Corona en een verandering van politietaken


Op dit moment zijn de coronamaatregelen nog volop van kracht. Mensen moeten anderhalve meter afstand houden en wanneer zij dat niet doen, volgt er een boete van bijna 400 euro. Niet alleen verandert het dagelijkse leven voor veel mensen, maar ook werkzaamheden van de politie. Wat voor extra taken heeft de politie gekregen en welke onderdelen zijn er nou erg veranderd?

Wanneer je met drie of meer mensen op straat loopt zonder anderhalve meter afstand te houden, ben je, zoals al veel is aangeduid, strafbaar. Vaak volgt dan een boete, deze is voor 13 tot en met 17 jarigen 95 euro en voor mensen van 18 jaar en ouder een mooie 390 euro. Deze boete zorgt voor de groep van 18 jaar en ouder ook voor een aantekening op het strafblad. Voor de politie betekent dit dat ze op sommige plekken meer politie nodig hebben en onder andere in steden, bijvoorbeeld Delft, moet worden omgeroepen dat mensen naar huis moeten omdat er te veel personen op straat aanwezig zijn.

Waar de politie voorheen vooral naar standaard overtredingen moest kijken, komt ineens deze bevoegdheid erbij waardoor de politie moet letten op groepen mensen die verder niet zo veel doen. Eind april moest de Politie Utrecht bijvoorbeeld van incident naar incident rijden omdat er sprake was van groepsvorming of samenkomst. Normaal zou een huisfeestje waar verder geen overlast aan verbonden is gewoon toegelaten worden, maar door de maatregelen moet de politie ook hiertegen optreden.

Een andere ontwikkeling voor de politie is die van de zogenoemde “coronaspugers”. Begin april zijn er hiervoor al twintig personen voor de rechter gesleept. Dit soort "coronaspugen" ontstond o.a. wanneer mensen in aanraking kwamen met politie, waarna deze mensen reageerden met het spugen op de politie, samengaand met de aankondiging dat de persoon corona heeft.

In een van onze vorige artikelen werd al besproken welke vormen van criminaliteit afnemen en toenemen. Niet alleen heeft de politie op straat nu een andere taak, maar zal ook de cybercriminaliteit anders zijn. Zo zijn er COVID-tracker apps in de omloop die nep zijn en vooral persoonlijke gegevens willen verzamelen. Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie moest zo tien webshops offline halen.

Ook zijn door het coronavirus maatregelen genomen om bepaalde niet-spoedeisende taken niet meer uit te voeren. Zo zijn onder andere grote verkeerscontroles op voorhand afgezegd. Bij reanimaties heeft de politie besloten om geen mond-op-mond beademing meer te geven, maar, in afwachting op de ambulance, enkel te kijken naar de borstkas en borstcompressies te doen.

Al met al veranderen er wel een aantal dingen voor de politie, waarbij het beboeten van mensen die geen anderhalve meter afstand houden misschien wel de grootste verandering is geweest. Verder zijn er een aantal veranderingen in de vormen van criminaliteit die de politie moet bestrijden, maar ze blijven zeker hun werk doen en zullen de grote, gevaarlijke vormen van criminaliteit nog steeds bestrijden.

Bronnen:

https://www.ad.nl/utrecht/politie-utrecht-heeft-drukke-nacht-achter-de-rug-door-overtreders-van-corona-regels~a49c9bc6/?referrer=https://www.google.com/

https://www.politie.nl/themas/coronavirus-en-politiewerk.html

https://www.ad.nl/binnenland/inmiddels-20-coronaspugers-voor-rechter-gesleept-gemiddelde-straf-56-dagen-cel~a2093056/

https://www.politie.nl/nieuws/2020/maart/31/00-politie-bekeurt-250-mensen-voor-overtreden-corona-maatregelen.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *