Na twintig jaar terug bij af: De situatie in Afghanistan


In Afghanistan heerst er decennialang onrust en de laatste tijd is dit verergerd. Met ontzetting hebben we allemaal kunnen zien hoe de situatie in Afghanistan is geëscaleerd en hoe de Taliban de macht weer in handen heeft genomen. Dit is op zo’n enorme snelheid gebeurd, dat het lastig is om alles bij te houden. Daarom hebben we de situatie hieronder voor je uitgewerkt.

De oorlog in Afghanistan begon twintig jaar geleden als een direct resultaat van de aanslagen op meerdere doelen in de Verenigde Staten op 11 september 2001. Deze aanslagen werden opgeëist door Al Qaida, via een samenwerking met het Taliban-regime in Afghanistan. Het westen, waaronder de VS, het VK, Duitsland en Frankrijk, voerden een oorlog met de Taliban, waarbij het Taliban-regime werd verjaagd, maar niet definitief werd verslagen. Onder leiding van Hamid Karzai werd een nieuwe Afghaanse regering geïnstalleerd. De verdreven strijders van de Taliban proberen al jarenlang het nieuwe bewind omver te werpen, waardoor gevechtshandelingen veel langer duurden dan afhankelijk was voorzien. Zelfs ook na de dood van Al Qaida leider Osama bin Laden in 2011

Deze oorlog werd nog jarenlang gevoerd en er leek geen einde aan te komen, tot de Amerikaanse president Joe Biden aankondigde dat de Amerikaanse troepen zich zouden terugtrekken uit Afghanistan. De reden die Biden voor deze beslissing gaf was dat het doel van de Amerikaanse troepen in Afghanistan bereikt, namelijk de terroristische leider Osama bin Laden uitschakelen en voorkomen dat Afghanistan een uitvalsbasis wordt voor terroristische aanvallen op de VS. Echter zag de Taliban dit als een mogelijkheid om weer een offensief te starten in het land. Zodra de Westerse troepen zich hadden teruggetrokken, namen de Taliban de Afghaanse regering over.

Nu is de vraag: hoe gaat dit verder? De Taliban hanteren extremistische islamitische normen van de sharia. Deze interpretatie van de sharia verminderd de rechten van voornamelijk vrouwen en minderheden. In sommige steden waar de Taliban al heerste mochten vrouwen al niet meer naar werk of zonder mannelijke begeleider over straat lopen. Zelf heeft de Taliban in meerdere media-uitspraken belooft om de rechten van vrouwen en minderheden te respecteren, maar wel binnen de context van hun interpretatie van de sharia. Volgens Afghanistan-volger Kamminga moeten we die uitspraken echter wel met een korreltje zout nemen. “De vraag is of ze nu al bezig zijn met het terugdraaien van allerlei rechten, maar ze gaan zeker niet door met de internationale agenda die wij ook als Nederland hebben gesteund: die voor vrouwen, vrede en veiligheid”.
Na vele evacuatie pogingen kunnen we alleen nog maar toekijken hoe de situatie zich verder ontwikkeld en hopen dat de Taliban zich aan hun beloftes houden.

 

Bronnen:

https://www.vluchtelingenwerk.nl/feiten-cijfers/landen-van-herkomst/afghanistan 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Oorlog_in_Afghanistan_(2001-2021) 

https://nos.nl/collectie/13870/artikel/2394105-zo-konden-de-taliban-afghanistan-razendsnel-innemen 

https://www.youtube.com/watch?v=_o3QYIzfLLM

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *