Wat ga jij doen na het behalen van je bachelor?


Een studie kiezen blijkt voor veel scholieren een van de lastigste keuzes van hun leven, maar wij als studenten weten als geen ander dat er na je bacheloropleiding nog een belangrijkere keuze op de planning staat. Ga ik daarna verder met een master en zo ja, welke dan? Of kies ik ervoor om al te gaan solliciteren? De Alibi wil jullie graag helpen in deze roerige tijden, waar het bezoeken van open dagen en het bijwonen van werkbezoeken niet mogelijk zal zijn. Vandaar dit artikel met een overzicht van alle plekken waar criminologie alumni terecht zijn gekomen, zodat jij misschien daar je studiekeuze op kan overwegen.

Een alumnus van de VU is adviseur bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Dit is een baan met veel mogelijkheden, van het maken van beleid op maatschappelijke thema’s tot het geven van trainingen. Een andere alumnus werkt als adviseur Openbare Orde en Veiligheid om zo de burgemeester te kunnen ondersteunen. Daarnaast kan je na je studie terecht bij verschillende functies binnen de politie, zoals het onderzoeken van daderprofielen. Veel alumni komen ook terecht bij de reclassering, bijvoorbeeld bij de jeugdreclassering waar je toepast wat je hebt geleerd tijdens je studie, namelijk hoe je crimineel gedrag kunt stoppen. Andere criminologen zijn werkzaam bij het Openbare Ministerie waar zij werken als adviseur. Hun taak is om alle criminaliteit te bekijken en te achterhalen welke problemen erachter schuilen.

Ook vind je alumni die werkzaam zijn bij Europol waar zij onderzoek doen naar ernstige en georganiseerde criminaliteit als daar twee of meer lidstaten van de Europese Unie bij betrokken zijn. Een alumnus van de Universiteit Leiden is werkzaam als adviseur Veiligheidszaken bij de Volksbank en is in zijn werk bezig met het veiligheidsbeleid van de bank, de cyber security strategie en de interne onderzoeken.

Dit zijn slechts een paar plekken waar Criminologie studenten terecht zijn gekomen na hun studie, maar de wereld ligt voor iedereen open. Afhankelijk van je eigen interesses, stages en masteropleiding kun je op nog veel meer plekken binnen het werkveld terechtkomen.

Bronnen:

https://rechten.vu.nl/nl/alumni/alumni-aan-het-werk/Criminologie/index.aspx

https://vumagazine.nl/1-studie-3-banen-criminologie

https://careerzone.universiteitleiden.nl/master-opleidingen/criminologie-en-veiligheidsbeleid/alumni

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *