Onrust in Wit-Rusland


Aleksandr Loekasjenko, ook wel de laatste dictator van Europa genoemd, houdt Wit-Rusland in zijn greep. Al weken gaan er in het land honderdduizenden demonstranten de straat op om zich te verzetten tegen het harde beleid van de president. Dit gaat niet zonder slag of stoot, de demonstranten krijgen te maken met extreem politiegeweld, mishandelingen en vele arrestaties. Het boegbeeld voor deze demonstranten zijn drie vrouwen, alle drie vrouwen van opgepakte oppositieleiders. Dat juist vrouwen de demonstraties lijken te leiden is bijzonder. Volgens Loekasjenko staan vrouwen namelijk op de tweede plek en zijn zij niet sterk genoeg om een land te kunnen leiden. Toch hebben deze vrouwen het voor elkaar gekregen om de grootste demonstraties ooit vertoond in het land op de been te krijgen. Maar waarom gaan al deze Wit-Russen zo massaal de straat op?

In 1991 wordt Wit-Rusland onafhankelijk na de val van de Sovjet-Unie. Drie jaar later zijn er voor het eerst presidentsverkiezingen in het land. Deze worden gewonnen door de toen nog populaire Aleksandr Loekasjenko. Vervolgens trekt Loekasjenko zijn eigen communistische pad, de verkiezingen van 1994 zijn dan ook de laatste vrije en eerlijke verkiezingen die het land heeft gehad. De president wordt steeds machtiger door de oppositie aan de kant te zetten en hij probeert een einde te maken aan de democratisering in het land die sinds de onafhankelijkheid is ingezet. Dit doet hij op een brute wijze, oppositieleden worden bijvoorbeeld mishandeld, ontvoerd en het land uitgejaagd. In de verkiezingen die vervolgens worden gehouden wordt Loekasjenko elke keer met een verdachte meerderheid herkozen waardoor hij aan de macht blijft. Er wordt dan ook geconstateerd dat de verkiezingsuitslagen frauduleus zijn, wat tot woede lijdt onder de Wit-Russische bevolking. Dit leidt tot enorme protesten waarbij veel mensen worden opgepakt en mishandeld door de politie onder de druk van Loekasjenko. Door deze harde aanpak blijft de president zijn macht behouden.

In 2020 is de Wit-Russische bevolking er dan echt klaar mee. De verkiezingen worden weer met overmacht gewonnen door de president, wat voor enorme volksprotesten zorgt. De gebruikelijke manier waarop Loekasjenko deze protesten laat stoppen, door geweld en mishandelingen, lijkt niet te werken. De bevolking is veerkrachtiger dan ooit. En dit alles onder de leiding van die drie vrouwen. Loekasjenko heeft de invloed van deze vrouwen en de wil van de bevolking volledig onderschat. De bevolking wil dat de president opstapt om vervolgens nieuwe, vrije verkiezingen te kunnen houden. Loekasjenko wil echter zijn macht behouden en heeft al bij Rusland aangeklopt met de vraag of zij hem willen helpen. De aankomende periode moet gaan uitwijzen of Loekasjenko aan de macht blijft, of dat het land eindelijk weer een democratisch gekozen leider krijgt.

 

Gebruikte bronnen:
https://www.youtube.com/watch?v=48BU0q51SPk

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/in-protest-zijn-belarussische-vrouwen-ineens-allemaal-zussen-van-elkaar~bf9968c1/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/belarussen-vechten-tegen-loekasjenko-en-tegen-hun-eigen-angstgevoel~b59f9abf/

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/haar-man-werd-opgepakt-toen-hij-het-probeerde-nu-wil-svetlana-het-zelf-president-van-wit-rusland-w/

https://communalnews.com/nl/duizenden-protesteren-tegen-Loekasjenko-in-de-Wit-Russische-hoofdstad/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *