Een (ver)knallend 2021!


Boem! Daar was hij dan, het vuurwerkverbod. Toch kwam dit niet helemaal uit het niets. In de Tweede kamer wordt al een paar jaar gediscussieerd over deze kwestie. Dit jaar, op 13 november, heeft het kabinet eindelijk besloten tijdens deze jaarwisseling het verbod in werking te laten gaan. Maar wat houdt dit eigenlijk precies in? En waarom is dit verbod er nu eigenlijk?

Het gaat hier om een tijdelijk verbod voor tijdens de jaarwisseling van 2020-2021. Dit houdt in; het verkopen, vervoeren, het in bezit hebben en natuurlijk het afsteken van vuurwerk zijn verboden. Het verzoek kwam niet alleen vanuit de Tweede Kamer maar juist vanuit mensen die werkende zijn in vitale sectoren als veiligheidsregio’s, zorgverleners, politie en Boa’s. Zij worden namelijk ieder jaar belast met de problemen die het afsteken van vuurwerk met zich meebrengt.

Waarom dit verbod er nu ineens is? De voornaamste reden is dat de ziekenhuizen al belast zijn met alle problemen omtrent COVID-19. De ziekenhuizen liggen (bijna) vol met coronapatiënten en de Intensive Care afdelingen redden het allemaal net. Zij kunnen dus geen extra belasting van vuurwerkincidenten gebruiken. Door het vuurwerkverbod in te stellen hoopt het kabinet ervoor te zorgen de werkdruk in ziekenhuizen te verminderen. Tijdens de jaarwisseling gaat er namelijk het één en ander mis.

Laten we eens gaan kijken naar de cijfers. Tijdens de jaarwisseling van 2019-2020:

  • Zijn 385 personen op een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis behandeld voor vuurwerkletsel (waarvan 101 jonger dan 15 jaar).
  • Bezochten 900 personen met vuurwerkletsel een huisartsenpost (HAP).

Dit was een stijging ten opzichte van de voorgaande jaren en dus nog meer reden voor het kabinet om met een vuurwerkverbod te komen.

Verder ingaand op deze getallen;

  • Van alle slachtoffers op zowel de SEH-afdeling als de HAP had bijna 4 op de 10 (39%) een brandwond, en ruim een kwart (27%) oogletsel.
  • De helft van de vuurwerkletsels ontstond bij omstanders, die het vuurwerk niet eens zelf hadden afgestoken.
  • Veruit de meeste letsels werden veroorzaakt door legaal vuurwerk (81%).
  • Siervuurwerk was verantwoordelijk voor 55 procent van de letsels.

Verder brengt het afsteken van vuurwerk nog meer problemen met zich mee waar de meesten niet aan denken. De harde knallen, rotzooi, luchtvervuiling en vernieling zorgen ook voor veel overlast. Het bezorgt niet alleen mensen, maar ook dieren een hoop angst.

Toch is een groot deel van de bevolking het niet eens met het verbod. Ten eerste is vuurwerk juist datgene wat een jaarwisseling zo speciaal maakt, het is echt een traditie geworden. Het is namelijk maar één keer per jaar zes uurtjes toegestaan om vuurwerk af te steken. Daarnaast zijn er ook een hoop mensen die wél uitkijken met wat ze doen en bij wie het wél altijd goed gaat.

En niet alleen voor vuurwerkgebruikers, maar ook voor vuurwerkverkopers is het verbod een enorme klap in het gezicht. Doordat het verbod pas zo laat werd ingesteld hadden zij al hun inkopen al gedaan en al een hoop geïnvesteerd voor vuurwerkverkoop wat niet meer te wijzigen valt. Er zijn al containers vol vuurwerk onderweg en er zullen ook problemen ontstaan bij de opslag hiervan. Gelukkig kunnen zij in aanmerking komen voor een financiële tegemoetkoming van het kabinet. Deze heeft daar namelijk 40 miljoen euro voor uitgetrokken. Daarnaast kunnen de verkopers compensatie krijgen voor het vervoer en opslag van hun grote bestellingen, maar of dit voldoende zal zijn is nog de vraag.

Verder wordt deze jaarwisseling er een die niemand zal vergeten. We kampen nog steeds met de problemen rondom het coronavirus. Vanaf 15 december 2020 t/m 19 januari 2021 zitten we weer in een lockdown; en geldt de regel dat er maar twee personen op bezoek mogen komen en je met maximaal 2 personen buiten mag zijn.

Er is één lichtpuntje (letterlijk en figuurlijk) in deze kwestie. Het afsteken van fop- en schertsvuurwerk mag namelijk nog wel! Denk hierbij aan trektouwtjes, knalerwten en sterretjes. Laten we er samen alsnog een knallend 2021 van maken en hopen op jaar met minder problemen!

 

Bronnen:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vuurwerk/vuurwerkverbod-oud-en-nieuw-2020-2021

https://www.politie.nl/themas/vuurwerk.html

https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2020/vuurwerk-protest-verbod-jaarwisseling/

https://radar.avrotros.nl/testpanel/uitslagen/item/tegenstanders-vuurwerkverbod-laten-nu-pas-echt-van-zich-horen/

https://www.trouw.nl/binnenland/vuurwerkverkopers-stappen-naar-rechter-om-vuurwerkverbod~beebb29e/

'Kwart Franse sterfgevallen komt door corona' • Klein vuurwerk blijft toegestaan | NOS

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *