#stopAsianHate


Onder veel Nederlanders is het niet bekend of wordt het zelfs ontkend, maar we kunnen er niet meer omheen: Asian Hate. Er wordt de laatste tijd volop over gedemonstreerd. Zo stond het Museumplein zondag 28 maart en zaterdag 10 april vol met meer dan driehonderd demonstranten (op 1,5-meter afstand van elkaar) die borden vasthielden waarop stond “We zijn geen virussen, zeg nee tegen racisme” en “I don’t eat dogs, but hotdogs”. Volgens hen wordt Asian Hate onderbelicht en is het nodig dat het meer onder de aandacht wordt gebracht, voornamelijk door de media. Maar wat is Asian Hate nu eigenlijk? Waar komt dit vandaan? En waarom is het onderbelicht?

Asian Hate is een ander woord voor anti-Aziatisch Racisme. Deze vorm van racisme bestaat al honderden jaren, maar door de coronacrisis is het aantal meldingen van dit soort racisme gestegen. Dit komt doordat het coronavirus gekoppeld wordt aan Aziatische mensen, omdat het virus afkomstig is uit China.

Vorige maand zijn er acht doden gevallen bij twee massagesalons en een spa in de Amerikaanse stad Atlanta omdat een 21-jarige man daar een aanslag pleegde. Onder deze acht doden waren zes Aziatische vrouwen. De man bleek een slechte dag te hebben, en de vrouwen waren hiervan de dupe. Dit was voor velen de druppel en werd de aanleiding om te gaan protesteren tegen anti-Aziatisch racisme.

Aziatische Nederlanders krijgen veel racistische opmerkingen naar hun hoofd gesmeten waarvan Nederlanders denken dat dit onschuldige opmerkingen zijn. Voorbeelden hiervan zijn “Kunt u dat allemaal wel zien met die spleetogen van u?”, “Ni Hao”, “Coronavirus”, “Sambalbij” of “Ching Chong”. Voor degene die dit roepen kan dit als grapje worden gezien, maar als je dit elke dag een paar keer hoort is het meer dan logisch dat je er op een gegeven moment klaar mee bent. Net als in de VS is er in Nederland ook sprake van hate crimes jegens Aziatische Nederlanders. Zo werd een Aziatische man van zijn fiets geschopt, een jongen werd in zijn gezicht getrapt, de ramen van hindoe tempels werden ingegooid en een jonge vrouw werd zwaar mishandeld met een mes door jongens die het lied ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’ zongen.

Helaas zit anti-Aziatisch racisme diepgeworteld in de Nederlandse samenleving en is er nog een lange weg te gaan om dit compleet te laten verdwijnen. Het is terug te vinden in het onderwijs, de media en onze koloniale geschiedenis. Zo wordt hedendaags nog ‘Hanky panky Shanghai’ gezongen op basisscholen en worden er spleetoog-gebaren gemaakt op TV.

Laten we hopen dat door de demonstraties Asian Hate meer onder de media wordt gebracht en het meer bekendheid gaat krijgen onder de burgers. Wijs elkaar hierop en maak het bespreekbaar. Zo kunnen we allemaal ons steentje bijdragen aan het voorkomen en verhelpen van racisme.

 

Bronnen:

Honderden betogen tegen anti-Aziatisch racisme: 'we zijn geen virussen' | NOS 

Trots Aziaat te zijn, maar woedend omdat anti-Aziatisch racisme onderbelicht blijft | Het Parool 

Protest: Stop Asian Hate | Socialisme.nu 

Dit weekend werd op het Museumplein een vuist gevormd tegen anti-Aziatisch racisme (vice.com) 

#StopAsianHate-demo in Amsterdam: 'Anti-Aziatisch racisme gaat verder dan schelden' | NOS 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *