Rellen met de ME en gered worden bij een aanslag: een introductie van OOV-support


Lekker schreeuwen naar de Mobiele Eenheid en vervolgens wegrennen als je het woord “charge” hoort, vluchten voor acteurs die met nepwapens rondlopen of gered worden uit een boot met 500 andere personen. Bij OOV-support kan dit allemaal.

OOV-support is een vrijwilligersorganisatie waarbij men zich kan aanmelden voor verschillende oefeningen of speciale trainingen. Een oefening die vaker voorkomt is die van de Mobiele Eenheid (ME), waarbij het soms gaat om een kleinere oefening, maar waarbij soms ook de Brandweer komt kijken als de ME moet oefenen voor oud en nieuw. Ook zijn er speciale oefeningen in Duitsland waarbij sprake is van veel roleplay en oefeningen voor Hoog Risico Beveiliging van de KMAR.

Eens in de zoveel tijd zijn er ook multidisciplinaire anti-terreuroefeningen, waarbij onder andere de DSI, Politie en Ambulance aanwezig zijn. Bij één van die oefeningen waren er bijvoorbeeld meerdere rondes waarbij de hulpverleners moesten ingrijpen en waren de figuranten slachtoffers die bevrijd moesten worden. Zo'n oefening kan dan plaatsvinden in bijvoorbeeld een groot verlaten pand en het gebied daaromheen. Ook heeft er vorig jaar een oefening plaatsgevonden bij het Paleis Noordeinde. Hier moesten de figuranten een bedreiging vormen en de betrokken groepen moesten vervolgens deze situatie oplossen.

Niet alleen is OOV-support aanwezig op het land, maar ook op het water. Voor een bepaalde oefening waren er ruim 500 figuranten die met de boot de haven uit voeren, om vervolgens geëvacueerd te moeten worden vanwege een brand. Deze figuranten werden dan door middel van helikopters, reddingsboten en overlevingsvloten weer naar de kust gebracht.

Naast al deze bijzondere oefeningen die figuranten kunnen bijwonen, zijn er ook nog andere werkzaamheden. Een voorbeeld daarvan is het grimeer-team. Hierbij zijn er verschillende bijeenkomsten waar je kan leren hoe je zo realistisch mogelijke wonden kan grimeren, maar kan je ook de figuranten bij oefeningen voorzien van dit soort make-up. Ook kan je zelf als figurant een training krijgen om bij bepaalde oefeningen een zo realistisch mogelijke situatie te creëren.

Als vrijwilliger kan je bij OOV-support dus overal terecht. Van rustig grimeren tijdens een open dag in het ziekenhuis tot het water inspringen vanuit een boot. Voor meer informatie en ook meerdere oefeningen kan er gekeken worden op de website van OOV-support (zie hieronder).

Bronnen:

https://oov-support.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *