Een blik op Israël


Morgen zullen 30 CoDe-leden op studiereis gaan naar het beloofde land Israël en zullen zij de steden Jeruzalem en Tel Aviv bezoeken. Israël is een land waarvan menig persoon het een en ander wel weet, en waarbij de meesten veel gevoelens van onrust hebben. Het is immers een land in het Midden-Oosten… Toch is Israël een erg veilig en super modern ontwikkeld land! Maar waarom heeft men dan toch zulke negatieve gevoelens bij Israël? Dit heeft waarschijnlijk te maken met de Arabisch-Israëlische conflicten waarbij de gemoederen nog wel eens hoog op kunnen lopen en de media smult om dit soort berichtgeving te tonen. Om te weten hoe dit conflict precies in elkaar zit, gaan we eerst even terug naar het jaar 1948 en wordt vervolgens het conflict in vogelvlucht uiteengezet.

Naoorlogse oorlog
Vanuit de bijbel is het huidige Israël het land van de Joden. Echter had dit grondgebied de naam Palestina en had het Britse Rijk het mandaat hiervan na de Eerste Wereldoorlog, wat toen der tijd al voor conflicten zorgde tussen de Palestijnen en de Joden. Na de Tweede Wereldoorlog wilden de Joden graag een eigen land hebben om zich in te kunnen terugtrekken en zo ontstond een massale immigratie naar het beloofde land. De Britten waren na de oorlog verzwakt en hadden het idee om toe te geven aan de Joods bevolking door Palestina op te geven. De pas opgerichte Verenigde Naties gingen hier een belangrijke rol in spelen: zij besloten het land op te delen in een Palestijnse staat en een Joodse staat. Deze tweesplitsing werd met name niet geaccepteerd door het Palestijnse en Arabische volk, omdat zij een veel kleiner deel van het grondgebied toegekend zouden krijgen dan de Joodse bevolking, hoewel zij een groter aantal inwoners kende. Ondanks dat er duidelijk geen overeenstemming was, besloot de Joodse leider David Ben-Gurion op 14 mei 1948 om de onafhankelijke staat Israël uit te roepen. Dit leidde tot een heuse oorlog waarbij andere Arabische landen Palestina binnenvielen, maar uiteindelijke toch van het Joodse volk verloren. Dit heeft gezorgd dat Israël een nóg groter grondgebied kreeg en vele Palestijnen dakloos werden.

Sinds 1948 zijn er dus conflicten in het Israëlische en Palestijnse gebied vanwege de “tweestatenoplossing”. De Palestijnen willen nog steeds een eigen staat van het laatste stuk land dat hen toebehoort: de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Gaza-strook. De Joods Israëlische bevolking wil geen land kwijt raken en alle conflicten direct onderdrukken. Zij hebben zelfs illegale nederzettingen gevestigd in de Palestijnse delen van het land. Dit is de oorzaak voor de Arabisch-Israëlische conflicten, waarbij het altijd weer gaat over het oorspronkelijke probleem. De Palestijnen willen terug naar “hun” land. Hedendaags spelen de conflicten vooral tussen het Israëlische leger en de PLO, de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, en de Hamas, een islamitische terreurorganisatie uit Palestina.

14 maart

Internationale erkenning en demonstraties
Tot vorig jaar, 14 mei 2018, is nooit officieel internationaal erkenning gegeven aan de staat Israël en was Jeruzalem dan ook nooit officieel de hoofdstad, omdat er nooit een akkoord was getekend. Maar afgelopen jaar, exact 70 jaar na het uitroepen van de staat Israël door Ben-Gurion, heeft de Verenigde Staten zijn ambassade in Jeruzalem geplaatst en geeft daarmee blijk van erkenning aan de Joodse gemeenschap dat het de hoofdstad van Israël is en niet die van Palestina. Dit heeft geleid tot een hoop protesten waarbij het Israëlische leger reageerde en uiteindelijk meer dan 2.000 mensen gewond raakten en 58 Palestijnse doden vielen.

In 2008, 2012 en 2014 waren er echter nog veel dodelijkere conflicten in Israël, bij demonstraties en wapenoffensieven aan de grens met de Gazastrook. Hierbij vielen met name doden aan de kant van de Palestijnen. Tot op de dag van vandaag zijn de conflicten nog niet voorbij; drie week geleden is er nog met raketten geschoten die over Tel Aviv heen zijn gevlogen en afkomstig waren uit de Gazastrook, waar waarschijnlijk de Hamas verantwoordelijk voor was. Zoals altijd heeft het Israëlische leger hierop gereageerd met een vergeldingsactie, wat dit keer explosies in Gaza-stad tot gevolg had. Deze maand vinden de verkiezingen plaats in Israël wat zeer waarschijnlijk de reden is van het opnieuw aanwakkerende conflict. De premier Benjamin Netanyahu, die al sinds 2009 regeert, reageert juist in verkiezingstijd extra scherp. Wat hier van terug te zien is, kunnen de studenten die morgen op studiereis vertrekken ons over 10 dagen vertellen!

Bronnen

https://en.wikipedia.org/wiki/Israeli_Palestinian_conflict

https://nl.wikipedia.org/wiki/Arabisch-Israëlisch_conflict

https://www.hln.be/nieuws/buitenland/israel-palestina/wat-is-nu-precies-het-probleem-in-palestina

ttps://www.scholieren.com/verslag/werkstuk-geschiedenis-het-israel-palestina-conflict

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *