Commerciële DNA-tests zijn soms niet zo onschuldig als ze lijken


Veel mensen kennen het concept van bedrijven zoals MyHeritage, 23&Me en soortgelijke bedrijven. Het is mogelijk om je DNA te laten testen via een particuliere onderneming. Het is natuurlijk erg interessant om te weten wat je afkomst is. Aan de andere kant is het ook erg interessant om te bedenken wat dit betekent op het gebied van het oplossen van delicten door middel van DNA-bewijs.

Het is ten eerste goed om een beeld te schetsen hoe bedrijven als 23&Me te werk gaan. Je kunt verschillende soorten tests bestellen die je verschillende dingen over jezelf vertellen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een test te doen die je iets vertelt over waar je vandaan komt en wie je voorouders zijn. Daarnaast is het ook een optie om informatie te krijgen over bepaalde ziektes waar je gevoelig voor zou kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld diabetes. Als je hebt besloten welke soort test je wil bestellen, is het tijd om je DNA op te sturen. Dit gebeurt door middel van het spugen in een buisje en vervolgens verzend je dit naar het testbedrijf waar je DNA wordt onderzocht. Als dit onderzoek is uitgevoerd, krijg je een uitgebreid rapport terug over je eigenschappen.

Er zijn mensen die van mening zijn dat er veel meer bereikt kan worden met zulke DNA-tests. Voor de politie zou het namelijk kunnen betekenen dat er zaken kunnen worden opgelost als zij gebruik kunnen maken van het DNA van al deze consumenten. In 2019 kwam het bedrijf Family Tree DNA onder vuur te liggen nadat het samen had gewerkt met de FBI zonder dit expliciet te vermelden aan hun consumenten. De FBI gebruikte namelijk twee jaar lang data uit het bestand van Family Tree om delicten op te lossen. In 2018 heeft de politie de zaak van de Golden State Killer opgelost door gebruik te maken van een bedrijf genaamd GED Match. Hier kunnen mensen hun testresultaten van commerciële DNA bedrijven uploaden en op deze manier potentiële familieleden opzoeken.

De Golden State Killer is een seriemoordenaar, serieverkrachter en inbreker die actief was in Californië tussen 1974 en 1986. Hij heeft ten minste dertien moorden, vijftig verkrachtingen en meer dan honderd inbraken gepleegd. Hij heeft verschillende namen gehad in verschillende delen van Californië, totdat in 2001 door DNA-testing duidelijk werd dat het ging om dezelfde dader. Het DNA van de moordenaar was namelijk op verschillende plaatsen delict gevonden.

Tot 2018 was het onbekend wie deze Golden State Killer was. Echter, doordat een ver familielid van de moordenaar zich had ingeschreven bij GED Match, kon de politie er uiteindelijk achter komen dat de Golden State Killer Joseph James DeAngelo was. Deze gepensioneerde politieagent was ondertussen al 72 jaar.

GED Match en Family Tree DNA hebben ondertussen hun beleid aangepast en zeggen dat de politie nu niet zomaar toegang heeft tot hun data. Op dit moment lijkt commercieel DNA testen een grijs gebied te zijn qua privacyregels en het is dan ook de vraag hoe dit zich in de toekomst ontwikkelt.

Bronnen:

https://www.buzzfeednews.com/article/salvadorhernandez/family-tree-dna-fbi-investigative-genealogy-privacy

https://www.theatlantic.com/science/archive/2019/03/a-dna-company-wants-your-dna-to-catch-criminals/586120/

https://www.23andme.com/

https://ontdekjouwverhaal.nl/nieuws/wat-is-gedmatch/

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/4164996/politie-gebruikte-stamboomsite-om-golden-state-killer-te-vinden

https://nos.nl/artikel/2229369-dna-golden-state-killer-leidde-naar-onschuldige.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Golden_State_Killer

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *