Het decennia lange conflict tussen Israël en Palestina


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen conflict is zo ingewikkeld als het conflict tussen Israël en Palestina. Het is al decennia aan de gang en de situatie is er niet beter op geworden. Tegenwoordig is het een ‘lose-lose situation’ geworden met aan beide kanten van het conflict te veel slachtoffers. In de laatste weken is dit conflict aangewakkerd en verslechterd en een vredesproces is nog niet in zicht.

Al decennia lang zijn er spanningen tussen Israël en Palestina en gaat het altijd om dezelfde vraag: bij wie hoort welk gebied? Deze spanningen ontstonden in 1948, toen de Joden de staat Israël in het voormalige Britse mandaatgebied Palestina stichtte. Het gaat om hetzelfde gebied waar het Jodendom duizenden jaren geleden ontstond en waarvandaan Joden werden verdreven. Echter wonen er Arabische inwoners die de plek ook tot zich toe-eigenen, wat leidt tot gevechten tussen de Joodse en Arabische milities over wie waar mag wonen. Dit resulteerde in oorlog in de periode van 1947 tot 1949. Na 1949 werd de stad Jeruzalem, wat heilig is voor vele religies, opgesplitst in Oost- en West-Jeruzalem, waar oost bezet is door Jordanië en de Palestijnen en west door de Israëliërs. Wat de oorzaak van het conflict van nu is, heeft te maken met de zesdaagse oorlog in 1967. Na deze oorlog beschouwden Israëliërs de Gazastrook en Oost-Jeruzalem als Israëlisch grondgebied, terwijl Palestijnen het zien als bezet Palestijns gebied.

Deze geschiedenis in het gebied is van belang om het conflict tussen Israël en Palestina te begrijpen. Sinds de oprichting van de staat Israël worden Palestijnse gezinnen vaker gedwongen uit hun huis gezet om plaats te maken voor Israëliërs. Dit kan de Israëlische regering doen op grond van de Israëlische wet. Volgens de wet hebben Joden het recht om grondgebied, dat ooit gedocumenteerd Joods was, terug te krijgen. Maar omdat Oost-Jeruzalem bezet is door de Palestijnen, vindt de internationale gemeenschap dat Israël niet meer Israëliërs in dat deel van de stad mag vestigen. Echter probeert Israël al jaren zijn greep op Oost-Jeruzalem te versterken en de ruimte voor Palestijnen in te perken, waaronder ook recentelijk. Het geweld laaide recentelijk weer op door een straat in Oost-Jeruzalem, specifiek de wijk Sheikh Jarrah. In deze straat zouden vier Palestijnse families uit hun huis gezet worden door de Israëlische regering. Vele mensen gingen de straat op om te protesteren tegen deze uithuiszetting.

Dit conflict is gaande in een tijd waar al veel spanningen zijn. Tijdens de ramadan is de sfeer vaker gespannen tussen Israëliërs en Palestijnen. Zo ook tijdens het laatste vrijdaggebed van de ramadan. Nadat Palestijnen stenen en molotovcocktails gooiden, kwamen Israëlische agenten in de Al Aqsamoskee en gebruikten ze daar geweld, waar veel Palestijnen en Israëlische agenten gewond raakten. Het geweld escaleerde. De Palestijnse president Hamas schoot raketten af op Israël, waarna Israël gericht doelen bombardeerde in de Gazastrook, vaak met een waarschuwing vooraf. Aan beide kanten zijn al veel slachtoffers gevallen en er zijn grote zorgen dat de gewapende strijd nog lang zal duren.

Gelukkig is er sinds 20 mei 2021 een staakt-het-vuren tot stand gekomen in de Gazastrook door bemiddeling van Egypte. Waarna de Egyptische president Sisi heeft aangekondigd twee diplomatieke delegaties naar Israël en de Palestijnse gebieden te sturen om verder te bemiddelen tussen de partijen.

Dit conflict speelt zich niet alleen af in Israël en de Palestijnse gebieden. Hollywoodsterren, atleten, artiesten en andere beroemdheden vragen de afgelopen dagen op sociale media aandacht voor de situatie. Er is hierdoor een verdeeldheid ontstaan waar een groot deel van de influencers zich achter de Palestijnen schaart en sommige Instagrammers pro-Israëlische content delen. De pro-Palestijnse influencers hebben niet alleen kritiek op Israël, maar ook op de westerse politici en media. De media zou te veel berichten vanuit een Israëlisch perspectief hebben uitgebracht en te weinig aandacht geven aan de positie van Palestina.

Niet alleen bekende mensen zijn in opstand gekomen op sociale media om hun mening te uiten over de situatie in Israël en Palestina. In verschillende steden in Nederland, zoals Amsterdam, Eindhoven, Groningen en Enschede waren er pro-Palestijnse betogingen aan de gang waren.

Het conflict tussen Israël en Palestina zorgt voor een verdeeldheid, niet alleen in de Palestijnse gebieden en Israël, maar ook in de rest van de wereld, waar iedereen een kant moet kiezen en geen kant de goede keuze blijkt te zijn. Laten we hopen dat er na decennia van gevechten en spanningen een einde kan komen aan dit leed aan beide kanten van het conflict.

 

Bronnen:

https://www.instagram.com/tv/CO4tM9ShgHo/?igshid=194h6hxlwwpg7 

https://nos.nl/artikel/2380973-pro-palestijnse-betogingen-in-amsterdam-eindhoven-groningen-en-enschede 

https://nos.nl/collectie/13864-escalatie-conflict-israel-palestijnen 

https://nos.nl/collectie/13864/artikel/2381625-israel-en-hamas-akkoord-met-staakt-het-vuren-in-gazastrook 

https://nos.nl/op3/collectie/13864/video/2380788-waarom-het-geweld-in-israel-en-de-palestijnse-gebieden-nu-weer-oplaait

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *