Een terugblik door het Achttiende Bestuur


Jullie hebben elkaar nu een jaar lang (extra) goed leren kennen. Hoe zouden jullie elkaar nu omschrijven?

Hannah over Hjalmar
“Een stuk georganiseerder dan aan het begin van het jaar (de rest begint te lachen) . En komt ook niet meer te laat eigenlijk. Vroeger was hij altijd één van de laatste en nu niet meer. Hij is dus erg gegroeid. Oh, en soms een beetje een kleuter.”

Hjalmar over Meghan
“Af en toe kan ze een beetje een stresskip zijn, maar dat maakt niet uit. Voor de rest is ze een hartstikke lief persoon.”

Meghan over Lisa
“Lies is een superlieve meid, die af en toe iets beter voor zichzelf mag zorgen in plaats van altijd er alleen maar voor anderen te zijn. Dit jaar heeft ze het supergoed gedaan en ik denk dat we het daar allemaal wel over eens zijn.”

Lisa over Britt
“Britt is super hardwerkend en heel erg georganiseerd. Daar ben ik soms wel jaloers op… Ik heb het idee dat het in haar hoofd misschien niet altijd zo is, maar als ik dan naar haar agenda kijk word ik wel altijd jaloers. Ze heeft dit jaar echt super veel georganiseerd en ze heeft dat mega goed gedaan. Daarbuiten is ze altijd mijn drinking buddy geweest.”

Britt over Aïsha
“Nog georganiseerder dan ik denk ik. Heeft altijd haar shit op orde. Ze pakt altijd alle kleine dingetjes op en staat altijd voor iedereen klaar. En ook mijn escalatiebuddy.”

Aïsha over Hannah
“Ik denk dat Hans heel erg gegroeid is in haar taak als voorzitter, wat heel fijn is. Soms ook wel een beetje chaotisch. Geen idee wat ze vaak aan het doen is, maar het blijft altijd leuk. En ook altijd wel in voor een drankspelletje of twee…(Als het maar Yahtzee is).”

Waar zijn jullie het meeste trots op van afgelopen bestuursjaar?

Britt: “Ik denk dat we alle leden zo actief hebben weten te houden en dat we ondanks corona toch veel mensen nog iets hebben kunnen bieden, waardoor ze toch nog wat sociale contacten hadden en toch studiegenoten hebben leren kennen.”

Hannah: “Als je van een eerstejaars hoort dat ze zonder CoDe echt heel eenzaam zouden zijn geweest dit jaar, dan denk je dat al die online activiteiten wel echt voor iets zijn geweest.”

Meghan: “En toch ook wel een beetje dat we elkaar er super goed doorheen hebben gesleept. Over het algemeen was ons bestuursjaar super leuk, maar we hebben wel lastige periodes gekend, maar we hebben het wel geflikt.”

Wat zijn jullie plannen voor aankomend jaar?

Hannah: “Proberen niet in een gat te vallen. Ik ga een minor doen, mijn derdejaarsvakken afronden en ik werk nu bij de GGD. Ik hoop dat er ook nog wel iets van werk daar is volgend jaar voor mij. En meer met vrienden in de kroeg zien en leuke dingen kunnen doen.”

Hjalmar: “Ik hoop dat ik nog bij psychologie binnenkom, dat zit ik nog af te wachten. Dat zou mooi zijn. Voor de rest eerste-, tweede- en derdejaarsvakken inhalen (iedereen begint weer te lachen, Hannah: “Hjalmar heeft zijn P nog niet gehaald”). Verder nog lid worden bij Njord en weer wat feestjes meepakken.”

Meghan: “Ik ga volgend jaar beginnen aan een tweede studie, Rechten. Ik hoop dat ik daar mijn P kan halen en voor de rest gewoon een beetje criminologievakken volgen. Ook wat Hannah zei, een beetje meer tijd besteden met vrienden buiten CoDe om. En ik wil misschien iets gaan doen met toneelspelen. Dat heb ik heel veel gedaan tijdens mijn middelbare schooltijd en dat heb ik sinds het studeren niet meer gedaan dus dat wil ik eigenlijk weer gaan oppakken.”

Lisa: “Voor mij geldt eigenlijk ook hetzelfde, ik wil mijn derdejaarsvakken gaan afronden, dat zijn er nog best wel wat. Verder wil ik wat meer gaan werken. Ik moet natuurlijk wat meer geld verdienen buiten DUO om. Ik merk dat ik dit jaar minder tijd dan ik had gewild heb kunnen steken in vriendinnen bij m’n ouders, überhaupt mijn ouders zien en wat meer mijn aandacht kunnen verdelen over meerdere mensen. Het was superleuk om een heel jaar intens met deze vijf mensen te zijn maar aan de andere kant moesten er wat dingen onder lijden dus ik hoop dat dat weer wat gelijker wordt.”

Britt: “Een beetje hetzelfde eigenlijk. Ik heb dit jaar één tentamen gemaakt dus ik moet eigenlijk mijn volledige derde jaar nog gaan doen. En volgend jaar zit ik in de faculteitsraad dus dat ga ik er ook bij doen. En verder wil ik ook een baantje gaan zoeken.”

Aïsha: “Ik ga volgend jaar mijn Bachelor afmaken. Ik hoef in tegenstelling tot de rest iets minder, ik hoef nog maar 6 vakken. Verder wil ik op zoek naar een Master en betaald gaan werken. Ik hoop dat de Horeca volgend jaar niet weer dicht moet. Ook wil ik wat meer VVV’tjes zien. En hopelijk de vaste borrelavond met zijn zessen heel vaak bij kunnen wonen.”

Wat was de leukste activiteit die jullie hebben georganiseerd/meegemaakt?

Lisa: “Ik denk te land, ter zee, terras activiteit tijdens SPIOn’s Mission from Home. Ik vond het bij die activiteit erg leuk dat je een volledige dag met mensen was. En het was ook een van de laatste activiteiten van dit collegejaar, dus het voelde ook een beetje alsof we de zomer inluidden voor veel mensen.”

Meghan: “Ik heb er veel, maar als ik er een moet kiezen is het wel het Dies-diner. Het organiseren was best stressvol, maar ik ben wel blij dat het fysiek gevierd kon worden. Dit was ook wel echt het moment waar ik, en Britt ook wel, merkten dat het allemaal samen kwam en het een leuke manier was om de 18e verjaardag van CoDe te vieren.”

Hannah: “Ik vond de algemene bindingsactiviteit heel erg leuk. Hij vond plaats in februari en Hjalmar en ik hebben het samen georganiseerd. We hebben er belachelijk veel tijd in gestoken, veel te veel eigenlijk. We wisten niet hoe leuk zo’n online activiteit kon zijn, en we zijn er ook erg trots op hoe we dit voor elkaar hebben gekregen. Het was ook een van de grootste online informele activiteiten en iedereen had het heel erg naar zijn zin, wat ik gewoon erg leuk vond.”

Britt: “Ik denk de commissiebindingsactiviteit in oktober. Eerst dachten we dat we alle leden fysiek samen konden laten komen, maar toen werden de coronamaatregelen steeds strenger, waardoor we uiteindelijk met 30 in plaats van 100 mensen tegelijkertijd in een zaal mochten zijn. Maar uiteindelijk hebben we wel bijna iedereen kunnen ontvangen in drie shifts. Voor ons allemaal was het wel echt een killing dag: we waren om 12 uur begonnen en pas om 12 uur ‘s nachts gingen we weer weg.”

Hjalmar: “Ik ga mij daar wel een beetje bij aansluiten. Ik kan ook niet kiezen tussen de online bindingsactiviteit of de algemene bindingsactiviteit. Het was op dat moment voor veel leden het eerste moment waar je in contact kon komen met andere leden en dat was super fijn om te zien.”

Aisha: “Ik ga ook voor een online activiteit, namelijk de ouderavond. Ouders konden zien waar hun kinderen studeren en ze konden hierbij ook een paar docenten zien. Het was natuurlijk wel online, maar we konden het gebouw wel laten zien met een filmpje. Iedereen heeft hierdoor kennis kunnen maken met de studie en er waren veel ouders aanwezig, wat het extra leuk maakte.”

Hannah: “Ik wil nog een extra noemen! Ik vond de cantus ook héél leuk.”

Keken jullie ook ergens tegen op tijdens het bestuursjaar? En is dit mee- en/of tegengevallen?

Britt: “Ik was heel benieuwd hoe het zou zijn om met 6 mensen heel intensief samen te werken.”

Aïsha: “Het kan heel goed gaan, maar ook fout gaan.”

Britt: “Je bent wel echt minstens 5 dagen per week met elkaar in contact, als het niet online is dan wel fysiek. Ik was heel benieuwd of dat soepel zou gaan, maar ik heb er geen problemen mee gehad.”

Aïsha: “Ik sluit me daar wel bij aan”

Meghan: “Ik zag op tegen het moment dat we naar online activiteiten moesten overstappen, omdat we eigenlijk geen idee hadden wat we aan het doen waren in het begin. En nog geen idee hadden of het zou aanslaan bij leden.”

Hannah: “Ik heb wat minder activiteiten georganiseerd maar waar ik heel erg tegenop zag was dat we soms een heel leuk plan hadden voor over 2 a 3 maanden, maar dan wordt het op een gegeven moment toch duidelijk dat het niet fysiek door kan gaan en je de knoop moet doorhakken om het toch online te gaan doen. Dat was echt best wel lastig soms. We zaten met zijn zessen ook niet altijd op één lijn, de één vond het idee dan wel kunnen en de ander weer niet. Dus daar hebben we het af en toe nog best lastig mee gehad.”

Dilemma’s

Een jaar lang op een onbewoond eiland proberen te overleven met 1 van je bestuursgenoten of een jaar lang elke dag 2 uur wandelen in je eentje

Hannah: “Ik wil niet naar een onbewoond eiland…”

Hjalmar is het hier mee eens; “Dan ga ik liever even een ochtendwandelingetje maken”

Britt: “De ochtendwandeling van Hjallie begint dan om 12 uur want dan begint zijn dag pas.”

Hannah: “We zouden het allemaal niet erg vinden om een jaar lang met iemand vast te zitten, maar niet op een onbewoond eiland denk ik”

Lisa en Aïsha kiezen uiteindelijk voor het onbewoond eiland en de rest gaat voor 2 uur alleen wandelen in de ochtend.

Een misdaad bekennen, maar iemand van het bestuur is de werkelijke dader of een bestuurslid de schuld geven van een daad die jij hebt verricht?

Lisa denkt dat ze niet met zichzelf kan leven als ze iemand anders zou beschuldigen van haar daad. Waar Aisha zegt dat ze ook niet iemand daad op zich wilt nemen. Lisa zegt hierop dat het ligt aan het soort misdaad dat is verricht.

Britt en Aisha zouden de schuld geven aan een ander bestuurslid en de rest zouden de schuld op zich nemen.

Wie heeft/was als eerste…:

Met een kater een tentamen gemaakt?

Hannah: “Sowieso Hjalmar, want hij stopte al na 10 minuten.” Iedereen overlegt even.. Uiteindelijk gaat de keuze naar Hjalmar want hij heeft waarschijnlijk het strafprocesrecht tentamen met een kater gemaakt.

Een CoDe-lid geregeld?

Iedereen wees Meghan en Hjalmar aan, verder kwam er geen commentaar.

Te laat gekomen bij een vergadering?

Hjalmar werd unaniem gekozen. Hannah zegt hierbij dat ze een keer naar zijn huis moest lopen om hem wakker te maken. Hjalmar had als goedmaker wel taart voor iedereen gekocht.

Een boete gekregen in Leiden?

Iedereen begint weer heel hard te lachen en iedereen kijkt naar Hjalmar.

Hjalmar: “Hannah was getuige, dat was na de eerste borrel van het jaar. Het was namelijk een boete voor rijden op een elektrische step.”

Iets belangrijks (van de vereniging) vergeten te doen of kwijtgeraakt?

Lisa dacht een keer dat ze de camera was kwijtgeraakt, maar hij bleek op de Klik bij Hjalmar thuis te liggen. Hij was dus al na één telefoontje terecht.

Verder dacht Hannah heel vaak dat ze de voorzittershamer kwijt was, maar dat bleek gelukkig niet zo. Iedereen was uiteindelijk wel een keer iets kwijtgeraakt, maar het kwam allemaal weer goed.

Als diva gedragen?

Iedereen lacht hard en wijst meteen naar Hjalmar.

Hannah: “Op inwerkweek zat hij het langste in de badkamer en we hadden er maar 1...”

Meghan: “Hij blijft altijd het langste liggen en heeft ook moeite met opstaan enzo.”

Hjalmar: “Britt houdt niet van een rietbak voordat ze moet gaan slapen. Dan kan ze echt heel boos worden.”

Willen jullie tot slot nog iets kwijt aan de CoDeleden die dit lezen?

Hannah: “Ik ben iedereen heel dankbaar om wat zij ons dit jaar hebben gegeven. Want zonder onze leden waren we nergens. Er is geen enkele activiteit geweest die niet druk bezocht was. Ik denk dat wij soms op het randje zaten van “Ik heb geen zin meer”. Maar de commissieleden hebben echt heel hard hun best gedaan en met de aanwezigheid en het enthousiasme zijn we heel blij geweest waardoor we toch altijd trots zijn geweest op alles wat we neer hebben kunnen zetten. (Trek een bak)

Britt: “We hopen dat iedereen volgend jaar net zo actief wordt en er weer een mooi verenigingsjaar wordt neergezet!”

Meghan: “En dan hopelijk meer fysiek”

Aïsha: “En heel veel succes voor het Negentiende!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *