Dieren in de veiligheidszorg


Zoals bekend, helpen paarden de ME bij het herstellen van de orde bij opstootjes en honden helpen met het opsporen van drugs of het vangen van voortvluchtigen. Echter, naast deze twee behulpzame viervoeters blijken er nog meer dieren van het dierenrijk werkzaam te zijn in de veiligheidszorg.

Waarom worden paarden eigenlijk ingezet bij grote evenementen? Paarden zijn effectief, omdat zij zowel voor, achter als naast een menigte kunnen lopen om zo een grote groep mensen bijeen en onder controle te kunnen houden. Daarnaast zit een ruiter hoog op het paard en kunnen ze een groter gebied overzien. Ook zijn paarden voor veel mensen intimiderend, waardoor zij eerder geneigd zijn om zich te gedragen.

Honden worden voor verschillende doeleinden ingezet. Zo worden ze gebruikt om drugs of explosieven op te sporen, of als surveillancehond bij het dagelijkse politiewerk. Deze surveillancehond is dan een zogenoemd geweldsmiddel, net zoals een wapenstok.

Om de veiligheid van het vliegverkeer te bewaken, worden roofvogels ingezet op de luchthaven van Rotterdam. Deze roofvogels verjagen namelijk andere vogels die het luchtverkeer mogelijk kunnen verstoren.

Daarnaast bleek een kat in dienst van de CIA te zijn. Dit project heet Acoustic Kitty. In 1960 werden katten gebruikt om de ambassades van de Sovjet Unie en het Kremlin te bespioneren. De kat kreeg een microfoon geïnstalleerd in zijn oorkanaal en een radiozender in zijn hersenen, verbonden met een klein draadje. Helaas bleek dit project minder succesvol, want de kat werd na zijn eerste optreden overreden door een taxi.

Insecten blijken ook erg behulpzaam voor pathologen. Op een lijk verschijnen namelijk altijd direct insecten zoals vliegen, die het dode weefsel willen afbreken. Tijdens het afbreken doorloopt het lichaam van de insect verschillende stadia. Kennis van deze stadia zorgt ervoor dat een patholoog het tijdstip van overlijden van het lijk nauwkeuriger kan vaststellen, wat weer kan helpen bij het vaststellen van de doodsoorzaak of de opsporing.

Het blijkt dus dat veel dieren behulpzaam zijn in de veiligheidszorg. Waar kan ik mijn cavia aanmelden?

Bronnen

https://www.politie.nl/themas/politiehonden.html

https://www.politie.nl/themas/bereden-politie.html?sid=5b4755b6-d0ca-46ef-8ac8-3e2602b21bdb

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/vreemde-vogels-in-de-veiligheidszorg/

https://en.wikipedia.org/wiki/Acoustic_Kitty

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *