Terugblik van het 17e Bestuur


Op 27 september werd er op deze weblog een artikel geplaatst genaamd “Meet… Het 17e Bestuur”, nu is het bijna een jaar verder en is het 18e Bestuur klaar om volgend studiejaar te gaan knallen. Maar hoe kijkt het 17e Bestuur terug naar dit jaar en zijn ze veranderd? In dit artikel worden bijna dezelfde vragen gesteld als vorig jaar en vragen we ons af of ze anders zullen antwoorden of nog hetzelfde beeld hebben bij het bestuursjaar.

 Terugblik

Hoe zouden jullie elkaar nu omschrijven?
Suus (door Femke): “Krachtig, altijd wel je woordje klaar, maar ook heel lief. Zacht op het moment dat het nodig is en hard op het moment dat het ook nodig is. Daarnaast ben je natuurlijk echt mijn zuipmaatje.”

Patricia (door Suus): “Patries, je bent echt een schatje! Ik kende jou niet super goed voordat we aan ons jaar begonnen. Ik vind je echt heel grappig, vooral door je legendarische quotes. Ik vind je kort samengevat hilarisch en heel lief.”

Ruby (door Patricia): “Ik denk dat jij het van ons, los van corona, niet het makkelijkst hebt gehad afgelopen jaar, maar hoe jij je er doorheen hebt geslagen, dat is echt wel bijzonder. Ik had je dat niet nagedaan, ik denk dat ik na twee dagen had gezegd “doei jongens, ik geloof het wel, ik ga in mijn bed liggen en zie jullie over een half jaar wel.” Ik ben ontzettend trots op je. Je bent heel bewonderenswaardig en sterk.”

Lieke (door Ruby): “Wat moet ik zeggen? Ik weet wel dat ik jou voor het eerst ontmoet had toen we samen de grote reis gingen doen. Lieke was veel gezelliger en veel losser dan je aanvankelijk zou denken. Dat heb je dit jaar ook wel lekker laten zien. Je bent altijd lekker precies, houdt je lijstjes bij, die kant van je is echt top. Dan is er ook nog de kant dat je lekker los kan gaan. Je bent ook heel lief en je kan van je afbijten als dat nodig is. Je bent een schatje en ik hou van je.”

Janine (door Lieke): “Soms is er een beetje schattige naïviteit, dat blijft toch wel altijd aanwezig bij jou. Kan ik heel erg waarderen, heel erg van genieten en soms ook wel heel erg om lachen. Hoe jij bent gegroeid dit jaar is vooral wat ik heb gezien. Ik ben super trots op je, dat was ik eigenlijk al bij de bacheloruitreiking. Ik denk dat Patricia en ik zenuwachtiger waren dan jij. Je bent lief, zorgzaam, hebt altijd oprechte interesse in hoe het met ons gaat en je cijfert jezelf soms een beetje weg, maar altijd met oprechte interesse. Jij kan ook goed van je afbijten als het nodig is.”

Femke (door Janine): “Mijn beeld van Femke is niet heel erg veranderd, ik wist al heel veel van haar. Ze is nog steeds de typische chaoot die altijd 5 minuten te laat komt op de vergadering en die altijd wel, als ze weg gaat, 5 minuten op zoek is naar haar sleutels. Het is ook Fem die het grote feestbeest kan uithangen, vooral met Suus samen en lekker los kan gaan en opstandig wordt, waardoor ik weer moedertje kan gaan spelen. Femke kan ook extreem precies zijn, vooral in haar functie is ze best wel een controlfreak. Je hebt je dingen op orde en je bent ook een grote doorzetter, dat heeft ze dit jaar bewezen. Ook ben je een goede luisteraar en sta je altijd voor iedereen klaar. Je bent niet de persoon die te hard haar mening roept en hem wilt doordrukken, maar je geeft wel je mening wanneer het nodig is.”

Welke plannen van afgelopen jaar zijn waar geworden voor jullie?
“Heel veel, sowieso dat we zoveel mogelijk mensen naar de activiteiten wilden krijgen die we organiseerden. We wilden ook niet té veel activiteiten organiseren. We wilden dus wat minder organiseren, maar de dingen die we deden wilden we wel heel goed doen. Dit hebben we best goed gedaan, de opkomst bij activiteiten is afgelopen jaar echt goed geweest. Toegankelijkheid vonden we ook erg belangrijk, dat leden het idee kregen dat ze bij ons konden komen en we niet eng waren om op af te stappen. We denken dat we dat ook wel bereikt hebben. Ook gingen we kijken naar de dingen die opgestart waren en wat daarvan afgemaakt kon worden, dat hebben ook wel heel goed gedaan. Bijvoorbeeld met de website, die helemaal nieuw was en waar we mee aan de slag zijn gegaan.”

Welke plannen van afgelopen jaar zijn helaas niet waar geworden?
“Heb je even? We moesten natuurlijk ineens ruim drie maanden skippen. Sowieso de Dies, dat was echt een heel groot ding voor ons en we hadden zoveel ideeën. We waren helemaal klaar met de promo, we hadden een heel programma, we hadden een feest en alles gepland, dus dat was heel zuur doen het iet door kon gaan. De grote reis is ook niet doorgegaan. Dat was niet specifiek iets voor ons, maar was voor de leden en vereniging vooral belangrijk. Het voetbaltoernooi met docenten en de twaalfuursborrel zijn niet doorgegaan. Maar de Dies was voor ons wel het belangrijkste.”

Wat vonden jullie het leukst aan je bestuursjaar?
“Alles! Vooral met zijn zessen op pad gaan, op avontuur. We gingen naar alles, de CoBo’s, de feesten, random gala’s, echt alles. Dan gingen we gewoon maar uitzoeken wat je tegen kwam en gewoon gaan. Ook die chaos als wij met zijn zessen zijn, daar genieten we zo van. Als er mensen op de bestuurskamer binnen komen lopen en even een bakkie komen doen of de hele middag blijven hangen waardoor je eigenlijk niet meer aan het werk bent, dat missen we nu ook. Dat je ook schaamteloos met iedereen kan gaan kletsen. Die band die we met elkaar en andere leden hebben gekregen is echt top. En de CoBo’s ook natuurlijk”

Op corona na, wat vonden jullie het minst leuk aan jullie bestuursjaar?
“Je geeft echt altijd honderd procent en je investeert ook heel veel. Vaak hebben mensen dat niet helemaal door, hoeveel moeite je ervoor doet. Je krijgt niet altijd terug wat je erin investeert en dat is soms best pijnlijk. Ook loop je als je dingen probeert te regelen en gaat samenwerken met anderen soms tegen betonnen muren aan. Je komt er dan niet doorheen, blijft maar gaan en het lukt dan nog steeds niet. Dat is heel frustrerend en als het wel lukt lijkt het soms de moeite niet meer waard. Soms als je ook wel eens activiteiten waar je echt tegenop ziet, als je er eenmaal bent is het leuk, maar ook dat kan lastig zijn. Daarnaast altijd blij kijken en doen alsof je alles leuk vindt. “Nee” zeggen is ook het aller moeilijkste geweest. Als iemand dan niet mee kan, ben je een eenheid met een klein stukje eruit.”

Dilemma’s in retrospectief

Een eigen sociëteit voor CoDe of een vier keer zo hoog budget?

Suus, Femke en Lieke gaan voor een sociëteit. Patricia, Janine en Ruby voor een vier keer zo hoog budget.

Suus: “Ik ben altijd voor een eigen sociëteit, omdat het makkelijk is om dingen te organiseren en te borrelen. Je hoeft nooit te bedenken dat je nog moet reserveren en rekening moet houden met tijden. Dus lijkt een sociëteit mij heel chill.”

Lieke: “Met ons budget kunnen we ook geweldige dingen organiseren, met een eigen sociëteit heb je alle vrijheid, je kan doen wat je wil en wanneer je dat wil. Het is jouw plek en dus jouw regels.”

Janine: “We kunnen met ons budget voor onze vereniging hele goede en veel dingen organiseren, maar met een hoger budget kunnen we veel meer epische dingen neer kan zetten en dus gewoon de kwaliteit van wat je neer zet nog meer omhoog kan krijgen. Ik denk dat dat heel waardevol is.”

Ruby: “Ik vind dat we nu gewoon groot genoeg zijn om een eigen bestuurskamer te krijgen.”

Liever geen nieuwe eerstejaars of geen studiereis?

Unaniem liever geen studiereis.

“Het is heel jammer, dat hebben we dit jaar ondervonden, maar als je er niet van uit was gegaan dit jaar was er niets mis geweest. Geen nieuwe eerstejaars, dan loop je ook drie kwart van je commissieleden mis. Je mist dan een jaarlaag waar potentieel een nieuw bestuur uit gevormd kan worden, commissies uitkomen en het leven waar CoDe om draait. Dat komt deels door eerstejaars, alle jaarlagen zijn natuurlijk belangrijk, als je er een mist is dat echt een probleem. Er komt dan gewoon een heel gat wat heel veel problemen met zich mee brengt.”

Helemaal niet ingewerkt worden of dat je voorganger het hele jaar met je meekijkt?

Femke kiest voor het hele jaar een voorganger die meekijkt, de rest voor niet ingewerkt worden.

Femke: “Als je nu niet ingewerkt wordt kan je echt helemaal niks.”

De rest: “Bij de andere functies is het vervelend, maar je kan het zelf dan nog veel zelf uitzoeken. In sommige van onze functies moet je ook heel veel freestylen.”

Zelf het hele jaar mee moeten kijken met het 18e Bestuur of helemaal niet weten wat het 18e Bestuur doet?

Janine wil liever helemaal niet weten wat het 18e Bestuur doet, de rest wil liever het hele jaar meekijken.

De rest: “Loslaten is moeilijk. Zeker nu als er iets gebeurt, is het fijn om een soort back-up te zijn.”

Janine: “Dat is ook het hele probleem, loslaten is moeilijk, maar we moeten. Als ik dan kleine delen meekrijg denk ik “shit, wat is er gaande”, als ik helemaal niks mee krijg heb ik dat niet. Ik had het ook helemaal niet fijn gevonden als mijn voorganger de hele tijd over mijn schouder had meegekeken.”

Wie heeft/was als eerste

Te laat gekomen op bestuursvergaderingen?

Alle stemmen gaan naar Femke.

Femke: “Ik ben altijd op tijd totdat ik mijn sleutels moet vinden. Ik ben altijd mijn sleutels kwijt.”

Lieke: “Femke is sowieso de enige die een vergadering heeft gemist, door verslapen.”

Als een diva gedragen?

Ruby en Suus geven zichzelf aan.

Suus: “We wilden na één nacht in Edinburgh niet meer in een bepaald bed slapen. Deze was heel erg doorgezakt, als je er op lag, lag je op elkaar te slapen. Dat lag heel beroerd. Daarom hebben wij als twee prinsjes het beste bed gekregen voor de week.”

Ruby: “Ik slaap al slecht, mag ik dan op zijn minst op een normaal bed slapen?”

Een CoDe-lid geregeld?

Patricia: “Officieel is het Femke, maar de spannendste is Suus.”

De rest: “Daar zijn we het mee eens.”

Zeven dagen per week gesport?

Ruby wordt uitgekozen.

Ruby: “Ik heb geprobeerd zeven dagen in de week te sporten aan het begin van dit bestuursjaar.”

Haar nieuwe penning kwijtgeraakt?

Niemand heeft de penning kwijtgeraakt, want iedereen is er altijd heel zuinig op geweest, dus het Bestuur kon niet iemand kiezen.

Tegen de jenevermeisjes gezegd dat ze toch niet alleen maar water mogen schenken?

Femke en Suus worden aangewezen.

Suus: “Ik dacht dat ik het allemaal wel kon handelen en vond het ook erg gezellig allemaal, dus doe maar meer jenever.”

Femke: “Bij mij verboden ze het gewoon.”

Een 10 gehaald voor een tentamen?

Patricia wordt aangewezen.

De rest: “Ze had een 9,2 voor strafprocesrecht.”

Patricia: “Ik had geen 10 afgerond, het was ook een tussentoets en meerkeuze.”

Guilty pleasures

Janine over Lieke: “Nederlandse romcoms en feestjes meepakken.”

Lieke over Femke: “Azijn met suiker, sowieso. Ook augurkenchips. We hebben het de afgelopen tijd over eten gehad en dan kwam Femke bij wat voor eten dan ook met “ah lekker met azijn en suiker!”, maar ze houdt dus heel erg van zure dingen.”

Femke over Janine: “Love Island.”

Suus over Ruby: “Ze luistert af en toe naar K-pop, ze gamet echt super vaak en veel. Alles met kerst ook. Afgelopen jaar had je heel veel lampjes op je kamer hangen, je hele kamer was echt compleet verlicht. Knuffels ook en Bailey’s. Maar kerst is toch wel je grootste guilty pleasure.”

Ruby over Patricia: “Ik weet nog dat Patricia een keer tegen ons zei dat ze soms met haar huisgenootje ’s avonds op straat op zoek gaat naar katten om te aaien, dit is voor sommige bewoners in de wijk wel een rare gewaarwording”

Patricia over Suus: “Haar billenschudbroek, die heeft ze aan of een spijkerrokje. Als ze die aan heeft, dan weet je wat voor nacht het gaat worden.”

 

Bonusvraag:

Wie heeft nu nog de beste pokerface tijdens het nemen van een shotje jenever?

De bestuursleden nemen om de beurt een shot jenever om het antwoord op deze vraag te vinden. Het Achttiende Bestuur gaat de pokerfaces beoordelen.

Het Achttiende Bestuur: “De winnaar van de beste pokerface is: Lieke! Janine keek weg, dus een afleiding, bij Patricia en Ruby was het duidelijk, na een seconde ging het mis. Lieke is de enige winnaar.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *