Hoe gaat het nu met de relschoppers?


Ongeveer 3 weken geleden werd het nieuws begeerd door de avondklok rellen. De eerste zondag na het ingaan van de avondklok was het in het hele land onrustig. Mensen gingen de straat op om te protesteren tegen de avondklok. Deze protesten waren niet op alle plekken vreedzaam en liepen op verschillende plaatsen uit tot rellen. Tot afschuw van meerdere Nederlandse burgers werden politiebusjes meegenomen, winkels geplunderd, renden er op hol geslagen politiepaarden door verschillende steden en kwamen er beelden online van mensen die geraakt werden door het waterkanon van de ME. De relschoppers kregen het zelfs voor elkaar om het nieuws in het buitenland te bereiken. Het tuig, zoals Mark Rutte hen noemt, heeft zeker een indruk achtergelaten, maar hoe gaat het nu met ze?

Tijdens de rellen zijn er al honderden arrestaties in verschillende steden verricht, maar ook met behulp van videobeelden is de politie druk bezig met het opsporen van de relschoppers. Binnen de Tweede Kamer werd gepleit voor harde en zware straffen. Maar of dit terecht is, daar verschillen de de meningen over. Zo was een deel van de relschoppers minderjarig en deze harde straffen, deels in de vorm van vergoeding van alle aangerichte schade, raken dan vooral de ouders, die voor alle kosten kunnen opdraaien. Aan de andere kant is geweld tegen hulpdiensten nooit goed te keuren. Daarom heeft het OM besloten om een feit gepleegd tegen publieke dienstverleners 200% zwaarder te laten tellen.

Daarnaast werd de discussie over het taakstrafverbod door de rellen weer op tafel gegooid. Verschillende ministers pleiten voor een taakstrafverbod wanneer het gaat om geweld tegen hulpverleners, maar rechters zijn het hier niet mee eens. Er kan volgens hen te weinig nuance worden toegepast en rechters straffen naar eigen zeggen al hoger wanneer het gaat om geweld tegen hulpverleners. Met een verbod zou de mogelijkheid om een passende straf volgens rechters worden weggenomen. Ook de reclassering heeft kritiek op het mogelijke taakstrafverbod. Een verbod zou namelijk een vermoeden doen rijzen dat taakstraffen niet effectief zijn, terwijl zij zelf stellen dat 47% minder voor de tweede keer de fout in gaat dan wanneer personen een (korte) gevangenisstraf hebben uitgezeten.

Demissionair premier Rutte noemde de rellen crimineel geweld, maar de relschoppers zelf zagen het eerder als een strijd om vrijheid. Het is aan de taak van de rechter om een belangenafweging te maken en recht te spreken. Er zijn al een aantal celstraffen uitgedeeld die verschillen van 2 weken tot 4 maanden en soms in combinatie met een werkstraf, waarbij beslag is gelegd op verscheidene goederen of bankrekeningen van de relschoppers. Hier komt meteen een grote les naar voren die we de afgelopen dagen ook ons nieuws zagen begeren; protesteren is iets waar geen geweld voor nodig is. Viruswaarheid-voorman Willem Engel vocht de avondklok via het recht aan en kreeg gelijk van de rechtbank Den Haag. Een zaak aanspannen zonder enig geweld kan ook als effect hebben dat een dergelijke maatregel als een avondklok verdwijnt. Een ding wat in ieder geval zeker is, is dat de relschoppers hier niet mee weg komen en zullen boeten voor hun daden.

Bronnen:

https://www.trouw.nl/binnenland/door-het-hele-land-rellen-na-avondklok-wat-bezielt-deze-mensen~b1caa460/

https://www.trouw.nl/opinie/is-er-nog-een-greintje-genade-voor-relschoppers-met-spijt~b6572379/ 

https://www.om.nl/onderwerpen/geweld-tegen-hulpverleners/straffen 

https://www.trouw.nl/binnenland/hoge-straffen-voor-relschoppers-het-strafrecht-vereist-nuance~b03192aa/ 

https://nos.nl/artikel/2366207-eerste-relschoppers-veroordeeld-tot-celstraffen-beslag-op-auto-s-en-bankrekeningen.html 

https://nos.nl/artikel/2369042-kabinet-zet-alles-op-alles-om-avondklok-te-behouden.html 

https://www.ad.nl/binnenland/avondklok-blijft-van-kracht-hof-schort-vonnis-rechter-op~aef1be94/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *