Gaan criminologie studenten een cold case oplossen?


In het aankomende kalenderjaar wordt er binnen de Universiteit Leiden gestart met twee nieuwe keuzevakken gericht op zogenaamde cold cases. Een cold case is een onopgelost levensdelict (moord of doodslag) of een zeer ernstig delict waarop een minimale gevangenisstraf van twaalf jaar is gesteld. Om wat meer informatie te krijgen over de totstandkoming van dit vak en de rol van studenten hierin is Kelly van Eeten geïnterviewd. Zij is stagiaire bij de politie en heeft twee keuzevakken genaamd Inleiding Cold Cases (bachelor) en Verdieping Cold Cases (master) bedacht en mee gecoördineerd.

Kelly vertelt dat zij het concept iets meer dan een jaar geleden heeft bedacht met Janneke Sluijs, een medestagiaire (Janneke heeft daarnaast ook haar masterscriptie geschreven binnen het cold case team en geholpen bij de distributie van de cold case kalender). Als toenmalige criminologiestudenten wilden zij graag meer praktijk binnen de opleiding. Vanuit de politie leek het hen interessant om nog meer gebruik te kunnen maken van de kennisinstellingen die er in Leiden en omstreken te vinden zijn. In samenwerking met de Universiteit van Leiden hebben zij een survey opgezet, om te peilen bij criminologiestudenten wat zij missen binnen de opleiding. Daaruit kwam naar voren dat veel studenten cold case onderzoek, gekoppeld met vermissingen, interessant zouden vinden. Toen is er contact gezocht met het cold case team van  politie eenheid Den Haag, om te zien wat de mogelijkheden waren. In samenwerking met het cold case team, Maarten Kunst en Janne van Doorn van de Universiteit Leiden zijn vervolgens de twee vakken tot stand gekomen. In februari gaat het bachelorvak van start. Het bachelorvak gaat een reeks van hoorcolleges zijn over de thematiek cold cases, waarbij zowel experts van de politie als docenten van de Universiteit verschillende thema’s gaan uitleggen gerelateerd aan cold case onderzoek. Daarbij is het de bedoeling dat studenten een hele brede overview gaan krijgen van het complete thema en dat zij ook specifieke kennis hebben over verschillende aspecten. Voor het mastervak, dat begin april start, gaat een kleine groep studenten uit verschillende studierichtingen samen aan de slag. Het doel is dat zij met een echte cold case aan de slag gaan. Zij gaan daarbij het dossier analyseren gekoppeld aan hun onderzoekexpertise. Studenten kunnen aan allebei de vakken veel hebben. Bij het bachelorvak gaat het vooral om het opdoen van kennis over een  thema wat veel criminologiestudenten interessant vinden. Vooral omdat zij politieonderzoek toch vaak het boeiends vinden. Bij het mastervak zal het vooral gaan over onderzoek doen met échte impact. Kelly raadt iedereen aan om deze ontzettend leerzame en interessante vakken te gaan volgen!

Meer weten over cold cases? De politie heeft sinds kort ook een postcast over een bekende zaak: https://www.politie.nl/nieuws/2019/oktober/15/03-podcastserie-ingezet-in-jacht-op-moordenaar.html

Hieronder bespreekt de auteur van dit artikel een bekende cold case. Deze zaak is niet gerelateerd aan de nieuwe cold case vakken aan de universiteit.

De verdwijning van Tanja Groen, is een cold case die nog altijd niet is opgelost.

De verdwijning van de destijds 18-jarige Tanja Groen in 1993 is misschien wel één van de meest mysterieuze verdwijningszaken die Nederland ooit heeft gekend. Er is in deze zaak namelijk tot op de dag van vandaag nog geen enkel aanknopingspunt gevonden wat heeft kunnen leiden naar het vinden van Tanja.  Tanja was net op kamers gaan wonen, had zich aangesloten bij een studentenvereniging en was er helemaal klaar voor om aan haar studie gezondheidswetenschappen te beginnen in Maastricht. Totdat ze ’s nachts na een afsluitingsfeest van de ontgroeningsweek naar haar studentenkamer in Gronsveld wilde fietsen. Vanaf het moment dat ze de sociëteit van de vereniging verliet en richting haar fietst liep, ontbreekt ieder spoor. Tanja zou een paar dagen later weer teruggaan van haar studentenkamer naar haar ouderlijk huis in Schagen. Haar moeder stond haar op te wachten bij de trein, maar Tanja kwam niet. Toen Corrie, de moeder van Tanja, later thuis kwam zonder Tanja en een telefoontje kreeg van een medestudente uit Maastricht die zich afvroeg of Tanja in Schagen was omdat ze al twee dagen niet op de Universiteit was verschenen, had de moeder door dat het foute boel was, Tanja was verdwenen. Er werd na contact met de politie een zoekactie opgezet en er werden overal posters opgehangen. Maar dit heeft tot niets geleid. Tot op de dag van vandaag komen er nog steeds tips binnen over deze zaak. Zo zou Tanja al meerdere malen zijn gesignaleerd in verschillende landen, maar dit bleek allemaal vals alarm te zijn. Ook is er een zwarte damesfiets in de Maas gevonden waarvan eerst werd gedacht dat dit wel eens de fiets van Tanja zou kunnen zijn, maar ook dit bleek niet waar. In 2014 leek er dan ook eindelijk een aanknopingspunt in deze zaak te zijn, een wandelaar vond namelijk een menselijk bot in de omgeving waar Tanja zich haar laatste avond bevond, maar ook dit leidde uiteindelijk tot niks, na forensisch onderzoek bleek dit bot van een man te zijn. Tot op de dag van vandaag ontbreek dus nog ieder spoor van Tanja en de nabestaanden wachten nog steeds op een antwoord op de prangende vraag: ‘Wat is er met Tanja gebeurd?’

Bronnen:

https://www.limburger.nl/cnt/dmf20180824_00071699/een-bos-witte-rozen-voor-tanja

https://www.crimesite.nl/tanja-groen-verdween-in-de-donkere-nacht/

https://www.amberalert.nl/impact/tanja-groen-25-jaar-vermist/

https://l1.nl/tijdlijn-tanja-groen-25-jaar-vermist-143647/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *