Loverboys: vroeger vs nu


Het fenomeen ‘loverboy’ is bij de meeste mensen wel bekend. De meesten zullen deze term beschrijven als een jongen die een meisje volledig inpalmt met allerlei lieve woorden en cadeautjes om haar vervolgens de prostitutie in te krijgen. Over dit soort jongens is op Nederlandse scholen dan ook volop voorlichting gegeven en het staat bij iedereen wel bekend dat je aan de bel moet trekken als er zo’n situatie zich voordoet.

Dit beeld van ‘de loverboy’ is echter niet meer actueel. Door de komst van het internet en met name de grote invloed van social media is de werkwijze van de loverboy veranderd. Waar de jongen vroeger nog erg lief was voor het meisje door haar flink te verwennen, is deze tactiek tegenwoordig compleet omgeslagen. De meisjes worden gechanteerd op social media. Er wordt contact gezocht door de jongen en er wordt kort gechat, de jongen vraagt vervolgens of het meisje een naaktfoto kan sturen en vervolgens kan het chanteren beginnen. Door de meisjes te chanteren met hun naaktfoto’s hopen de jongens op deze manier de meisjes zo erg te beïnvloeden dat zij alles doen wat zij willen en ze op deze manier dus ook de prostitutie in krijgen.

Er is dus geen sprake meer van jongens die er maanden over doen om meisjes te veroveren met behulp van allerlei cadeautjes. Tegenwoordig, in het tijdperk van social media waarin altijd alles snel moet gaan, handelen de jongens veel sneller. Een naaktfoto is zo gestuurd en op deze manier hebben de jongens de mogelijkheid om de meisjes op een snelle en efficiënte manier dingen te laten doen tegen de wil van het meisje in.

Een ander verschil met vroeger is dat de slachtoffers van nu lang niet altijd meer achter de ramen terechtkomen. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel vormen van prostitutie mogelijk, bijvoorbeeld via het internet. Door deze ontwikkeling zijn de slachtoffers van loverboys ook veel minder zichtbaar dan vroeger, waardoor het moeilijk is om mensen die vastzitten in zo’n situatie te helpen.

Ondanks het feit dat we misschien minder verhalen horen over de ‘traditionele loverboy’, betekent dit dus niet dat het fenomeen ‘de loverboy’ verdwenen is, de aanpak is slechts veranderd. Het is dus belangrijk om alert te blijven en om aan de bel trekken wanneer je wordt gevraagd om pikante foto’s van jezelf te sturen.

Bronnen:

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/hoe-het-ronselen-van-meisjes-in-20-jaar-tijd-veranderde-van-loverboy-tot-angry-boy/

https://ccv-secondant.nl/platform/article/de-loverboy-bestaat-niet-meer

https://www.sevendays.nl/nieuws/slachtoffer-loverboy-%E2%80%98na-een-tijdje-veranderde-hij%E2%80%99

https://www.politie.nl/themas/loverboys.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *