(Onderwijs &) Carrièretijger Patricia


Zou je jezelf even kunnen voorstellen?
“Ik ben Patricia, 21 jaar oud en dit jaar Commissaris Onderwijs & Carrière van CoDe. Ik ben vierdejaarsstudent en ik studeer criminologie en rechten. Over een jaar hoop ik daar klaar mee te zijn. Ik kom uit Duiven, een klein plaatsje tussen Arnhem en de Duitse grens en ik woon nu al bijna 4 jaar in Leiden."

Wat houdt je functie precies in?
“Ik ben een commissaris, dus dat betekent dat het vooral om de commissies draait. Ik heb er vier onder me, dit zijn de BUIT, CEL, KMaR en SPIOn. De eerste drie zijn vaste commissies en de vierde is de zwevende commissie, die ik dit jaar heb gekozen. Dus daar ben ik vooral veel mee bezig, verder moet ik veel vergaderen, werkbezoeken plannen, de CEL evaluaties plannen, commissie-uitjes plannen en je bent het aanspreekpunt voor de afdeling Criminologie. Ik zit ook in de opleidingscommissie en ik onderhoud contact met de masterstudenten.”

Wat vind je het leukste van je functie?
“Ik denk wel de veelzijdigheid ervan, het wordt gezien als de meest formele functie van de zes die we hebben. In het contact met de commissies is het hartstikke informeel, maar je bent wel bezig met het organiseren van formele dingen, dus die wisselwerking vind ik wel heel leuk. Je hebt veel commissies onder je en ook veel leden die je dan weer terug ziet. Onderwijs vind ik ook erg leuk. Dus dan is dit wel de perfecte functie.’’

Wat vind je minder leuk aan je functie?
“Veel mensen lijkt dit geen leuke functie, dus het heeft een imago en dat vind ik irritant. Daarnaast heb de mastercommissie onder me en masterstudenten zijn best een lastige doelgroep. We hebben hele gave dingen georganiseerd en we hebben een leuke commissie, maar om masterstudenten echt bij de vereniging te betrekken, blijft toch wel lastig. Je hebt soms een beetje het idee dat je aan een dood paard trekt en dat vind ik minder leuk."

Wat doe je in je vrije tijd naast je bestuursjaar?
“Eigenlijk doe ik niet zoveel, in het weekend ga ik vaak naar mijn ouders toe en dan lig ik het hele weekend op de bank te slapen en series te kijken. Doordeweeks probeer ik dan nog veel tijd door te brengen met mijn huisgenootje, shout out naar Sterre. Dit is ook meteen mijn afleiding buiten de CoDe-bubbel, maar het is niet zoveel."

Heb je nog gestudeerd naast je bestuursjaar?
“Ik heb in het eerste semester twee vakken gevolgd en in het tweede semester volg ik nog een vak. Het is in dit jaar niet echt een kwestie van bijhouden, maar in de laatste week zoveel mogelijk leren en hopen dat je het tentamen haalt. Dus dat heb ik ook gedaan, maar aan studeren heb ik wat minder tijd besteed dan dat ik van tevoren had gewild."

Waar keek je het meest tegen op aan het begin van je bestuursjaar?
“Een aantal dingen, maar dat waren dingen die achteraf helemaal niet zo erg bleken. Je weet van tevoren dat het een heel druk jaar gaat worden en dat je op heel veel sociale activiteiten aanwezig moet zijn. Ik wist van mezelf dat ik soms echt sociaal moe kan zijn. Dan ben ik gewoon klaar en hoef ik geen mensen om me heen te hebben. Dus ik dacht dan van tevoren: hoe gaat dat dan zijn als ik dan toch naar een activiteit moet? Uiteindelijk viel dat best wel mee. Ik denk dat ik er een jaar geleden ook best tegenop zag dat je heel veel keuzes moest maken tussen leuke dingen."

Had je verwacht dat je een bestuursjaar zou gaan doen?
“Nee, volgens mij heb ik in mijn motivatiebrief zelfs gezegd dat ik tot voor kort een bestuursjaar best wel overschat vond. Het zag er allemaal heel leuk uit, maar ik dacht dit is niks voor mij. De eerste 2,5 jaar heb ik er niet over nagedacht. Ik dacht gewoon lekker veel studeren, na vier jaar mijn bachelor halen en dan door naar de master. Commissies doen vond ik wel leuk, maar eigenlijk is pas echt in het laatste half jaar het idee gekomen dat bestuur toch wel leuk is. Je hebt er ook veel aan als het gaat om je persoonlijke ontwikkeling. Het is ook een heel leuk jaar en ik had niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden."

Liever de rest van je leven bestuursjaren moeten doen of nooit een bestuursjaar mogen doen?
“Ja, dat vind ik heel moeilijk. Dan mis ik al die CoBo’s, al die ervaringen. Ik zou dit jaar niet willen missen, nu in de huidige omstandigheden merk ik hoe het is om een bestuursjaar te missen. Omdat we nog zoveel dingen op de planning hadden staan. Dat is er nu niet en dat is niet leuk. Maar je moet ook een keer verder. Om nou elk jaar weer zoveel geld uit te geven, elk jaar de stress te hebben aan het begin van het jaar of je dit jaar wel het hele jaar je pak gaat passen. Dit is een moeilijke keuze, maar dan liever nooit bestuur."

Met wie van het bestuur zou je het liefst mee in een ander land willen wonen?
“Dit vind ik echt een rotvraag. Ik weet het niet. Ik twijfel. Los van de taal zou ik in Zwitserland in een huisje tussen de bergen willen wonen. Of gewoon in een lekker warm land. Ik kan niet kiezen. Ik zit te denken wie het handigst is, iemand die bijvoorbeeld wel de taal spreekt. Ik ga gewoon wegstrepen, maar dat ga ik niet hardop doen. Ik zou voor Suus gaan, omdat die wat reislustiger is en dan meer ervaring heeft. Dat is wat handiger."

Wat zou je nu aan het doen zijn als je niet in het bestuur van CoDe zou zitten?
“Ik zou denk ik mijn scriptie aan het schrijven zijn en hard aan het nadenken zijn over welke master ik in hemelsnaam zou willen doen in september. En eigenlijk net zoals nu in quarantaine zitten. Waarschijnlijk zou ik vooral met mijn studie bezig zijn, niet zo veel bijzonders waarschijnlijk.”

Heb je een levensmotto?
“Ik kan het zo niet bedenken, anders had ik het al lang getatoeëerd op m’n onderrug, haha. Maar het is wel zo dat sinds ik op de universiteit zit, ik ben gaan vinden dat je alles moet gaan doen wat op je pad komt omdat het gewoon leuk en spannend is. Dus misschien kom je dan op een levensmotto als ‘Pluk de dag’ uit ofzo, lekker cliché.”

Als jullie onbeperkt geld zouden hebben voor een bestuursvakantie, waar zou je dan het liefst heen gaan?
“Op onze Insta story was laatst al te lezen dat als we onbeperkt budget zouden hebben voor de studiereis, ik dan naar Chicago zou willen omdat dit een hele interessante stad is voor een Criminologie student. Maar een bestuursvakantie hoeft natuurlijk niet relevant voor de studie te zijn, dus dan denk ik Indonesië, want daar wil ik nog wel graag een keertje heen. In Schotland hebben we ook gemerkt dat we allemaal wel houden van een beetje cultuur snuiven en Indonesië is daar denk ik ook wel geschikt voor. En het lekkere weer (buiten het regenseizoen) en eten spreekt me ook wel echt aan.”

Liever de hele dag door gebeld worden door studenten of geen bedrijfsuitjes meer kunnen organiseren?
“Het is natuurlijk irritant als je de hele dag door wordt gebeld, maar als het relevant is vind ik het denk ik wel gezellig en dan heb je er denk ik ook nog wel wat aan. Dus dan liever de hele dag gebeld worden. En ik vind de werkbezoeken ook gewoon leuk en belangrijk. Ik kan de telefoon natuurlijk ook gewoon wegdrukken.”

Wat is je leukste ervaring van het studentenleven tot nu toe?
“Ik zou niet één specifiek moment kunnen kiezen. De EL-CID week denk ik eigenlijk ook niet, dat is voor mij al 4 jaar geleden en ik was toen ook nog maar 17 jaar oud, op dat moment vond ik dat niet heel erg trouwens. Maar als ik het zoals ik nu ben had mogen doen, had ik het wel anders gedaan. Ik was toen niet echt een feestbeest, dat kwam pas later. Ik denk dat mijn leukste ervaring dit jaar in z'n geheel is, de verzameling van alle momenten afgelopen jaar."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *