Open boek Lieke Brugman


Zou je jezelf even kort kunnen voorstellen?

“Ik ben Lieke, ik ben vierdejaars criminologiestudent en dit jaar ben ik secretaris van het bestuur. Ik kom uit Oude Wetering en ik woon in Leiden sinds halverwege mijn tweede jaar, maar ik ga bijna ieder weekend naar huis naar mijn ouders en mijn zusje.’’

[De interviewers wisten niet waar Oude Wetering lag, dus dat werd even gevraagd]

“Haha het ligt tussen hier en Schiphol, best wel dichtbij.’’

Wat houdt je functie als secretaris in?

“De standaard dingen zoals het ledenbestand bijhouden en dat een beetje bijwerken. De mail, want jullie krijgen altijd mailtjes van mij, de nieuwsbrief en verder alle bestuursactiviteiten zoals de bindingsactiviteit en de ouderavond. Die doe ik wel elke keer samen met iemand anders van het bestuur.’’

Wat doe je nog naast je bestuursjaar?

“Ja niet zoveel eigenlijk. Ik volg nog één vak per blok. Mijn bachelor heb ik eigenlijk al afgerond  daarom hoef ik niet alles meer te halen dus ik doe lekker rustig aan. En dan natuurlijk de turnvereniging en ik geef af en toe nog wel eens bijles en pas op want een beetje geld verdienen is wel handig. Saai hè?’’

Wat is je favoriete ding aan het bestuursjaar tot nu toe?

“Ik kende de andere vijf meiden nog niet zo goed, alleen Ruby kende ik wel omdat we samen een commissie hebben gedaan. En nu zijn ze m’n beste vriendinnetjes! Dat vind ik heel leuk dat je alles met z’n zessen doet en dat je met z’n zessen wat neerzet waar je trots op kunt zijn. Ook alles eromheen zoals de CoBo’s, de feestjes en de activiteiten, ik vind het allemaal leuk. ”

Wat vind je het minst leuke aan het bestuursjaar?

“Ik zit thuis nog bij een turnvereniging en we trainen drie avonden per week en ik doe dat heel graag. Soms komt het gewoon voor dat ik geen enkele avond kan en dat vind ik wel jammer. Dat ik gewoon minder met de turnvereniging kan doen. ”

Met welke bestuursgenoot zou je een keer van leven willen ruilen?

“ Oeh geen idee. Ik heb ook het gevoel alsof we bijna allemaal hetzelfde leven leiden. Met Ruby zou ik wel willen ruilen. In de zomermaanden heb ik dan een zwembad in de tuin. Ik ken iedereen door het bestuursjaar dus ik ken ze nu. Daardoor weet ik niet hoe hun leven voor het bestuursjaar eruit zag. Ik ruil met Suus, volgens mij heeft ze een heel gaaf leven. Ze gaat altijd op vette vakanties met haar moeder, dus ik ruil met Suus!’’

Is er een eigenschap van iemand uit het bestuur die jij graag zou willen hebben?

“Ik zou wel graag wat meer het geduld van Suus willen hebben. Het komt vaak voor dat het niet lukt om de foto’s op de website of Facebook-pagina te krijgen, dan zou ik het al lang hebben opgegeven. Suus probeert het dan nog tienduizend keer totdat het uiteindelijk wél lukt. Dat zou ik echt niet kunnen.”

Wat was de grootste verandering toen je begon met studeren?

“In het eerste jaar van mijn studie woonde ik nog bij mijn ouders en veranderde er eigenlijk vrij weinig vergeleken met de middelbare school. Het studeren deed ik voornamelijk thuis en ik turnde en werkte daar ook nog.

De overgang van de middelbare school naar de universiteit vond ik eigenlijk vrij gemakkelijk gaan. Wij werden op de middelbare als het ware bang gemaakt dat we alles alleen zouden moeten doen en dat we volledig los zouden worden gelaten, maar dat viel uiteindelijk heel erg mee. Je wordt hier in het eerste jaar in een tutorgroep geplaatst, automatisch ingeschreven voor alle vakken en tentamens en de volledige boekenlijst heeft CoDe voor je klaarstaan. Dus het viel uiteindelijk allemaal reuze mee.”

Heb je een geheim dat je met ons wilt delen?

‘’Patricia zit al te kijken haha, maar ik heb niet echt geheimen. Ik heb wel een feitje wat niet veel mensen over me weten. Het heeft wel al in een Alibi artikel gestaan, maar ik ben heel bang voor kikkers en padden. Dat is echt ongezond. Ik weet niet hoe het komt, mijn moeder heeft het ook dus ik heb het gewoon van haar overgenomen. Bij mij is het wel nog tien keer erger dan bij m’n moeder. Mijn moeder vindt het alleen eng als ze groot zijn, maar als ik een babypadje zie springen door de tuin word ik al helemaal lijp. Dan ren ik om het huis heen en ga ik wel via de voordeur naar binnen. ”

Wat is je favoriete quote / levensmotto?

“Ik heb niet echt een levensmotto, maar ik wil best even mijn favoriete bestuursquote voor jullie gaan opzoeken hoor.” [Na een halve minuut zoeken heeft Lieke al iets gevonden] “Dit is een leuke sticker op Whatsapp die regelmatig voorbij komt waar ik altijd wel heel hard om kan lachen: ‘Ik heb mokerveel zin om in mijn urn te gaan liggen’. Ik weet niet meer waar de sticker vandaan komt, maar hij is ooit een keer gestuurd en nu wordt die regelmatig door ons gebruikt. Er zijn van die dagen dat we het even niet meer aankunnen en dan past deze wel goed bij hoe we ons voelen.”

Wat wil je tijdens dit bestuursjaar nog bereiken?

“Ik wil meer mensen naar het symposium krijgen dan vorig jaar. Vorig jaar viel de opkomst tegen en dat vond ik heel zielig want het is zo leuk en misschien een beetje suf maar dat mensen aan het einde van het jaar zeggen ‘’Ja het was weer een leuk jaar bij CoDe’’. Niet dat het tegenvalt ten opzichte van vorig jaar en dat ze denken van goh is er alweer een nieuw bestuur want het duurt lang.’’

Liever niet kunnen bijhouden wat mensen zeggen bij het notuleren of dat je backspacetoets het niet meer doet?

“Oh wat kut zeg!” [Het blijft even een paar seconden stil] “Doe dan toch maar de backspacetoets denk ik. Dan worden mijn notulen gewoon heel rommelig en dan ga ik daarna uitgebreid met mijn Delete-knop alles weer op orde maken.”

Liever de notulen van de laatste drie bestuursvergaderingen kwijtraken of dat niemand zich opgeeft voor het eerstejaarsweekend van de NCIS?

“Dan raak ik toch liever de notulen kwijt. Als niemand zich aanmeldt voor het eerstejaarsweekend dan zou ik oprecht gaan huilen en ik zou het heel zielig vinden voor de NCIS. Het kwijtraken van de notulen is vooral vervelend voor mij en daar word alleen ik op aangesproken. Overigens zouden de andere bestuursleden het niet chill vinden dat ze dan niet meer terug kunnen lezen wat er is besproken, maar we waren er als het goed is wel allemaal bij en iedereen weet dan nog wel waar we het ongeveer over hebben gehad.”

Liever twee sprekers die zich op de dag van het symposium afmelden of dat er geen lunch is geregeld op de ICD?

“Misschien heel lullig, maar dan toch liever geen lunch op de ICD. Het is komend jaar namelijk in Amsterdam en dan hoef ik het niet op te lossen, maar dat mag CDP dan doen. Als twee sprekers er niet zijn, dan is dat gewoon de helft van je symposium. Stel dat het wel in Leiden is, dan toch liever het symposium. Bij de ICD komen namelijk wel meer dan 100 mensen die dan staan te wachten op een lunch die er helemaal niet is. Het symposium zou je wellicht nog kunnen redden door een docent van het KOG te vragen.”

Wil je verder nog iets kwijt?

“Ik wil iedereen aanmoedigen om vooral ook de andere artikelen van de Alibi te lezen, want er staan echt leuke dingen op!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *