Een update over de Russische oppositieleider Aleksej Navalny


De laatste dagen komt Aleksej Navalny weer veel in het nieuws. Met zijn hongerstaking om medische hulp te krijgen keek hij de dood recht in de ogen. Uiteindelijk heeft hij na 24 dagen besloten te stoppen. Vervolgens doken er berichten op met het nieuws dat Nederlandse Tweede Kamerleden en andere landen met een nep-medewerker van Navalny hebben gesproken. De landen zijn door de deepfake-functie op Zoom bedrogen en hebben niet met de echte stafchef van de oppositieleider gesproken. Het is onduidelijk wie hier achter zit. Ondertussen duizelt het van alle feiten rondom Navalny. Daarom geven we in dit artikel een korte update met de huidige stand van zaken rondom Navalny.

Het verhaal omtrent Navalny neemt een vogelvlucht op 20 augustus 2020; Navalny wordt onwel tijdens een binnenlandse vlucht en raakt buiten bewustzijn. Twee dagen later worden de Russische artsen zo gewantrouwd door de kring rondom Navalny dat zij besluiten hem naar Berlijn over te plaatsen om hem daar volledig te laten herstellen. De Duitse artsen concluderen daar dat Navalny is vergiftigd met het zenuwgif novitsjok. Wie hier verantwoordelijk voor kon worden gehouden, was niet duidelijk. Later blijkt uit een gesprek tussen de ondertussen redelijk herstelde en vermomde Navalny en een geheim agent dat de geheime dienst waarschijnlijk achter te vergiftiging zit. Navalny is niet uit het veld geslagen door deze bijna dood-ervaring en besluit op 19 januari 2021 om terug naar Rusland te gaan. In Rusland aangekomen wordt Navalny gelijk opgepakt. Vanwege een eerdere fraudezaak had Navalny zich moeten melden bij de Russische reclassering, maar door zijn bezoek aan Berlijn kon Navalny deze verplichting niet naleven. De Russische rechter veroordeelde Navalny, ondanks dat het Hof voor de Rechten van de Mens het tegengestelde aannam in hun bindende vonnis, tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar. Met aftrek van zijn voorarrest moet Navalny nog ruim 2,5 jaar in gevangenschap leven. Navalny wordt naar de strafkolonie IK-2 Pakrov gebracht.

In het strafkamp ziet het er allereerst vrij gemoedelijk uit, aldus Navalny; hij heeft nog geen geweld gezien en noemt de strafkolonie zelfs ‘ons vriendelijk concentratiekamp’. Navalny wordt bestempeld als vluchtgevaarlijk in het kamp en wordt daarom ieder uur in de nacht wakker gemaakt door de controlerende cipier. Dit leidt bij Navalny niet alleen tot een slaapgebrek, maar hij kampt ook met rug- en beenklachten. Toch mag Navalny geen arts zien van zowel het gevangenisregime of een ander ziekenhuis. Navalny gaat in hongerstaking om een onderzoek van een onafhankelijk arts af te dwingen.

Russische media weigeren ondertussen om Navalny bij naam te noemen en bestempelen hem als buitenlandse agent die door het Westen naar Rusland is gestuurd om in het land chaos te zaaien. Toch heeft Navalny nog steeds aanhangers en gaan tienduizenden Russen tijdens verschillende demonstraties de straat op. Hierbij riskeren de Russen de kans om opgepakt te worden en gevangen gezet te worden. Er zijn ondertussen al tienduizenden Russen opgepakt. Ook in landen in het westen gaan mensen de straat op. Zo zijn er in Amsterdam en Den Haag protesten om Navalny naar een regulier ziekenhuis te krijgen. In tegenstelling tot Rusland zijn de protesten hier niet illegaal.

Na vierentwintig dagen in hongerstaking wordt er gehoor gegeven aan het verzoek van Navalny en wordt hij naar een ziekenhuis gebracht buiten de strafkolonie. Navalny is ondertussen al negen kilo afgevallen, wat ertoe heeft geleid dat hij zonder medische hulp ieder moment kan overlijden. Op advies van artsen staakt Navalny zijn hongerstaking. Tegelijkertijd komt er bericht naar buiten dat de Nederlandse Tweede Kamer en daarnaast nog een aantal andere landen hebben gesproken met een deep-fake imitatie van de stafchef van Navalny, Volkov. Door kunstmatige intelligentie is er een levend beeld gecreëerd dat op het hoofd van iemand anders kan worden geplakt, waardoor het lijkt alsof je met een totaal ander persoon aan het bellen bent dan daadwerkelijk het geval is. Het is een zorgwekkende ontwikkeling en tevens is niet bekend wie er achter het bedrog zit. Wat in ieder geval wel duidelijk is, is dat alle gebeurtenissen rondom Navalny nog lang niet voorbij zijn.

Was dit artikel nog niet genoeg en wil je nog meer te weten komen over Navalny? Volg dan via deze link  het instagram-account van Navalny: https://www.instagram.com/navalny/ , waar zijn advocaten zijn dagboek vanuit het strafkamp online plaatsen! Zo kun je gelijk je Russische leesvaardigheid verbeteren 😛

Gebruikte bronnen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *