Bijzondere nieuwjaarstradities uit de hele wereld


Een nieuw jaar is aangebroken, het is 2020. Dit betekende voor veel mensen dat het weer tijd was voor een oer-Hollandse traditie, de Nieuwjaarsduik op 1 januari. Elk jaar springen duizenden het koude zeewater in om het nieuwe jaar in te luiden. Deze duik wordt niet alleen in Nederland georganiseerd, maar ook in andere landen als Noord-Amerika (de Polar Bear Plunge) en Duitsland (Neujahrsbaden). Nederland heeft wel de meeste plekken waar de Nieuwjaarsduik plaatsvindt en ook de meeste deelnemers.

 Wij als Alibi waren benieuwd met welke tradities andere landen het nieuwe jaar starten.

Schotland
In Schotland wordt Hogmanay, een Schots woord voor de laatste dag van het jaar, gevierd van oudjaarsdag tot 2 januari. Op het moment dat de klok middernacht slaat, gaan mensen in heel Schotland op weg naar de huizen van familie en vrienden om de first-footer te zijn. Dit is de persoon die als eerste over de drempel van het huis stapt in het nieuwe jaar. De traditie luidt dat deze persoon geluk zal brengen. Zij brengen vaak een geschenk mee voor de bewoners, elk met hun eigen specifieke betekenis.

Rusland
De Russen geloven dat je wens in vervulling zal gaan door deze op een briefje te schrijven en deze vervolgens te verbranden. Dit is op zich nog niet heel raar. Echter, het as van het verbrandde briefje wordt gemengd met een glas champagne en voor 00.01 uur opgedronken. Alleen op deze manier zal jouw wens uitkomen in het nieuwe jaar.

Spanje
In Spanje en vele andere Spaanstalige landen geloven zij dat het eten van twaalf druiven om middernacht twaalf maanden lang geluk en voorspoed zal brengen. De druiven dienen precies te worden gegeten bij elke slag van de kerkklokken om middernacht. Lukt dit je niet, dan brengt dat ongeluk.

Peru
In Peru wil men het nieuwe jaar niet beginnen zonder eerst hun ruzies te hebben opgelost. Er wordt zelfs een speciaal festival georganiseerd, namelijk het ‘Takanakuy Festival’. Hier kunnen mensen hun meningsverschil oplossen door lekker ouderwets met elkaar op de vuist te gaan in een speciale ring. Dit alles gebeurd onder toezicht van politieagenten die alles in de gaten houden. Na het gevecht kan men met een schone lei het nieuwe jaar beginnen.

Latijns-Amerika
De mensen in Latijns-Amerikaanse landen als Mexico, Bolivia en Brazilië gaan traditiegetrouw in het wit gekleed tijdens de jaarwisseling. Dit zou er namelijk voor moeten zorgen dat het nieuwe jaar vredig en gelukkig zal verlopen. Volgens deze landen heeft zelfs elke kleur een bepaalde betekenis. Echter, aangezien de buitenkant van de outfit vaak al wit is, worden de andere wensen uitgedrukt in de keuze van je ondergoed. Mensen die meer welvaart willen bereiken in het nieuwe jaar dragen een gele onderbroek, een rode staat symbool voor het vinden van liefde en een blauwe duidt op een goede gezondheid. Ook gaan veel mensen naar het strand toe om hun geluk te vergroten door over zeven golven te springen. Bij elke golf mag één wens worden gedaan.

Japan
In Japan wordt het nieuwe jaar ingeluid door 108 keer de klokken te laten luiden. Dit is een boeddhistische traditie die symbool staat voor het uitbannen van alle 108 menselijke zonden. De eerste 107 keer gebeuren op de laatste dag van het jaar, terwijl de laatste precies om middernacht klinkt.

Filipijnen
In de Filipijnse cultuur wordt al lange tijd gedacht dat alles wat rond is welvaart zal brengen in het nieuwe jaar, omdat het symbolisch dezelfde vorm heeft als munten. Op oudjaarsavond eten veel mensen rond voedsel (zoals fruit) en wordt kleding met stippen erop gedragen.

Denemarken
In Denemarken wordt traditiegetrouw het nieuwe jaar ingeluid door gedurende het hele jaar oude borden en glazen te verzamelen en deze vervolgens op oudejaarsavond kapot te gooien tegen de huizen van hun geliefden. De Denen geloven dat hiermee slechte geesten worden verjaagd. Hoe groter de stapel, hoe meer vrienden je hebt en hoe meer geluk je kan verwachten in het nieuwe jaar. Ook springen de Denen letterlijk het nieuwe jaar in door om middernacht op een stoel te gaan staan en hier vanaf te springen.

Bronnen

https://www.ef.com/wwen/blog/language/new-years-traditions-around-world/

https://www.take-a-trip.eu/nl/reisinfo/slideshows/11-bizarre-nieuwjaarstradities-in-het-buitenland-waar-je-waarschijnlijk-nog-nooit-van-gehoord-hebt/

https://www.vx.nl/blog/oud-en-nieuw-vieren

https://worldstrides.com/blog/2016/12/9-new-years-traditions-cultures-around-world/

https://www.realbuzz.com/articles-interests/festive-health-fitness/article/7-strangest-new-year-traditions-around-the-world/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *