De Knuffelcrimineel


Willem Holleeder, een van Nederlands beruchtste criminelen. Een naam die bij vele bekend in de oren klinkt. Velen kennen hem als een van de ontvoerders van biermagnaat Freddie Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer. De ontvoering is door bekende misdaadverslaggever Peter R. De Vries in boek vorm vastgelegd in samenspraak met hoofdverdachte en schoonbroer van Holleeder, Cor van Hout. Deze high profile misdaad en bijzonder populair boek van de Vries gaven hem zijn eerste criminele glans. Toch rust de vraag, waar heeft Holleeder zijn bekendheid aan te danken?

Geschiedenis

Willem werd in mei 1958 geboren in Amsterdam. Hij groeide op in de Jordaan samen met zijn vader Wim, moeder Stien, oudere broer Gerard en zussen Sonja en Astrid. In haar boek Judas omschrijft Astrid Holleeder hun jeugd als “vier kinderen die opgroeien onder het schrikbewind van een paranoïde, aan alcohol verslaafde, gewelddadige vader”. Door zijn zware jeugd weet Willem zich in een cultuur van verraad, achterdocht en geweld zich staande te houden. Dit is volgens vele de reden dat hij zich heeft ontpopt tot de topcrimineel die bij heel Nederland bekend is.

De Heineken ontvoering

Met zijn vrienden Jan Boellaard, Frans Meijer en zwager Cor van Hout vormt Holleeder al sinds de jaren zeventig een bende. Samen zijn ze verantwoordelijk voor een gewapende overval op het Gemeentegirokantoor en werken ze als inhuurbare knokploeg. In 1983 komt Holleeder voor het eerst echt in de spotlight te staan. Op 9 november ontvoerd hij samen met zijn kompanen Freddy Heineken en Ab Doderer. De mannen werden in een loods, gelegen in het Amsterdamse westelijke havengebied, 21 dagen gevangengehouden. De groep maakte samen 35 miljoen gulden losgeld buit. Hiervan werd maar 15 miljoen verdeeld: drie miljoen per persoon. Het resterende 20 miljoen werd verstopt in het Zeisterbos, maar werd later opgegraven door de politie.

Na de vrijlating van Heineken en Doderer vluchtte Holleeder samen met Van Hout naar Frankrijk in de hoop niet ontdekt te worden. Toch werden zij allebei in 1984 gearresteerd. In 1987 wordt Holleeder veroordeeld tot elf jaar celstraf voor de ontvoeringen.

Op vrije voeten

Wanneer Holleeder in 1992 weer vrijkomt houdt hij zich lang gedeisd. Pas aan het begin van de 20ste eeuw krijgt hij opnieuw nationale media-aandacht wanneer hij door criminele tegenstander John Mieremet in een interview met De Telegraaf wordt beschuldigd van afpersing. Ook verscheen hij in 2002 in maandblad de Quote, hierin werd een foto afgedrukt van Holleeder in gezelschap van Endstra. In die tijd werd Endstra gezien als dè ‘bankier’ van de Nederlandse onderwereld.

Vanaf deze periode zou Holleeder Endstra hebben afgeperst om hem 17 miljoen euro te betalen. Wanneer Endstra in 2004 wordt vermoord, duiken er na een lang opsporingsonderzoek allerlei bewijsstukken op die dit vermoeden bevestigd. Echter blijkt Endstra niet Holleeder’s enige slachtoffer te zijn. In de nacht van 30 januari 2006 wordt Holleeder op verdenking van afpersing en mishandeling van onroerendgoedhandelaren aangehouden.

In 2006 verschijnt er een artikel in Het Parool waarin wordt verklaard dat de geliquideerde Endstra meerdere malen met de Amsterdamse Recherche heeft gesproken over Holleeder. Zo zou hij in 15 verschillende gesprekken onder meer hebben verteld dat Holleeder verantwoordelijk zou zijn voor 25 liquidaties, waaronder de liquidatie van zijn zwager Cor van Hout. Verder verklaart Endstra dat Holleeder zelfs plannen zou hebben gemaakt om zijn zus Sonja, de vrouw van Cor, te laten liquideren samen met haar kinderen, om te voorkomen dat zij wraak zouden nemen voor de moord op van Hout.

Wederom wordt Holleeder in 2007 door de rechtbank veroordeeld voor een gevangenisstraf van 9 jaar. Na een onsuccesvol hoger beroep en arrest in cassatie wordt zijn veroordeling in 2010 definitief. Op januari 2012, na het uitzitten van twee derden van zijn gevangenisstraf wordt Holleeder weer op vrije voeten gestelt door het OM.

Populariteit in de media

De criminele carrière van Holleeder lijkt zich de laatste jaren te hebben ontwikkeld tot een waar drama, wat heel Nederland gefascineerd heeft aanschouwd. Zo is hij, naar onvrede van velen, geen onbekend gezicht in de Nederlandse media. Naast zijn eigen column in de Nieuwe Revu was hij ook te gast op Radio 538. Rapper Lange Frans wijdde in 2012 een nummer aan Willem genaamd Willem is Terug, dat hij samen met de befaamde crimineel opnam.

Toen in oktober 2012 werd bekend gemaakt dat Holleeder te gast zou zijn bij het programma College Tour, ontstond als gevolg de nodige commotie. Zijn populariteit leverde hem naast zijn bestaande bijnaam “de Neus” een nieuwe bijnaam op, “de knuffelcrimineel”. In 2016 werd het mediacircus opnieuw opgewekt door het verschijnen van een boek, geschreven door Astrid Holleeder genaamd Judas. In de bestseller schrijft zij over de invloed dat haar broer heeft gehad op haar leven en dat van hun zus Sonja.

Het boek werd vertaald in uitgebracht in meer dan 12 landen, de filmrechten zijn verkocht aan verschillende internationale productiehuizen en in 2018 werd het boek eveneens omgezet in een theatervoorstelling. Kortom, het leven van Willem Holleeder blijft in de schijnwerpers staan.

Na jaren van intensieve media-aandacht staat het beeld van Willem Holleeder in ons geheugen gegrift. Moeten we onszelf niet de vraag stellen of het mediacircus rondom Holleeder wel juist is? Moeten wij topcriminelen zoals Holleeder wel een groot media podium bieden? De rechter die oordeelt over de huidige lopende zaak tegen Holleeder verklaart in ieder geval dat zij ‘hun schouders ophalen voor bijkomende berichtgeving in de media’.

Bronnen:

https://npofocus.nl/artikel/7747/waarom-zijn-we-zo-gefascineerd-door-willem-holleeder

https://www.groene.nl/artikel/van-afperser-tot-knuffelcrimineel

https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_Holleeder#Start_van_criminele_loopbaan

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *