Problemen in de sociale advocatuur


Het gaat niet goed met de sociale advocatuur. Dit zijn advocaten die hulp verlenen aan mensen met lage inkomens waarbij de kosten voor een deel worden gefinancierd door de overheid . Jonge advocaten zien vaak geen toekomst meer in deze sector en dat terwijl deze advocaten juist zo hard nodig zijn. Een tekort aan sociaal advocaten zou namelijk betekenen dat het voor mensen met een laag inkomen heel moeilijk gaat worden om aan een advocaat te komen wanneer zij die nodig hebben.

Er heerst misschien een beeld dat advocaten altijd veel geld verdienen, maar dit blijkt lang niet altijd zo te zijn. Een sociaal advocaat verdient namelijk helemaal niet zo goed. Het maandloon van een sociaal advocaat ligt ongeveer even hoog als het maandloon van een HEMA-medewerker, terwijl een sociaal advocaat enorm hoge opleidingskosten heeft moeten betalen, die soms wel kunnen oplopen tot 18.000 euro. Ook is de werkdruk voor deze beroepsgroep steeds hoger komen te liggen. De vergoeding voor deze advocaten is namelijk geregeld via een puntensysteem, elke zaak is een bepaald aantal punten waard en tegenover elk punt staat een vergoeding. Dit puntensysteem is echter al 20 jaar oud en achterhaald. Tegenwoordig kosten zaken veel meer tijd om af te handelen door de steeds meer ingewikkelde wetgeving. Voor sommige zaken zou tegenwoordig zelfs eigenlijk het dubbele aantal punten moeten staan dan in het puntensysteem waar nu mee wordt gewerkt. Veel rechtenstudenten willen dus niet meer aan de slag binnen de sociale advocatuur, omdat dit niet meer aantrekkelijk is.

Uit onderzoek is gebleken dat 70% van de sociaal advocaten wel eens heeft overwogen om te stoppen met zijn of haar werk, terwijl maar liefst 40% van de Nederlanders een eigen advocaat niet zou kunnen betalen en dus afhankelijk is van de sociale advocatuur. Wanneer het aantal sociaal advocaten zal blijven afnemen door de hoge opleidingskosten, een laag salaris en een te hoge werkdruk zou dit dus kunnen leiden tot een samenleving waar alleen de rijken zich nog zouden kunnen laten verdedigen in de rechtszaal, wat zeer onwenselijk is. Iedereen, ongeacht je inkomen, moet in staat zijn om een advocaat in te schakelen wanneer dit nodig is en het is daarom zeer belangrijk dat er meer aandacht voor dit probleem komt om ervoor te zorgen dat deze beroepsgroep niet uitsterft.

Bronnen:
https://www.intermediair.nl/beroepen-functies/juridisch/70-procent-sociaal-advocaten-dreigt-met-werk-te-stoppen?utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

https://decorrespondent.nl/10884/de-regering-bezuinigt-op-sociale-advocatuur-terwijl-twee-derde-van-de-gesubsidieerde-zaken-tegen-de-overheid-loopt/2373756015048-30729bb2

https://nos.nl/op3/artikel/2314597-jonge-advocaten-zien-geen-brood-meer-in-sociale-advocatuur.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *