Privacy van de corona-app


De coronapandemie houdt ons al maanden in zijn greep. We verlangen allemaal weer terug naar de tijd waarin we op vakantie konden, lekker konden feesten wanneer we wilden en onbezorgd bij opa en oma langs te gaan. Zo lang er geen vaccin is, lijkt dit op de korte termijn helaas nog niet weer mogelijk.

Er is echter een app in ontwikkeling die ons zou moeten helpen om een beter beeld te krijgen over de verspreiding van het virus. Deze app zou ons mogelijk kunnen helpen om zo snel mogelijk weer terug naar normaal te gaan, zodat we wel weer op vakantie kunnen, kunnen feesten en bij opa en oma op bezoek. Er is echter een kritiekpunt, de privacy. Veel mensen in Nederland twijfelen namelijk of de app wel veilig omgaat met alle gegevens.

De app werkt op basis van bluetoothsignalen, de app houdt zo bij met wie je in contact bent geweest en wanneer dan iemand besmet is met het virus waarmee jij in contact bent geweest krijg je hier een melding van. Eén van de kritiekpunten is dat de software waar deze app als het ware op is gebouwd in bezit is van Apple en Google. Veel mensen zijn dan ook bang dat deze grote techbedrijven met hun gegevens aan de haal gaan. IT-expert Brenno de Winter spreekt dit echter tegen, hij vertelt dat de bedrijven hebben beloofd om niks met de gegevens te doen. Toch blijft het wantrouwen rondom de app bestaan. De AP (Autoriteit Persoonsgegevens) vond het bijvoorbeeld nodig om een aparte wet op te stellen voor de app, hier was minister Hugo de Jonge het echter niet mee eens. Nu een meerderheid van de kamer voor de komst van de app is, lijkt de app er binnenkort toch echt te gaan komen, ondanks de twijfels van veel Nederlanders. Gelukkig is het nog altijd je eigen keuze of je de app ook daadwerkelijk gaat downloaden en in gebruik gaat nemen.

Bronnen:

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/09/08/corona-app-deugt-zegt-voormalig-criticus-de-winter-a4011272

https://www.computable.nl/artikel/blogs/zorg/7046334/5260614/samenwerking-is-sleutel-tot-succes-corona-app.html

https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5181100/corona-app-coronamelder-invoeren-invoering-hugo-de-jonge

https://www.computable.nl/artikel/opinie/digital-innovation/7044719/1509029/ap-keurt-corona-app-terecht-niet-goed.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *