Klopjacht op advocaten: een schok voor onze rechtsstaat


De moord op de advocaat Derk Wiersum schokte Nederland enorm. Minister Grapperhaus noemde het een aanslag op onze rechtsstaat. Advocaten zorgen voor onze democratische rechtsorde en veiligheid, maar lopen wel zelf gevaar. Advocaten zijn onmisbaar in onze samenleving. Het zou een van de eerste keren zijn dat een advocaat wordt neergeschoten, omdat hij een kroongetuige adviseerde. Op 18 september 2019 werd Wiersum doodgeschoten vlakbij zijn huis in Amsterdam. Wiersum was de advocaat van Nabil B. in de Marengo-strafzaak tegen Ridouan Taghi. In deze zaak staan 16 verdachten terecht voor moorden en pogingen tot moord. De zaak draait erom dat er een criminele organisatie is opgezet, dat een moordmachine bleek te zijn. Verdachten werden ingezet om zo efficiënt mogelijk moorden te plegen,  Daarbij gold een vaste rolverdeling van chauffeurs, spotters en schutters.

Een paar maanden later werd de Nederlandse advocaat Philippe Schol neergeschoten, gelukkig heeft hij dit wel overleefd. De advocaat werd al enige tijd beveiligd, omdat hij curator zou zijn bij het faillissement van een sportschool die drugswinst zou witwassen.

Er werden in de afgelopen jaren wel vaker advocaten neergeschoten, omdat hun cliënten ontevreden waren of omdat ze banden onderhielden met de onderwereld. Een voorbeeld daarvan is Evert Hingst die in oktober 2015 werd doodgeschoten. Hij werd ervan verdacht deel te nemen aan witwaspraktijken en verboden wapenbezit. De advocaat Machiel Pul is een ander geval, hij werd doodgestoken op kantoor in Doetinchem door een 18-jarige jongen. Zijn ouders lagen in scheiding en de vermoorde advocaat stond de moeder bij.

Gezien de moord op Wiersum en het neerschieten van Schol van een andere aard is, zorgde het voor een grotere schok. Er zijn meer veiligheidsmaatregelen genomen bij rechters, officieren van justitie en advocaten. Een van de maatregelen die de Orde van Advocaten heeft genomen is dat zij een meldpunt hebben ingesteld het zogenaamde ‘Contactpunt Beroepsgroepen’, waar advocaten en rechters zich tot kunnen wenden wanneer zij zorgen hebben over hun veiligheid.

Voor de rechtenstudenten onder ons, kunnen deze moorden een extra zware lading hebben gehad. De kijk op hun toekomstige vak kan namelijk veranderd zijn, waar zij vooral de rechtsorde willen beschermen en een veilige samenleving willen maken, kunnen zij nu namelijk zelf gevaar lopen wanneer zij het vak gaan uitoefen. Een rechtenstudent zei dat hij veel meer respect heeft gekregen voor advocaten. Dat ze bereid zijn dit werk te doen, terwijl ze weten dat ze het risico lopen dat er iets kan gebeuren. Het schrikt natuurlijk wel een beetje af zegt hij, maar geschrokken is misschien wel een groot woord.

Bronnen:

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/09/18/moord-op-advocaat-legt-risicos-bloot-die-strafpleiters-lopen-a3973741

https://www.om.nl/onderwerpen/strafzaken/strafzaken/strafproces-marengo/

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/video/video/4871806/dit-wat-we-weten-over-moord-advocaat-derk-wiersum

https://www.bndestem.nl/brabant/of-ik-nog-advocaat-wilde-worden-vroeg-mijn-moeder-na-de-moord-op-derk-wiersum~a1195860/?referrer=https://www.google.nl/

https://www.rtlz.nl/algemeen/binnenland/artikel/4876241/meldpunt-veiligheid-orde-van-advocaten-derk-wiersum

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/4911916/grapperhaus-over-neergeschoten-advocaat

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1840198600/moorden-op-advocaten-zeldzaam-een-overzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *