Het mysterie rondom het spookgezin uit Ruinerwold en soortgelijke zaken


Het dorp Ruinerwold werd van de ene op de andere dag van een anoniem dorp in Drenthe ineens wereldnieuws. De politie vond op maandag 14 oktober 2019 een gezin dat negen jaar lang op een boerderij in Ruinerwold een teruggetrokken bestaan voerde. Deze zaak spreekt onder andere in Oostenrijk tot de verbeelding bij de zaken betreffende Natascha Kampusch en Josef Fritzl, maar ook in de Verenigde Staten bij de zaak van Elizabeth Smart.

Natascha Kampusch

In 1998 liep de 10 jarige Natascha Kampusch haar dagelijkse stukje van huis naar school, maar ineens werd ze tijdens het lopen een wit busje ingetrokken. Kampusch woonde zelf in Wenen, maar werd meegenomen naar het huis van Wolfgang Priklopil in Strasshof an der Nordahn. Bij het huis aangekomen werd Kampusch voor 8 jaar vastgehouden in de kelder van Priklopil. In deze kelder zat een, door Priklopil zelfgemaakte, gang naar een kleine kamer waar iemand niet zomaar uit kan. Deze gang werd afgesloten door een afgeschermde “deur” die zwaar was en die met veel moeite open te krijgen was. Vervolgens was er een normale deur die naar de kleine kamer toe leidde. In deze kamer werd Kampusch meerdere keren mishandeld, zo werd ze vaak hard geslagen door Priklopil en werd ze seksueel misbruikt. Op haar veertiende mocht Kampusch voor het eerst naar boven, waar ze aan het bed van Priklopil werd vastgebonden en bleef slapen. Later mocht Kampusch vaker boven komen, zo is ze samen met Priklopil op vakantie geweest waarbij ze gingen skiën. Daar heeft ze een ontsnappingspoging gedaan, door iemand aan te spreken. Op het moment dat ze alleen was met een vrouw bij de toiletten, bleek deze vrouw geen Duits te spreken. En dus mislukte haar eerste ontspanningspoging. Priklopil dreigde de mensen waarmee ze in contact kwam te vermoorden. In totaal heeft Natascha Kampusch 8 jaar vastgezeten bij haar ontvoerder. Op de dag dat ze ontsnapte stonden zij en Priklopil buiten het huis, vervolgens kreeg hij een telefoontje waardoor hij niet oplette. Hierbij zag Kampusch de kans om weg te rennen en hulp te zoeken. Toen Priklopil erachter kwam dat Kampusch weg was, pleegde hij zelfmoord door voor een trein te springen.

De zaak-Fritzl

Deze zaak gaat over een vader genaamd Josef Fritzl die op 27 april 2008 op 73-jarige leeftijd werd opgepakt in het Oostenrijkse Amstetten. Hierbij bekende hij dat hij zijn dochter Elisabeth al sinds haar elfde seksueel heeft misbruikt. Sinds augustus 1984 zou hij Elisabeth (toen 18 jaar) gevangen hebben gehouden in een speciaal voor dat doel aangelegde kelder onder zijn huis. Uit het misbruik van Elisabeth zijn zeven kinderen geboren die op het moment dat Fritzl werd opgepakt tussen de vijf en negentien jaar oud waren. Drie van de kinderen werden door Josef Fritzl en zijn nieuwe vrouw opgevoed. Eén van de kinderen overleed enkele dagen na de geboorte. De andere drie kinderen verbleven met Elisabeth in de kelder en waren nog nooit buiten geweest.

De zaak kwam aan het licht toen het oudste kind dat in de kelder woonde ernstig ziek werd en naar het ziekenhuis moest. Zij werd opgenomen op de intensive care en had een door Fritzl aan Elisabeth gedicteerde brief bij zich. Hierin verklaarde Elisabeth dat zij de moeder was en dat haar dochter bij de grootouders was gebracht voor medische hulp. Dit was een verhaal dat Fritzl wel vaker gebruikte en zo verklaarde hij ook waarom hij drie andere kinderen van Elisabeth opvoedde samen met zijn vrouw. Wat het ziekenhuis merkwaardig vond, was dat de zieke dochter nergens stond ingeschreven en er ook geen medisch dossier beschikbaar was. Om deze reden besloot een arts de autoriteiten in te lichten. Er kwam een oproep in de media aan de moeder, in dit geval dus Elisabeth, om zich te melden. Deze oproep zag Elisabeth op de televisie die zij had in de kelder en ze kon haar vader overtuigen om haar naar het ziekenhuis te brengen. Toen zij bij het ziekenhuis aankwamen, werden zij aangehouden door de politie. Beide werden apart verhoord en hierbij legde Fritzl een dag na zijn arrestatie een uitgebreide bekentenis af. Hij werd in maart 2009, bijna een heel jaar later, veroordeeld tot levenslang voor zeker 3.000 verkrachtingen en de wederrechtelijke vrijheidsberoving. De kelder waarin Elisabeth 24 jaar lang was opgesloten werd volgestort met beton. Het huis werd verkocht en omgebouwd tot flats.

Elizabeth Smart

De 14 jarige Elizabeth Smart was de avond voor haar ontvoering aanwezig bij een prijsuitreiking van haar school in de staat Utah in de Verenigde Staten. Hierbij had ze meerdere prijzen gewonnen. De volgende dag werd ze wakker gemaakt door voetstappen die ze hoorde en hield iemand een mes tegen haar keel. De man die dit deed, Brian David Mitchell, nam haar vervolgens mee naar een kamp in het bos. Hier wachtte zijn vrouw, Wanda Barzee op hem en Smart. Mitchell geloofde dat hij een profeet was die Immanuel heette en verplichtte Smart met hem te trouwen. Smart werd vaak misbruikt door haar ontvoerders, zo werd ze soms meerdere keren op een dag verkracht. Ook kreeg Smart vaak weinig eten en werd ze verplicht om veel alcohol te drinken en drugs te gebruiken. Smart was niet alleen aanwezig op het kamp in het bos, maar kwam vaak ook langs in het nabijgelegen dorp. Ze droeg dan samen met Barzee een witte sluier waardoor ze niet herkend kon worden. Bij een feest was er een man die hen aansprak, maar Mitchell had Smart opgedragen niks te zeggen. Na een tijd realiseerde het zusje van Smart, die tijdens de ontvoering deed alsof ze sliep maar Mitchell goed bekeek, dat zij de ontvoerder herkende. Ze dacht aan iemand die een tijd geleden in hun huis werkte als klusjesman, die zichzelf Immanuel noemde. Nadat dit bekend was geworden bij de politie werden er foto’s van Mitchell verspreid en getoond op America’s Most Wanted. Uiteindelijk herkenden politieagenten Smart toen ze Mitchell een aantal vragen stelden. Smart werd bevrijd van haar ontvoerders en Mitchell en Barzee werden gearresteerd. Mitchell werd veroordeeld tot levenslang en Barzee kreeg 15 jaar celstraf.

Bronnen:

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/03/01/20-jaar-geleden-werd-natascha-kampusch-ontvoerd/

https://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/austria/7983464/Natascha-Kampusch-autobiography-I-was-beaten-and-forced-to-share-a-bed-with-kidnapper.html

https://www.nu.nl/boek/2327117/kampusch-beschrijft-horror-in-boek-3096-dagen.html

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/natascha-kampusch-ging-skien-met-ontvoerder~b18b6ed8e/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

https://www.destentor.nl/kop-van-overijssel/bizarre-week-na-vondst-spookgezin-in-boerderij-wat-weten-we~af006241/?referrer=https://www.google.com/

https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2019/tijdlijn-spookgezin-ruinerwold/

https://www.biography.com/crime-figure/elizabeth-smart

https://www.newsweek.com/elizabeth-smart-grateful-kidnapping-instagram-1456610

https://www.nytimes.com/2003/03/14/us/end-of-an-abduction-ordeal-in-plain-sight-a-kidnapped-girl-behind-a-veil.html

https://www.ad.nl/buitenland/politieman-doet-na-jaren-boekje-open-over-incestmonster-josef-fritzl~ab6f94f7/

https://www.nieuwsblad.be/cnt/gte24c7en

https://www.hln.be/nieuws/buitenland/exact-10-jaar-geleden-werd-sekskelder-ontdekt-waarin-hij-dochter-ruim-3-000-keer-verkrachtte-josef-fritzl-83-heeft-het-zwaar-te-verduren-in-cel~a4622cf5/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2FGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *