Hoogtepunten van het Eurovisie songfestival


Wat een van de grootste evenementen van het jaar had moeten worden is, net als alle andere evenementen, afgelast vanwege het coronavirus. We hebben het hier natuurlijk over het songfestival. Nadat Nederland vorig jaar met Duncan Laurence er na 44 jaar eindelijk weer eens met de winst vandoor ging, zou het liedjesfestijn dit jaar in ons land, in Rotterdam om precies te zijn, plaats gaan vinden. Gelukkig keert het songfestival in 2021, als het goed is, gewoon weer terug naar Rotterdam, zodat we weer kunnen genieten van een ouderwets gezellig avondje met verrassende liedjes, bijzondere decorstukken, ongemakkelijke presentatoren en hele enthousiaste achtergronddanseressen. Om het gemis van dit jaar een beetje te compenseren zullen hieronder een aantal hoogtepunten uit de songfestivalgeschiedenis worden belicht.

Wat vorig jaar een van de hoogtepunten van het festival had moeten worden, liep uit op een drama. Madonna kwam namelijk optreden en hier werd voorafgaand aan het festival veel over gesproken, ook vanwege het enorme geldbedrag wat de zangeres voor het optreden kreeg. Madonna zong echter ontzettend vals en werd in plaats van het hoogtepunt, het lachertje van de avond.

Het grootste succes wat het songfestival ooit heeft voortgebracht komt uit Zweden. Het gaat hier natuurlijk over ABBA, de band die we allemaal kennen van nummers als Dancing Queen en Mamma Mia. De Zweedse band won het festival in 1974 met het nummer Waterloo. Na het succes op het songfestival volgden nog vele andere hits, films en een musical. Er bestaat zelfs een ABBA museum in Stockholm!

Het songfestival zou het songfestival niet zijn zonder de gekke en krankzinnige acts die soms voorbijkomen. Een goed voorbeeld hiervan is de inzending van Oekraïne uit 2007. Aangekleed in zilveren pakjes werd er een feestelijke show neergezet. En misschien nog wel het meest opmerkelijke is, dat het nummer dat jaar zelfs op de tweede plaats eindigde! Je hoeft dus niet altijd een kwalitatief goed nummer in te zenden om succes te hebben bij het Europese publiek.

Hopelijk is het coronavirus volgend jaar onder controle en kunnen we dan in mei 2021 weer genieten van het songfestival. Er zullen ongetwijfeld weer wat gekke acts voorbij komen en wie weet staat er volgend jaar wel een nieuwe ABBA op ons te wachten..

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *