Coronacrisis: gevolgen voor de criminaliteit


De uitbraak van het coronavirus en de maatregelen die daaruit hebben gevolgd om de verspreiding tegen te gaan, hebben ook een effect gehad op de criminaliteit. Mensen spenderen meer tijd binnenshuis, waardoor gelegenheden voor woninginbraken en zakkenrollerij afnemen. Echter, is het gebleken dat daders ook handig inspelen op deze verschuiving van de gelegenheid voor criminaliteit. Zo vindt er meer online fraude en huiselijk geweld plaats.

 Allereerst is de hoeveelheid cybercriminaliteit toegenomen door de maatregelen tegen het coronavirus. Iedereen brengt meer tijd door achter de computer en op de telefoon en hier maken cybercriminelen op een handige manier misbruik van. Zo is er de laatste tijd een toename in de omloop van valse sms’jes en e-mails om achter persoonsgevoelige informatie te komen.

Ook is het aantal meldingen van huiselijk geweld toegenomen zoals vooraf al werd verwacht. Mensen zijn het niet gewend om zolang met elkaar thuis te zijn en het normale dagritme is flink overhoop gegooid. De spanning tussen gezinsleden kan oplopen, wat zorgt voor veel onrust, irritaties en ruzies onderling. Dit kan uiteindelijk uitlopen op enige vorm van huiselijk geweld, kindermishandeling of seksueel misbruik. Tevens is er een stijging in het aantal meldingen van burenoverlast en burenruzies. Doordat we allemaal massaal thuiswerken, is de kans op overlast van buren groter. Wellicht dat zij besluiten om eens flink te gaan klussen, waardoor jij je niet meer kunt concentreren op je werk.

Niet alleen in Nederland is het effect van de coronacrisis op criminaliteit te merken. In landen die voorheen hoge misdaadcijfers hadden, is een enorme daling te merken. Zo is in Zuid-Afrika, dat zich sinds 26 maart in een lockdown bevindt, een daling van het aantal moorden in de eerste week van ‘slechts’ 94 ten opzichte van 326 moorden vorig jaar in dezelfde periode. Ook het aantal verkrachtingen is flink gedaald in vergelijking met vorig jaar, namelijk van 699 naar 101.

De Verenigde Staten laten een zelfde trend zien. Chicago, een van de gewelddadigste steden in Amerika, heeft sinds de lockdown een afname van 42% in drugsgerelateerde aanhoudingen ten opzichte van vorig jaar. Drugsdealers kunnen zich niet meer vrijuit bewegen en verkopen hierdoor minder op straat. Over het algemeen daalde de criminaliteit in de stad met 10%. Ook in New York vond er een daling plaats, namelijk van zo’n 12%.

Bronnen:

https://nos.nl/artikel/2330119-coronacrisis-leidt-wereldwijd-tot-veel-minder-criminaliteit.html

https://hetccv.nl/onderwerpen/corona-en-veiligheid/

https://www.nu.nl/coronavirus/6044186/criminaliteit-in-landen-met-hoge-misdaadcijfers-neemt-af-door-coronacrisis.html

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/minder-criminaliteit-door-corona~b41891f3/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *