Holloway

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *