Hoe is het nu met… Vanessa de Castro Navarro?


Kun je jezelf even voorstellen?

"Ik ben Vanessa, ik ben 26 jaar oud en ik kom uit Portugal. Ik ben geboren in Lissabon en ben op mijn 10e naar Nederland verhuisd. "

Wat doe je nu in het dagelijks leven?

"Ik studeer nog. Ik ben nu bezig met de Master Opsporingscriminologie in Amsterdam. Daarnaast ben ik student-onderzoeker bij het Project Gerede twijfel, waarin we onderzoeken of er sprake is geweest van een rechterlijke dwaling."

Wat vond je het leukste van de studie criminologie? Was er bijvoorbeeld een bepaald vak dat je heel leuk vond?

"Als je me vraagt wat ik het leukste vond aan het curriculum van de Bachelor dan zou ik zeggen; de eerstejaars vakken als inleiding criminologie, rechtspsychologie, inleiding sociologie. In ieder geval niet theoretische criminologie. Ik weet zeker dat een groot deel van de mensen die dit lezen precies weten wat ik bedoel want ik heb dit vak pas na 8 keer gehaald. Dat was echt een nachtmerrie."

Wat deed je naast je studie in je studententijd? (verenigingen, hobby’s?)

"CoDe, duh! Nee, maar ik heb ook een tijdje bij het DAC gezeten. Ik zat hier sinds mijn tweede jaar bij. Dat was niet zo lang maar ik heb er wel hele leuke herinneringen aan. Ik heb ook twee jaar in de opleidingscommissie gezeten. Daarnaast heb ik een evenementencommissie gedaan bij het CNN (Criminologisch Netwerk Nederland).                          Ik heb niet echt een specifieke hobby, maar ik ga vaak naar concerten. Mijn vriend en ik houden heel erg van muziek en we hadden afgelopen jaar ook vijf concerten staan, maar die gingen helaas allemaal niet door. Naast de studiegerelateerde dingen, werkte ik bij een bakkerij in Den Haag en werkte ik als oppas. Het oppassen doe ik nu nog steeds."

Je was natuurlijk actief bij CoDe. Welke commissies heb je gedaan?

"Ik ging pas in mijn tweede jaar commissies doen bij CoDe, maar in mijn eerste jaar ben ik wel bij activiteiten en werkbezoeken geweest. In mijn tweede jaar, voordat ik het bestuursjaar deed, heb ik het A-Team gedaan en de ME."

Welke vond je het leukste of heb je niet per se een voorkeur?

"Ik vond de ME heel leuk. Vooral omdat ik het super leuk vind om foto’s te maken. Plus als je een camera in je handen hebt tijdens een feest, dan komen mensen naar je toe en zijn ze extra aardig tegen je, dus dan heb je altijd leuke interacties. Maar met het A-Team organiseerde ik hele leuke activiteiten en kwam ik op plekken waar je anders nooit komt. Allebei dus heel erg leuk op een andere manier."

Wat is een activiteit van CoDe die je altijd is bijgebleven en waarom?

"Eentje die er echt uitspringt is de reis vóór mijn bestuursjaar naar Moskou en Sint Petersburg in Rusland. Dat was echt heel vet. Een karaokebar in Rusland is echt een heel andere ervaring. Dus ik raad echt iedereen aan, ga naar Rusland en ga naar een karaokebar, want dat is echt fantastisch. Daarnaast was de groep gewoon heel erg leuk en ik zou anders eigenlijk nooit uit mezelf naar Rusland gaan."

In welk jaar deed je een bestuursjaar?

"In het Lustrumjaar! Het jaar 2017-2018. Dat was voor mij in mijn derde studiejaar."

Wat was jouw functie binnen het Bestuur?

"Ik was Commissaris Onderwijs en Carrière. Dit was echter niet mijn eerste keuze. Ik had eigenlijk gesolliciteerd voor Commissaris Activiteiten, maar tijdens mijn sollicitatiegesprek, terwijl ik naar mijn eigen antwoorden luisterde op de vragen die mij werden gesteld, besefte ik me dat Commissaris Onderwijs en Carrière beter bij me zou passen. Ik ben ook heel blij dat ik uiteindelijk die functie heb gekregen."

Waarom wilde je graag een bestuursjaar doen? Wat heeft je overgehaald/ gemotiveerd?

"In mijn tweede jaar raakte ik eigenlijk steeds meer betrokken bij CoDe omdat ik die twee commissies ging doen. Ik leerde dan ook allemaal super leuke mensen kennen. Het was altijd gezellig op zowel de formele als informele activiteiten die er werden georganiseerd. Door CoDe vond ik ook mijn studie leuker. Bij je studie zat je constant met je neus in de boeken en met CoDe kwam je daadwerkelijk dichter bij de praktijk. Dat was een hele leuk afwisseling en bestuur voelde als een logische volgende stap voor mij. Ik wilde meer doen dan alleen actief lid zijn en commissies doen."

Wat vond je het leukste aan je bestuursjaar?

"Onze ConstitutieBorrel (onze CoBo), dat was echt onvergetelijk! En de Lustrum studiereis naar Bogota in Colombia.  En ook de lustrumweek natuurlijk. Maar stiekem vond ik het chillen in de bestuurskamer met zijn allen het allerleukste ;)"

Wat heb je geleerd van je bestuursjaar?

"Echt zo veel. Bij het draaiend houden van een vereniging komt veel meer kijken dan je beseft. We hebben een stichting opgericht; we zijn naar de notaris geweest omdat we iets wilden wijzigen in het huishoudelijk reglement volgens mij. Allemaal geldzaken en dingen waar je je anders gewoon nooit mee bezighoudt en geen idee van hebt hoe dat werkt. Zo kan je zelfs aan hele simpele dingen denken; bijvoorbeeld een net mailtje schrijven naar de decaan of een formele instantie. Het is echt fijn dat ik nu gewoon weet hoe dat moet en dat ik dat nu heel snel kan. Je leert door je bestuursjaar veel vlotter hoe je dingen moet verwoorden en netjes kunt opschrijven. Het zijn ook echt veel dingen waar je nu nog heel veel aan hebt."

Waar zag je tegenop aan het begin van je bestuursjaar?

"Ja, ik keek op tegen het gebrek aan slaap. Ik moet echt meer dan 8 uur slapen per nacht, anders kan ik gewoon niet goed functioneren. Uiteindelijk viel het best wel mee."

Deed je nog iets naast je bestuursjaar?

"Naast mijn bestuursjaar zat ik in de kleine OLC (Opleidingscommissie) van de Universiteit Leiden. Maarten Kunst had mij gevraagd, vanuit mijn functie in het bestuur als Commissaris van onderwijs en carrière, om me aan te sluiten bij de OLC. En toen dacht ik ‘ja prima, is goed!’ Het was uiteindelijk echt super leuk en ik heb het ook 2 jaar lang gedaan. Ook nog na mijn bestuursjaar, daar heb ik ook zo veel van geleerd."

Wat houdt dit OLC precies in?

"Het is eigenlijk zo belangrijk om te beseffen dat studenten ook gewoon een mening hebben. Het werk dat de OLC verricht wordt allemaal gedaan voor de studenten. Het is belangrijk dat studenten dat beseffen en dat ze weten dat ze ergens terechtkunnen als ze klachten hebben of op- en aanmerkingen. Ik zou ook zeker aanraden deze commissie te doen, als dit je interessant lijkt."

Heb je nog een handige tip of wil je nog iets meegeven aan de huidige criminologiestudenten?

"Een tip die ik ook voor mijn bestuursjaar aan een bestuursgenootje had gegeven, was: wees niet bang om studievertraging op te lopen, als dat ervoor zorgt dat je naast je studie leuke en leerzame dingen kan doen zoals een bestuursjaar. Dus als je twijfelt over een bestuursjaar, ga het gewoon doen!"

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *