Toerende trekkers: wat de boeren wel en niet mochten tijdens het protest


Op 1 oktober 2019 vond een protest van de boeren plaats in Den Haag. Hierbij waren uiteindelijk 2200 boeren aanwezig. Ze waren het niet eens met de stikstofuitspraak en hadden het gevoel fout in beeld te worden gebracht door onder andere politici en de media. Op het nieuws was hier veel over te lezen, maar wat hebben de boeren gedaan en wat mocht allemaal wel en niet? 

Via Vee en Gewas

Het recht om te protesteren

Volgens artikel 9 van de Grondwet heeft iedereen het recht om te protesteren. Hier zitten wel regels aan verbonden, zo moet men tijdig van tevoren aangeven dat ze willen protesteren en ook waar en wanneer. De burgemeester kan de aanvraag niet zomaar afwijzen en mag geen invloed uitoefenen op de inhoud van het protest. Wel mag de burgemeester aanwijzingen geven voor waar en hoe het protest verloopt.

Wat hebben de boeren gedaan wat wel en niet mocht?

De boeren hebben vooraf aangegeven dat ze wilden demonstreren in Den Haag, hiervoor heeft de burgemeester ook toestemming gegeven. Om in Den Haag te komen zijn de boeren met hun trekker via de snelwegen gegaan. Dit kan aangemerkt worden als een verkeersovertreding, sinds trekkers niet op snelwegen mogen rijden. Hierdoor ontstond de langste file in de Nederlandse geschiedenis.

Ook heeft de burgemeester toestemming gegeven voor het stationeren van een maximum van 75 trekkers op het Malieveld en het stationeren van de overige trekkers bij de parkeerplaatsen van ADO Den Haag of het strand van Scheveningen. Het Malieveld werd afgezet om zo te voorkomen dat er te veel trekkers zouden komen. Om toch op het Malieveld te komen heeft één boer, die later ook is aangehouden, een hek omver gereden. Ook is een boer tegen de richting in over een berm gereden en hebben meerdere boeren via het strand van Scheveningen een omweg gemaakt om zo bij het Malieveld te komen. Uiteindelijk stonden er meer dan 100 trekkers op het Malieveld.

Hoe is het protest verder verlopen?

Tijdens het protest waren er onder andere een aantal politici die de boeren toespraken. Uiteindelijk heeft de politie maar een klein aantal aanhoudingen verricht, dit waren er 7. Rond ongeveer 3 uur ’s middags zijn de eerste boeren weer vertrokken van het Malieveld en reden ze met hun trekkers terug over de snelwegen, waardoor er een vroege avondspits was. Om ongeveer 7 uur was deze avondspits ook afgenomen en was het protest grotendeels voorbij. Het zal de komende tijd nog wel onrustig blijven en het protesteren is zeker nog niet voorbij.

Bronnen:

https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2019/liveblog-boeren-protesteren-den-haag/

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/10/01/liveblog-drukste-ochtendspits-ooit-door-tractoroptocht-naar-den-haag-a3975172

https://www.ad.nl/den-haag/krikke-sluit-akkoord-met-boeren-maximaal-75-trekkers-op-malieveld~a06a2c2c/?referrer=https://www.google.com/

https://www.telegraaf.nl/nieuws/59112273/boeren-zoeken-via-strand-scheveningen-naar-omweg

https://www.vee-en-gewas.nl/artikel/219433-bijna-3.500-aanmeldingen-voor-boerenprotest-op-1-oktober/

https://www.agraaf.nl/artikel/221233-video-terugblik-boerenprotest-agractie/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *