Glühwein maakt de kerst fijn!


Heb jij ook zo’n zin in een winterse borrel in de kerstdagen? Niets is beter dan een lekker glas glühwein om op te warmen in deze koude maanden. De Alibi geeft je het recept voor een heerlijk glaasje vloeibaar geluk!

Ingrediënten voor 3 a 4 glazen:
- ½ liter rode wijn (mild en soepel is een aanrader!)
- ½ sinaasappel
- 3 hele kruidnagels
- 1 st. steranijs
- 1 kaneelstokje

Overige benodigdheden:
- een pannetje
- een pollepel
- snijplank
- schilmes
- glazen voor de glühwein!

Bereiding:
We beginnen met de sinaasappel! Snij deze allereerst in partjes (voor de burgerlijke studenten onder ons, kan de sinaasappel eerst gewassen worden). Wanneer de sinaasappel is gesneden kun je de bovenstaande ingrediënten allemaal in een pan stoppen. Tip: wanneer je de kruidnagels in de schil van de sinaasappel stopt, kun je ze er aan het eind makkelijker uitvissen!

Verwarm vervolgens de pan met alle ingrediënten erin op een laag vuur. Het is belangrijk dat het mengsel niet gaat koken, want dan vervliegt de alcohol (en dat willen we natuurlijk niet!😉). Voor de studenten die een zware week achter de rug hebben, is het mogelijk om een scheut cognac, port of rum toe te voegen voor extra troost 😉.

Laat de glühwein 20 minuten trekken op een zacht vuur. Vervolgens verwijder je de pan van het vuur en kun je de glühwein in de glazen schenken. Om te garneren kun je een partje sinaasappel, kaneelstokje en een stuk steranijs in het glas doen. Mocht je nou een echte zoetekauw zijn, dan kun je nog (riet)suiker naar smaak toevoegen! Glühwein klaar? Drinken maar!

Om het jullie nog wat makkelijker te maken, doet de Alibi het vast een keer voor in deze video!

Maar… bij de glühwein mag een lekkere (en bijpassende!) snack natuurlijk niet ontbreken. Daarom geeft de Alibi ook nog een recept voor reibekuchen, oftewel aardappelkoekjes!

Ingrediënten voor +/- 15 koekjes:
- ½ kilo aardappelen
- 1 uitje
- 1 ei
- 1 el bloem
- 1 tl bakpoeder
- 2 takjes bladpeterselie
- zout en peper
- boter
- olie

Overige benodigdheden:
- een schilmesje
- een rasp
- een mengkom
- een (roer)lepel
- koekenpan
- keukenpapier

Bereiding
Schil de aardappelen, snipper de ui en hak de peterselie fijn. Na het schillen van de aardappelen kun je deze raspen (en nee burgerlijke studenten, ze hoeven niet gewassen te worden 😉). Vervolgens meng je de geraspte aardappel met de gesnipperde ui, het ei, de bloem en het bakpoeder. Roer alles door elkaar en voeg als laatste de fijngehakte peterselie toe. Breng het mengsel op smaak met wat zout en peper. Voor de liefhebbers onder ons kan ook een beetje nootmuskaat worden toegevoegd!

Wanneer het mengsel gereed is, verhit je een matige hoeveelheid boter én olie in een koekenpan. Schep met een lepel bolletjes aardappelmengsel in de koekenpan, waarna je deze platdrukt met de achterkant van de lepel. De platte bolletjes bak je met 4 à 5 minuutjes aan beide kanten goudbruin. Wanneer ze er mooi goudbruin uitzien, kun je ze uit de pan halen. Tip: laat ze even uitlekken op keukenpapier, zodat ze minder vettig zijn! Bak vervolgens de volgende lading tot al het aardappelmengsel op is en voilà, een lekkere snack voor bij de glühwein! Eet smakelijk 😉!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *