Cold case: onopgeloste moord op gehandicapte vrouw


Hoewel in Nederland verreweg de meeste moorden worden opgelost door de politie, lukt het helaas niet altijd om een zaak op te lossen. Ernstige delicten die na jaren niet zijn opgelost zoals moorden, doodslagen, vermissingszaken en onbekende doden worden ook wel cold cases genoemd.

Sommige van deze zaken blijven tot op de dag van vandaag na tientallen jaren onopgelost. Zo is de oudste cold case in Nederland de zaak van het ongeïdentificeerde ‘Heulmeisje’ die in 1976 dood werd gevonden in Maarsbergen. Cold cases kunnen na het ontvangen van cruciale informatie of een ontwikkeling in opsporingstechnieken op ieder moment weer worden opgepakt door de politie, in de hoop de onzekerheid van de nabestaanden weg te kunnen nemen. In veel zaken heeft de ontwikkeling van betere en verfijnde DNA-onderzoeken tot een heropening geleid.

Zo bijvoorbeeld ook in de zaak van Nicky Verstappen, die in 1998 als elf jarig jongentje verdween uit een jeugdkamp in Brunssummerheide. Twintig jaar na zijn verdwijning maakte de politie bekend de zaak te heropenen en een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek uit te voeren. Zo werd in augustus van 2018 bekend gemaakt door het OM dat er een match was gevonden tussen het DNA gevonden op het lichaam van Nicky en dat van Jos B.

Dit jaar werd voor de derde keer oprij een coldcasekalender uitgebracht door de politie waarin 52 onopgeloste zaken onder de aandacht worden gebracht, hopend op nieuwe informatie die uiteindelijk tot een doorbraak zou kunnen leiden. Keer op keer blijkt dat de tips van getuigen een cruciale rol spelen in cold cases. Na de eerste coldcasekalender verdubbelde het binnengekomen aantal tips. Zo ontving de politie naar aanleiding van de coldcasekalender van 2018 in totaal 302 tips, waarvan 40 bruikbaar. In 13 cold cases is het politieonderzoek vervolgens weer heropend. Er zijn in totaal 1774 cold cases in Nederland. In 143 van deze zaken doet de politie op dit moment onderzoek.

 De coldcasekalenders worden voornamelijk verspreid in gevangenissen en bij de reclassering. Uit ervaring blijkt dat onder (ex)gedetineerden veel kennis aanwezig is over gepleegde strafbare feiten. Verder is de kalender ook op het internet openbaar gemaakt.

Een van de zaken op de kalender is de zaak van Lieneke Troost. Op 5 mei 1993 werd zij dood gevonden in haar bed in haar woning op de Kerckwervelaan in Oegstgeest. Ruim 25 jaar later tast haar familie nog steeds in het duister over wat er zich die avond heeft afgespeeld. Lieneke is 63 jaar geworden.

Op haar twintigste loopt Lieneke Polio op. Na vele operaties kon zij zichzelf nog enigszins redden. Toch woonde zij lang bij haar moeder in huis. Lieneke verhuist kort na het overlijden van haar moeder naar een invalidenwoning in Oegstgeest. Ondanks haar handicap was zij lang werkzaam als typiste bij TNO. Hoewel zijn financieel onafhankelijk is door haar pensioen en vergoedingen van de gemeente, kan zij niet zelfstandig haar leven leiden. Elke dag krijgt zij hulp van verzorgers die werkzaam zijn bij een particuliere zorginstantie. Zo nu en dan wordt zij ook verzorgd door mensen die niet voor de instelling werkte. Vlak voor haar dood was Lieneke volgens haar naasten nog een actieve vrouw. Zij onderhield veel contact met haar familie, vrienden en buren en ging zelfs nog met haar familie naar Spanje op vakantie.

Toen Lieneke werd gevonden was het duidelijk dat er geweld was gebruikt. Daarbij was het volgens de politie evident dat de dader bekend was met het huis van Lieneke. Ook heeft de dader geld meegenomen van Lieneke maar is tijdens zijn doorzoeking in het huis gestoord en vervolgens gevlucht. Haar broer vermoedt hierdoor dat de dader iemand was uit Lieneke’s naaste omgeving. “Hoop ik dat de zaak nog wordt opgelost? Eigenlijk niet”, zegt hij. Toch vindt hij het belangrijk dat onopgeloste moordzaken onder de aandacht worden gebracht via de kalender. “Dit soort vergrijpen kan gewoon niet onbestraft blijven in onze maatschappij. Heel simpel. Je ontloopt je straf niet, ook al kan het soms lang duren” zegt haar broer in een interview.

Ben jij benieuwd naar de coldcasekalender? Ga dan naar www.politie.nl/coldcases

Bronnen

https://www.dji.nl/pers-media/nieuws/2019/cold-cases-op-de-kaart-met-coldcasekalender-2019.aspx

https://www.dji.nl/binaries/18200-181029-coldcase-kalender-2019-nl_tcm41-372497.pdf

https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/cold-cases-de-zaken

https://www.dji.nl/binaries/Infographic%20coldcasekalender%202019%20-%20cijfers%202018_tcm41-372498.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *