De eerste dagtrip van CoDe: Antwerpen!


Gastauteur: Celine Majoor

Op vrijdag 7 februari 2020 was het dan eindelijk zo ver: de allereerste dagtrip van CoDe, georganiseerd door het A-Team. Bestemming? Antwerpen! Gezien het feit dat deze prachtige stad helaas niet om de hoek ligt en we, zoals een van onze CoDe-leden zo mooi verwoordde, ‘alles uit de dag wilden halen’, werd om 07:45 uur op het Centraal Station in Leiden verzameld. Er werd op dat tijdstip nog wel hier en daar gemompeld dat het ‘alles uit de dag halen’ ook best een uurtje later had gemogen, maar eenmaal in de trein zat de sfeer er goed in en kon de dagtrip officieel beginnen.

Om 10:15 uur arriveerden we, zowaar nog steeds met alle 25 studenten met wie we in Leiden waren vertrokken, op het station in Antwerpen. Onze eerste stop: Chocolate Nation, het grootste chocolademuseum ter wereld! Met andere woorden, anderhalf uur lang staren naar de meest wonderlijke creaties van echt Belgische chocola, terwijl een geluidskastje ons voorzag van interessante weetjes en feiten. En het beste deel? Kijken mocht, maar proeven ook! In een van de ruimtes in het museum was namelijk een opstelling gemaakt van bakken met daarin gesmolten chocolade. Het idee was simpel: je krijgt een lepeltje, houdt deze onder een van de bakken, haalt de hendel over en voilà, overheerlijke gesmolten Belgische chocolade, zo veel als je op kan.

Nog nagenietend van de chocola was het al snel tijd voor de volgende activiteit: het Justitiepaleis. Hier werd de groep in tweeën gesplitst en werd door twee enthousiaste mannen van alles en nog wat verteld over de architectuur en de rechtspraak. Eén van de dingen die aan het licht kwam, was dat de bouw van het Justitiepaleis oorspronkelijk was begroot op 80 miljoen euro, maar met de uiteindelijke kosten van 260 miljoen euro is dit klaarblijkelijk toch niet helemaal gelukt. Vandaar dat er waarschijnlijk geen geld meer over was om de ramen te lappen. Verder mochten de studenten zelf een rollenspel doen in een van de zalen van het gebouw (waarbij absoluut niet op de rode knop onder het bureau van de voorzitter mocht worden gedrukt, want dan zou een compleet team van politieagenten binnenstormen). Verder werd het Belgische rechtssysteem vergeleken met de gang van zaken in Nederland. Een leerzame en geslaagde activiteit dus!

Na het Justitiepaleis kregen de studenten de tijd om Antwerpen te ontdekken en te genieten van het zonnetje, totdat om 17:45 uur verzameld werd bij restaurant Da Giovanni in het centrum van Antwerpen. Hier werd de dag goed afgesloten met pizza’s, pasta’s, tiramisu en goede wijn. Om 20:45 uur namen we de trein terug naar Leiden en daarmee kwam officieel een einde aan een zeer vermoeiende, maar vooral zeer geslaagde dagtrip die absoluut voor herhaling vatbaar is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *