Van een kattenkiller tot de Escobar van Nederland: reviews van Netflix series


Op Netflix schieten de true crime series als paddenstoelen uit de grond. Soms is door de bomen het bos niet meer te zien en weet je niet welke serie je nu weer moet kijken. Daarom voorziet de Alibi jullie deze week met reviews en aanraders van verschillende interessante series. Let op dat er soms spoilers van series zijn. Deze spoilers worden natuurlijk vooraf aangeven.

Undercover
Het verhaal

Eén van de beste series gemaakt door Netflix zelf (ja het bestaat, Netflix heeft goede originals) is de serie Undercover. Deze serie gaat over de drugscrimineel Ferry Bouwman, ook wel de Pablo Escobar van het zuiden genoemd, die een van de grootste xtc-producenten ter wereld is. Ferry Bouman woont op een camping in een villa op de grens van Nederland en België samen met zijn vrouw, familie en vrienden, die ook een onderdeel van de bende vormen. Twee undercoveragenten komen ook te wonen op het campingterrein. Deze agenten gaan infiltreren in het leven van Ferry, via zijn vrouw. Dit doen zij om zijn bende op te rollen. Maar dit gaat niet zonder slag of stoot.

De review

In de serie is ontzettend goed gecast, de acteurs passen goed bij het personage die zij spelen. De interactie tussen de personages is natuurlijk en de spanning tussen hen spat van het scherm af. Er is geen enkel moment in de serie dat niet spannend is, en je hebt zo een seizoen afgekeken in één dag. Zeker een aanrader om te kijken op Netflix!

Unbelievable (spoilers)
Het verhaal

Unbelievable gaat over onder andere Marie Adler, een meisje in de Verenigde Staten die voor een groot deel van haar leven in pleeggezinnen heeft geleefd en nu in een speciale opvang zit. In de kamer van Marie wordt op een nacht ingebroken door een man die haar vervolgens vastbind en verkracht. Marie belt hierna de politie en doet haar verhaal. De pleegmoeder van Marie (Colleen) vindt dat Marie een rare houding heeft en laat dit weten aan een andere pleegmoeder, Judith. Judith besluit om een van de rechercheurs hierover in te lichten en zorgt er zo voor dat deze rechercheur twijfels krijgt over het verhaal van Marie. Aangezien Marie veel heeft meegemaakt in haar jeugd gaan de rechercheurs ervan uit dat Marie liegt. Dit zorgt ervoor dat bij de aangifte Marie onder druk wordt gezet en uiteindelijk bevestigd dat ze heeft gelogen. Marie ondertekent een verklaring waarin ze dit vaststelt. Even later krijgt Marie een melding dat ze is aangeklaagd voor het liegen over de verkrachting. Na deze afleveringen opent een volgende aflevering met rechercheur Karen Duvall. Zij komt in een hele andere staat aan bij een verkrachtingszaak. Later bespreekt Duvall de zaak met haar man en deze vertelt  dat bij zijn afdeling een soortgelijke zaak heeft plaatsgevonden. Hierdoor komt Duvall in contact met Grace Rasmussen die eenzelfde soort zaak had. Beiden vinden ze de zaken erg op elkaar lijken en besluiten ze de zaken aan elkaar te koppelen.

Spoilers vanaf hier!

Hieruit blijkt dat er sprake is van een serieverkrachter en na een lang onderzoek vinden ze de dader en ook verschillende foto’s die zijn gemaakt. Op een van deze foto’s staat ook Marie Adler. Marie heeft uiteindelijk haar leven weer opgebouwd, maar krijgt later van haar rechercheur te horen dat bekend is geworden dat ze niet heeft gelogen.

De review

Ik vond de serie Unbelievable een erg goede serie. Het verhaal rondom Marie Adler werd ten eerste erg goed uiteengezet. Het acteren was tijdens de hele serie heel goed. Verder toonden ze erg goed de foute bejegening door de politie. Het feit dat dit gebaseerd is op een waargebeurd verhaal geeft ook een extra lading aan het verhaal. Naast alle positieve punten zijn er echter wel nog een paar punten die beter hadden gekund. Zo kregen de rechercheurs in de andere staat te horen dat Marie nooit werd geloofd, maar werd hun reactie uit het beeld geknipt. Dit is iets wat ik wel graag had willen zien. Ook wordt het pas laat in de serie bekend wie nou de dader is en nadat dit bekend is gemaakt is er nog weinig te zien van de gevolgen hiervan. Al met al was de serie erg indrukwekkend en zeker een aanrader.

Don’t f**k with cats (spoilers)
Het verhaal

Dit is een mini-serie van ongeveer drie uur. De serie is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en gaat over een filmpje van een anonieme man die een filmpje online zet. In dit filmpje is te zien hoe hij twee kittens in een plastic zak stopt en deze zak vacuüm zuigt. Later komen er nog twee andere filmpjes online waarin deze persoon weer kittens vermoordt. Het hele internet staat op z’n kop en er wordt een Facebook groep opgezet waarin mensen over de hele wereld erachter proberen te komen wie deze dierenbeul is, om deze persoon op te sluiten. Het hele proces achter deze groep wordt blootgelegd. Ook het verhaal van de verdachte wordt verteld in deze serie.

De review

Spoilers!

Toen ik de titel en de trailer zag, dacht ik in eerste instantie dat de serie fictie was. Later kwam de herinnering weer naar boven dat ik toen ik jonger was al eens over deze zaak heb gelezen. Er zitten verschillende plottwists in de serie. Ik was bijvoorbeeld helemaal vergeten dat Luka (de dader) uiteindelijk een moord heeft gepleegd en deze moord ook online heeft gezet. Het was interessant om te zien hoe doodgewone burgers een hele video uit elkaar trekken om de video beeld voor beeld te analyseren om een hint te krijgen over de identiteit van de dader. Dit is echt een voorbeeld van burgeropsporing. Verder laat de serie ook de voor- en nadelen van het internet zien. Het voordeel is natuurlijk dat door het internet een persoon als Luka opgespoord kan worden, maar dat eist ook zijn tol van de Facebookgroep. De serie liet ook goed zien welke steken de politie heeft laten vallen. De politie geloofde het niet toen de Facebookgroep aangaf dat Luka uiteindelijk een persoon zou gaan vermoorden. Luka is een interessant (als ik dat mag zeggen) persoon omdat hij zo vol van zichzelf is en letterlijk denkt dat het leven een film is. Dit is uiteindelijk ook zijn ondergang geworden en daardoor is hij gepakt. Ik raad deze serie zeker aan om te kijken, al zou ik soms wel een break nemen en wat YouTube filmpjes kijken van schattige dieren, want deze serie is intens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *