De Gabby Petito zaak: een tijdlijn


In juni beginnen Amerikaanse influencers Gabby Petito & Brian Laundrie hun road trip door de Verenigde Staten. 5 maanden later leven beiden niet meer. Wat is er in die tussentijd gebeurd? Hieronder volgt een tijdlijn van de tot nu toe bekende gebeurtenissen die voorafgingen aan hun dood.

De eerste maanden verlopen rustig. Op social media verschijnen verschillende foto’s op de Instagram van zowel Gabby als Brian van de verschillende nationale parken waar ze verblijven. Op de foto’s lijkt er geen vuiltje aan de lucht te zijn.

12 augustus
De politie wordt gebeld door een getuige die zegt dat hij een man en vrouw heeft zien ruziën en dat de man de vrouw heeft geslagen. Het blijkt om Gabby Petito & Brian Laundrie te gaan. Er is sprake geweest van geweld, maar beide zeggen dat ze geen aangifte willen doen.

17 augustus
Brian Laundrie vliegt naar huis om wat spullen op te halen en een gehuurde opslagruimte te sluiten om geld te sparen, omdat hij en Gabby zouden overwegen om hun trip te verlengen.

19 augustus
Op het ‘Nomadic Static’ YouTube account van het koppel wordt een vlog geplaats. Hierop zijn ze lachend en kussend te zien. Op dezelfde dag verschijnt er een Instagram post op het account van Gabby. Het valt sommige volgers op dat er bij deze post geen locatie vermeld staat, iets wat bij alle posts voor deze wel het geval was.

21 augustus
Hier ontstaat wat verwarring. Gabby haar vader zegt op deze datum eten besteld te hebben voor Gabby én Brian omdat zij zelf geen verbinding zouden kunnen maken met het internet. Tegelijkertijd weten wij dat Brian op dit moment nog niet terug is gevlogen naar Gabby.

23 augustus
Brian vliegt weer terug naar Gabby.

25 augustus
Gabby en haar moeder hebben contact via SMS. Haar familie gelooft dat ze op dit moment op de Tenton range in Wyoming is. Op deze dag verschijnt er voor het laatst een post op de Instagram van Gabby. Ook bij deze post staat geen locatie vermeld.

27 augustus
Volgens getuigen zijn Brian & Gabby betrokken bij een incident in een restaurant. Brian zou schreeuwend zijn gezien tegen personeel van dit restaurant, terwijl Gabby zou huilen en haar excuses hebben aangeboden aan het personeel. Dit is de laatste keer dat Brian en Gabby samen worden gezien. Op deze datum krijgt Gabby’s moeder een bijzondere SMS van Gabby; ‘’Kun je Stan helpen, ik krijg steeds voicemails en gemiste telefoontjes’’. Stan is de voornaam van Gabby’s opa, maar volgens haar moeder noemde Gabby hem nooit bij zijn voornaam.

Haar familie gelooft dat ze nu nog steeds op de Tenton range is.

29 augustus
Miranda Baker claimt dat zij en haar vriend Brian Laundrie deze dag een lift hebben gegeven. Volgens Laundrie heeft hij op dat moment een paar dagen in zijn eentje gekampeerd, terwijl Gabby aan haar social media aan het werken was. Miranda en haar vriend zouden hem hebben afgezet bij de Jackson Lake Dam. Hij zou vanaf hier later weer een lift hebben gekregen van Norma Jean Jalovec, die hem heeft afgezet bij het Spread Creek kampeergebied. Dit is dezelfde plaats waar het lichaam van Gabby Petito later gevonden zou worden. De politie heeft beide verhalen nog niet kunnen bevestigen, maar geeft wel aan dat ze denken dat dit daadwerkelijk gebeurd kan zijn.

30 augustus
Gabby’s familie ontvangt de laatste sms die ze ooit van haar telefoon zullen krijgen: ‘’Geen service in Yosemite.’’ Haar familie denkt dat Gabby deze SMS niet zelf heeft gestuurd. Rond deze datum wordt Gabby’s telefoon ook uitgezet.

1 september
Brian Laundrie komt terug naar huis in Gabby’s busje waarin ze met zijn tweeën rondreisden. Gabby is niet bij hem.

6 september
Familie Laundrie gaan naar een kampeergebied, ongeveer 120 km bij hun huis vandaan. Op 7 september zouden zij dit gebied weer met zijn allen hebben verlaten.

11 september
Gabby Petito’s familie geeft haar officieel op als vermist omdat ze geen contact met haar kunnen krijgen. Diezelfde avond gaat de politie naar het huis van familie Laundrie om vragen te stellen, maar het enige wat zij krijgen is de informatie van de advocaat van de familie. Ze nemen wel het busje van Gabby, waarmee Brian naar huis is gekomen, mee.

15 september
Brian Laundrie wordt aangemerkt als een ‘person of interest’ in de vermissing van Gabby. Dit is niet hetzelfde als verdachte, maar geeft wel aan dat de politie denkt dat hij meer weet dan dat hij loslaat.

16 september
De advocaat van Gabby’s familie leest een brief voor waarin de familie Brians familie smeken om mee te werken aan het onderzoek. Gabby’s familie zou eerder die maand al geprobeerd hebben om contact op te nemen met de familie van Brian, maar dat deze geen antwoorden hebben gegeven.

De zus van Brian maakt een kort statement tegen Good Morning America. Dit is de eerste keer dat iemand van de Laundrie familie de pers te woord staat.

17 september
De familie van Brian vraagt de politie naar hun huis te komen. Daar beweren ze dat ze Brian niet gezien hebben sinds 14 september. Op dat moment begint er een zoektocht naar Brian. Later verandert de familie het verhaal en zeggen ze dat 13 september de laatste datum is dat zij Brian hebben gezien.

18 september
50 politieagenten en FBI-agenten zoeken naar Brian in het Carlton reservaat. Tegelijkertijd wordt er in het Grand Teton National Park gezocht naar Gabby, dit is waar zij was toen ze voor het laatst contact had met haar familie.

19 september
In het Grand Teton National Park wordt een lichaam gevonden dat overeen komt met de beschrijving van Gabby Petito.

20 september
De familie van Brian wordt thuis ondervraagt door de FBI en het huis wordt doorzocht.

21 september
De lijkschouwer bevestigd dat het gevonden lichaam, het lichaam van Gabby Petito is.

23 september
De zoektocht naar Brian gaat door. Voor het eerst worden ook duikers ingezet. De FBI kondigt aan dat er een arrestatiebevel voor Brian is, omdat hij Gabby’s betaalpas zou hebben gebruikt zonder toestemming. Op deze manier zou hij ook vast gehouden kunnen worden terwijl de politie verder onderzoek zou doen naar Gabby’s dood.

25 september
Er wordt een beloning van $30.000 uitgeloofd voor informatie die leidt tot het vinden van Brian Laundrie.

27 september
De advocaat van de familie Laundrie laat weten dat zij geen idee hebben waar hun zoon is en dat ze hopen dat de FBI hem vindt.

12 oktober
Gabby’s doodsoorzaak wordt bekendgemaakt; wurging. Er wordt geschat dat haar lichaam ongeveer 3 tot 4 weken buiten heeft gelegen voordat ze gevonden werd.

20 oktober
Breaking nieuws in de zoektocht voor Brian: er zijn menselijke resten gevonden in het Carlton reservaat. Daarnaast worden er voorwerpen gevonden die van Brian zijn; een rugtas en een notebook.

De resten en de voorwerpen worden gevonden in een deel van het reservaat dat eerder onder water stond. Ondanks dat geloofd de politie dat de inhoud van het schrift gered zou kunnen worden. Gabby’s vader gelooft niet dat hierin antwoorden zullen staan over wat er is voorgevallen tussen Gabby en Brian dat leidde tot haar dood.

21 oktober
Op basis van gebitsgegevens kan de FBI bevestigen dat de menselijke resten die een dag eerder gevonden waren, Brian Laundrie zijn.

Sinds Brians resten zijn gevonden, zijn er weinig openbare updates geweest. Zijn doodsoorzaak wordt eind november verwacht, maar het is niet duidelijk of dit publiekelijk bekend wordt gemaakt. De politie probeert op het moment door middel van Brian zijn digitale communicatie (e-mails, sociale media, internetgeschiedenis, etc.) te herconstrueren hoe de dagen voor zijn dood er uit hebben gezien.

Of Brian Laundrie iets met de dood van Gabby Petito te maken heeft of niet, het is te hopen dat er voor beide families antwoorden komen wat er zich precies heeft afgespeeld.

Bronnen:
https://edition.cnn.com/2021/09/16/us/gabby-petito-timeline-missing-case/index.html
https://abc7ny.com/gabby-petito-disappearance-timeline-brian-laundrie/11024821/

Gabby Petito Was Strangled, Likely Died 3-4 Weeks Before Body Was Found, Coroner Says


https://www.independent.co.uk/news/world/americas/brian-laundrie-update-gabby-petito-death-b1954941.html
https://www.the-sun.com/news/4023158/brian-laundrie-gabby-petito-death-notebook-autopsy/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *