Geweld tegen hulpverleners met Oud en Nieuw wordt niet gewaardeerd, maar gebeurt toch.


Het einde van het jaar komt langzamerhand in zicht. Door veel Nederlanders wordt de jaarwisseling gevierd met vuurwerk. Vuurwerk wordt door velen geassocieerd met gezelligheid. Er zitten echter ook minder plezierige kanten aan het gebruik van vuurwerk. Politieagenten worden regelmatig geconfronteerd met incidenten gerelateerd aan vuurwerk rond Oud en Nieuw. De politie zelf, de politiek en de samenleving vindt dat hier maar een einde aan moet komen.

Over het algemeen is er een stijgende trend te zien over de afgelopen jaren met betrekking tot het geweld tegen politieagenten. In het begin van vorig jaar leek het dat geweld tegen de politie verdubbeld was, maar later in het jaar is er een analyse gedaan waarbij dit niet het geval bleek te zijn. In 2017-2018 was er echter wel een lichte stijging in het aantal geweldsincidenten. Er werd in 2018 wel strenger opgetreden tegen geweld tegen politie en hulpverleners. Er gold een strafverzwaring van tweehonderd procent voor geweld tegen deze groep.

Een probleem met betrekking tot de cijfers over geweld tegen politie en hulpverleners is dat niet alle agenten en hulpverleners de incidenten melden. Dit zegt de Centrale Ondernemingsraad (COR). Een deel van de agenten denkt dat het geweld bij het werk hoort en meldt dit dan ook niet.

Een politieagent heeft zijn verhaal gedaan over hoe hij de jaarwisseling van 2018 op 2019 heeft beleefd. Hij vertelt hoe hij samen met zijn collega een vreugdevuur in Leiden moest onderbreken en daarbij uitgescholden werd door de feestgangers. Even later werden de twee agenten verblind omdat voorbijgangers met laserlampjes in hun ogen schenen. Later op de avond brak de agent zijn scheen- en kuitbeen omdat hij onderuit werd getrapt toen hij met zijn partner in wilden grijpen tijdens een gevecht. De agent beschreef de avond “alsof je door een slachtveld rijdt’’.

Vanuit de politie en de politiek wordt er verontwaardigd gereageerd op het (vuurwerk) geweld. Plaatsvervangende korpschef Henk van Essen scheef dat de politie het spuugzat was met de geweldsincidenten. Minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus schreef dat hij het treurig vond dat politieagenten en hulpverleners nog steeds lastig worden gevallen tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden. Premier Rutte gaf ook aan dat hij het onacceptabel vond dat er idioten waren waardoor hulpverleners hun werk niet veilig kunnen doen.

Ook de samenleving heeft een mening over de geweldsincidenten. Bijna alle Nederlanders (95%) vindt dat er zwaardere straffen moeten komen voor geweld tegen hulpverleners. Een kwart vindt zelfs dat dit de prioriteit moet krijgen als het gaat om handhaving. Het is dus opvallend dat een groot deel van samenleving een uitgesproken mening heeft over geweld tegen hulpverleners terwijl ‘’de samenleving’’ in principe het geweld pleegt.

Hoe nu verder? Het lijkt erop alsof er een algemeen idee heerst dat geweld tegen hulpverleners niet geaccepteerd is. Er wordt vanuit de samenleving en vanuit de politie een oproep gedaan om hard op te treden tegen geweldsdelicten. Ook worden politieagenten zelf opgeroepen om melding te maken van incidenten. Laten we hopen dat deze jaarwisseling rustig verloopt en dat het aantal geweldsincidenten blijft dalen.

Bronnen:

https://www.ed.nl/dossier-112-en-misdaad/veel-minder-geweld-tegen-politie-tijdens-jaarwisseling~a0ff17d1/?referrer=https://www.google.com/

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/geweld-tegen-agenten-tijdens-jaarwisseling-toch-niet-verdubbeld-zoals-politie-zelf-eerder-meldde~b84817ff/

https://nos.nl/artikel/2265825-geweld-tegen-politie-ruim-verdubbeld-tijdens-oud-en-nieuw.html

https://www.politie.nl/nieuws/2019/januari/1/2019-start-grillig-aantal-incidenten-tegen-politie-verdubbeld.html

https://www.om.nl/@104753/hogere-strafmaat/

https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/2019/03/meer-geweld-tegen-politie-tijdens-oud-en-nieuw

https://www.nu.nl/jaarwisseling/5654264/oud-en-nieuw-hulpverleners-alsof-zwaar-slagveld-rijdt.html

https://www.ioresearch.nl/actueel/nederlanders-strengere-handhaving-vuurwerk-blijft-in-praktijk-uit/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *