Een crimineel als president?


De verkiezingen van Amerika hebben wekenlang het nieuws beheerst; zou Trump aan de macht blijven of zou Biden het stokje overnemen? Ondertussen weten we het antwoord op deze vraag al, maar in de dagen voorafgaand aan de verkiezingen zijn beide mannen eens flink onder de loep genomen. Niet alleen hun plannen met Amerika werden bekritiseerd, ook allerlei gebeurtenissen uit het verleden werden als oude koeien uit de sloot gevist. Natuurlijk werd daarbij meer nadruk gelegd op de negatieve gebeurtenissen. Hoewel met man en macht wordt geprobeerd om dit in de doofpot te houden, zijn er toch enkele strafbare feiten naar voren gekomen waar Biden en Trump zich schuldig aan hebben gemaakt. 

Een van de grootste aanklachten jegens Trump, is het plegen van belastingontduiking. Zo gaan er verhalen de ronde dat Trump al jaren nauwelijks belasting betaalt, namelijk een bedrag van 750 dollar aan inkomstenbelasting per jaar. Deze verhalen zijn helemaal juist, maar Trump is hierbij niet in overtreding. Het klinkt gek, maar in Amerika werkt het zo dat wanneer er meer geld verloren wordt er ook minder belasting moet worden betaalt. De New York Times concludeert dan ook dat ‘Trump meer succes had in het spelen van een succesvol zakenman, dan met een succesvol zakenman zijn’. Trump heeft al een aantal keer faillissement moeten aanvragen, maar deelname aan een televisieshow bracht voor hem het licht. Hij verdiende daardoor miljoenen dollars die hij ook direct weer uitgaf aan golf resorts en hotels. Het gevolg was dat hij weer miljoenen verlies leidde en nauwelijks inkomstenbelasting betaalde.

Nu de belastingontduiking niet waar is, wat heeft Trump dan wel voor strafbaar feit gepleegd? Er lopen grote onderzoeken tegen Trump met betrekking tot belastingfraude. De openbaar aanklager die Trump van belastingfraude beschuldigt, noemt het zelfs ‘langdurig crimineel gedrag bij de Trump-organisatie’. De openbaar aanklager spreekt namelijk ook van het feit dat Trump zwijggeld heeft betaald aan verschillende personen om zo beter voor de dag te komen bij de verkiezingen. Ondanks dat Trump beweert dat hij onschuldig is, weigert hij zijn belastinggegevens openbaar te maken. Zijn argument zou zijn dat het openbaar maken van deze belastinggegevens het onderzoek van de belastingdienst zou belemmeren. Dit terwijl de belastingdienst juist heeft aangegeven  dat Trump zijn papieren gewoon openbaar kan maken. Binnenkort is Trump niet meer de president van Amerika en hierdoor ook niet meer onschendbaar. Hij zou dan voor strafrechtelijke feiten kunnen worden veroordeeld, waardoor dit verhaal misschien nog wel een staartje krijgt.

Trump is niet de enige van wie het handelen goed onder de loep wordt genomen. Ook de achtergrond van Biden wordt nagegaan. De grootste aanklachten tegen Biden gaan om seksueel geweld, met name aanrandingen, tegen verschillende vrouwen. De zaak van Reade is hierin het meest bekend, maar er zijn nog zeker zeven andere vrouwen die Biden beschuldigen. Echter is er in deze zaken nauwelijks bewijs; het is woord tegen woord. Reade zou een aanklacht bij het Senaat hebben ingediend van het wangedrag van Biden. Zij kreeg hierna steeds minder taken op werk en werd later zelfs verzocht om binnen een maand een nieuwe baan te zoeken. Dit alles ondanks beweringen dat niemand ooit klachten van Reade heeft ontvangen.Voor Biden zijn er tot nu toe nog geen strafrechtelijke gevolgen om de hoek komen kijken. Wel heeft Reade aangifte gedaan bij de politie, maar doordat deze zaak al verjaard is heeft dit geen gevolgen voor Biden.

Kortom, je zou bijna kunnen zeggen: iedere president draagt een rugzakje met strafbare feiten met zich mee. Deze worden zoveel mogelijk uit het nieuws gehouden en in de doofpot gestopt, maar af en toe ontglipt er toch een feit. Of dit voor Trump en Biden gevolgen gaat hebben, zal de tijd ons leren, maar één ding is zeker: zowel beide heren als de media zullen er alles aan doen om dit te voorkomen. Want een crimineel als president? Dat gaat misschien zelfs Amerika te ver.

 

Bronnen:

https://www.trouw.nl/nieuws/beschuldigingen-van-aanranding-tegen-joe-biden-brengen-democraten-in-verlegenheid~bc0869a0/

https://nos.nl/artikel/2330556-presidentskandidaat-joe-biden-beschuldigd-van-aanranding.html

https://nos.nl/artikel/2350114-trump-betaalt-bijna-geen-belasting-omdat-zijn-bedrijven-zwaar-verlies-lijden.html

https://nos.nl/artikel/2342785-openbaar-aanklager-eist-opnieuw-snel-inzage-in-belastingpapieren-trump.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *